Kalça kireçlenmesinde genelde hastalar ilaç tedavisi ve fizik tedaviye başvururlar. Erken dönemde fark edilen kalça kireçlenmesinde kök hücre tedavisi, PRP, kolajen ve diğer destek tedavilerden fayda sağlanır. Ancak ileriki dönem hastalarda başvurulan tek yöntem cerrahidir. Cerrahide kalça protezi yapılır.
Kalça ekleminde ileri derecede aşınma ve eskime varsa, tedavi eklemi değiştirerek protez uygulanmasıdır. Ancak uygun hastalarda, aşınmanın erken evrelerinde kalça eklemini korumak ve protez ameliyatını 10-15 yıl ertelemek için eklem koruyucu ameliyatlar yapılabilir.
Kalça kireçlenmesinde ağrının giderilmesi yanında, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla da bazı ilaç tedavilerinden yararlanılır. Fakat bu ilaçların mutlaka doktor tavsiyesiyle ve gözetiminde kullanılması gerekir. Fizik tedavi uygulamaları kalça kireçlenmesi tedavisinde sık başvurulan tedavi seçeneklerindendir.
Kalça kireçlenmesi erken teşhis ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Kalça kaslarında ağrı oluşumunu engellemek için kalça ağrısı egzersizleri yapılabilir. Egzersizlere başlamadan önce 10-15 dakika yürüyüş yapılması ve egzersizden sonra ise 5-10 dakikalık esneme veya germe hareketi yapılması önerilir.
Kalça kaslarında bulunan ağrı için fizyolojik açıdan rahatlatıcı kas hareketleri de fayda sağlar. Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Kalça kireçlenmesinde yürüyüş yapmak iyi gelmez. Yürüyüş başlı başına kalça ve diz eklemi için iyi bir egzersiz değildir.
Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir. Kalça kireçlenmesinin bulgularını genel olarak şu şekilde sıralayabilmekteyiz; Kalça ekleminde şişlik, ağrı ve hassasiyet oluşumu. Kemikler arasında sürtünme hissi ve hatta sürtünme sesi.
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur.
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi
Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir. Farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlamaktadır.
Kalçada kireçlenme belirtileri arasında en yaygını, dinlenme halindeyken kalçada ağrı olmasıdır. Tedavi seçenekleri arasında egzersiz programları, diyet değişiklikleri ve ilaçlar bulunabilir. Kalça kireçlenmesi, tedavi edilmediğinde şekil bozukluğu veya sakatlık gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bir kalça kırığının iyileşmesi; kişinin sahip olduğu ameliyatın türüne göre değişmekle berabere kişinin hareketliliğine, yaşına ve genel sağlık durumuna da bağlıdır. Birçok kişi fizik tedavi ve diğer müdahalelerle 6-9 ay içinde işlevselliğini yeniden geri kazanır.
Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.
Günlük hayatta yaşanabilen sorunlar içerisinde kalça ağrısı gelir. Bu sorunun birçok farklı sebebi olabilir. Böyle durumlarda ise ortopedi, travmatoloji ya da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurulur.
Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Kalça kireçlenmesi genellikle geriye dönüşümsüz bir hastalıktır. Erken teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir ve ağrısız bir yaşam için önlem alınabilir. Fakat ilerlemiş ciddi bir kalçada cerrahi genellikle kaçınılmazdır.
Kireçlenme şikayetinin olduğu bölgeye uygulanan doğru masaj hareketleri, kireçlenmeden kaynaklı şişkinlik ve iltihaplanmanın azalmasını sağlamaktadır.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
İdeal kilonuzu koruduğunuz takdirde, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kilo kaybı kireçlenmenin ilerlemesini azaltabilir. Sporcu yaralanmalarında kireçlenme gelişme riski oldukça fazladır.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri