B-6, B-9 ve B-12 gibi vitamin eksiklikleri, anemi ve yetersiz beslenme gibi durumlar ayak yanmasına neden olabilir.
Vitamin Eksikliği: B12 vitamini B6 vitamini, folat gibi vitamin eksiklikleri ve yetersiz beslenme de ayak yanmasına sebep olabilirler. Ayak yanmasının altında yatan nedeni bulmak tedaviyi belirleyebilmek için önemlidir. Ancak bazı durumlarda ayak yanmasının nedeni bulunamayabilir.
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma uyuşma
B12 eksikliği eller ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde yanma veya karıncalanma yakınmalarına neden olur.
Ayak Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Altta yatan birçok farklı neden olabilirken bu durum; vitamin eksiliği, kronik böbrek yetmezliği, nöropati, diyabet, obezite sinir sıkışması ve kan dolaşımı ile ilgili sorunlardan da kaynaklı gelişebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ayak altı yanması, çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi olarak görülebilir. Bu sağlık problemleri arasında tirod hastalıkları, mantar enfeksiyonları, diyabet, periferik nöropati yer alır.
Ayak altı yanması, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu sorunlar arasında diyabet, periferik nöropati, tiroit hastalıkları, sirkülasyon bozuklukları ve mantar enfeksiyonları yer alır. Ayak altı yanması, genellikle altta yatan hastalığın bir semptomu olarak görülür.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Yürüyüşçüler ve koşucular genellikle sıcak ayak veya yanma hissi yaşarlar. Yürürken veya koşarken doğal olarak ayaklarınız ısınır. Çoğu zaman, aşırı ısınma, çoraplarınız ve ayakkabılarınızdaki düzeltilebilir sorunlardan ve uzun bir antrenmanın sebep olduğu yorgunluktan kaynaklanır.
Ayak Yanması Nasıl Tedavi Edilir? Tedavi, ağrıyı azaltmak ve dokunun iyileşmesini hızlandırmak için fizik tedavi, masaj, ağrı kesici ilaçlar, ayak tabanı desteği veya ayak bileği desteği, günlük egzersizler veya fizik terapi gibi yöntemler içerebilmektedir.
Nöroloji uzmanları bu hastalığı kolayca tanır ve tedbirini alabilir.
Ayak kaslarında, eklemlerde ve kemiklerde oluşan rahatsızlıktan dolayı ayak tabanında ağrı oluşabilir. Ayak tabanında oluşan hastalıklar ayak bakımının yetersizliğinden ya da yanlış ayakkabı tabanlığı seçiminden kaynaklanabilir. Ayakkabı ve tabanlığın doğru seçimi pek çok taban hastalığının önüne geçmede etkilidir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Topuk dikeni, yanlış ayakkabılar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ayak tabanımızda yer alan kısa kasları topuk kemiğine bağlayan fasya adındaki liflerde yırtılma/kopma sonucu oluşan enflamasyondur.
Biraz suyla karıştırarak macun kıvamına getirdiğiniz karbonatı ayağınıza sürüp 10-15 dakika sonra yıkadığınızda kaşıntınızın hafiflediğini göreceksiniz. İsterseniz soğuk suya bir yemek kaşığı karbonat atarak hazırladığınız karışımda ayaklarınızı bekleterek de kaşıntınızı hafifletebilirsiniz.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri