Her nekadar 60 yaş ve sonrası kalça protezi daha sık uygulanmaktaysa da çok daha genç hastalarda da diğer seçenekler uygulanamadığı takdirde kalça protezi bir alternatiftir.) Kalça Kireçlenmesinde Ameliyat Olunmazsa Ne Olur? Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir.
Kalça kireçlenmesinde yürüyüş yapmak iyi gelmez. Yürüyüş başlı başına kalça ve diz eklemi için iyi bir egzersiz değildir.
Kalça kireçlenmesi erken teşhis ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Kalça kireçlenmesi çoğunlukla ağrı ve topallama ile belli olur. Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir. Farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlamaktadır.
Kalça kireçlenmesi olan kişiler günlük hayatlarında çok uzun süre ayakta kalmamaya, uzun mesafeler yürümemeye ve eğer kilolularsa kilolarını vermeye dikkat etmeliler. Eklem hareketleri gtitikçe kısıtlanacağı için bu kısıtlanmaların engellenmesi için kalça hareketlerini artırıcı egzersizler yapmaları gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir. Kalça kireçlenmesinin bulgularını genel olarak şu şekilde sıralayabilmekteyiz; Kalça ekleminde şişlik, ağrı ve hassasiyet oluşumu. Kemikler arasında sürtünme hissi ve hatta sürtünme sesi.
Su içi egzersizler ve kaplıca tedavisi de kalça kireçlenmesi tedavisinde etkili tedavi yöntemlerindendir. Kalça eklemi içerisine yapılan ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları uygun durumlarda kullanılabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kalça kireçlenmesi genellikle geriye dönüşümsüz bir hastalıktır. Erken teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir ve ağrısız bir yaşam için önlem alınabilir. Fakat ilerlemiş ciddi bir kalçada cerrahi genellikle kaçınılmazdır.
Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay "eklem kireçlenmesine iyi gelen temel besin önerilerini sıraladı. Vücudumuz için oldukça önem taşıyan suyun bir önemli özelliği de eklemlere destek sağlamasıdır. Su harici tükettiğimiz süt, ayran ve kefir de yüksek kalsiyum içerikleriyle kemik sağlığına oldukça katkı sağlıyor.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Kalça eklemini ilgilendiren çocukluk yaşı hastalıkları da (Perthes, femur büyüme kıkırdağı kayması gibi) ileri yaşlarda kireçlenmeye neden olabilir. Geçirilmiş kalça eklemi ve kıkırdağı yaralanmaları, enfeksiyonlar, şişmanlık, ağır sporlar sonrası da görülebilir.
Masaj: Kireçlenme olan bölgeye düzenli olarak masaj yapıldığında, eklem ağrılarından kaynaklanan iltihap ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Hastaların önemli bölümü Ekrem Kireçlenmesi yaşadığında, diz ağrılarının egzersizle daha da kötüleşeceğini düşünürler. Aslında, çoğu zaman tam tersi geçerlidir. Egzersiz yapmanın, hafif ve orta düzeyde diz kireçlenmesinin en etkili tedavisi olduğu kanıtlanmıştır.
Kalça kireçlenmesi her yaşta görülebilmesine rağmen, 65 yaş üstü bireylerde daha yaygın görülür. Hareketsiz bir hayata sahip olan ve obezite problemi yaşayan kişilerde de kalça kireçlenmesi riski daha fazladır. Kalça kireçlenmesinin meydana gelme olasılığını artırabilecek bazı risk faktörleri vardır.
Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ''kalça displazisi'' adı verilen kalça çıkığı veya ''avasküler nekroz'' adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır.
Kireçlenme sorununda etkili olan bitkilerin en önemlileri arasında; Zerdeçal rizomu, zencefil rizomu, kuşburnu meyvesi, Boswellia reçinesi (Akgünlük), şeytan pençesi (Harpagophytum) kökü gibi bitkiler bulunuyor.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Omuz bölgesine yapılan hacamat uygulaması, kişide oluşan boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, kol ve omuzlardaki romatizma, tansiyon, akciğer hastalıkları, kireçlenme, halsizlik, uyuşma, baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumların yanı sıra, saç dökülmesi ve kepek sorunları için gerçekleştirilmektedir.
Kalçada kireçlenme belirtileri arasında en yaygını, dinlenme halindeyken kalçada ağrı olmasıdır. Tedavi seçenekleri arasında egzersiz programları, diyet değişiklikleri ve ilaçlar bulunabilir. Kalça kireçlenmesi, tedavi edilmediğinde şekil bozukluğu veya sakatlık gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Ayakta ağrı ve tutukluk, etkilenen eklem yerinde şişlik-ödem, normal hareket açısına kıyasla hareketlerin kısıtlanması ve kemiklerde şekil bozukluğu olması kireçlenme belirtileridir. Şikayetler ayağa yük verdikçe artar, yürümek zorlaşır.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Kırmızı et tüketimi, hayvansal proteinlerin fazla alımı sonucunda vücutta idrar ile birlikte kalsiyum atımını arttırır. Kemik sağlığı korunması için kırmızı et tüketimini azaltarak mercimek, fasulye, bezelye gibi proteinden zengin bakliyatların tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri