SSD Hız Testi İçin Gerekli Araçlar
En popüler SSD hız test araçlarından bazıları şunlardır: CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark ve Anvil's Storage Utilities. Bu araçlar, farklı özelliklere sahip olsalar da, SSD'nin performansını ölçmek için hepsi kullanılabilir.
SSD hız testi yapmak için ücretsiz uygulamalar
Depolama aygıtlarını test etme konusunda bir hayli popüler olan Crystal Disk Mark, çok yönlü olmasıyla ön plana çıkıyor. USB sürücülerden bellek kartlarına, SSD'lerden mekanik sabit sürücülere kadar hemen hemen her disk için testler gerçekleştirebilir.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
Okuma hızı, sürücünün içerisinde depolanan verileri ne kadar hızlı okuyabildiğini ya da verilere ne kadar hızlı erişebildiğini belirtir. Yazma hızı ise aktarılan verileri sürücünün ne kadar hızlı kaydettiğini belirtir. Sıralı ya da ardışık okuma yazma hızları saniyede aktarılan megabayt -MB/s- cinsinden ölçülür.
İlgili 26 soru bulundu
Normal SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları sırasıyla 543 MB ve 516 MB'dir. M2 SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları ise 1750 MB ve 1650 MB civarındadır Flash drive (USB); küçük ve taşınabilir olan hepinizin "Flaş bellek" olarak bildiği cihazdır.
SSD ile birlikte daha hızlı okuma yapılacağı için daha iyi bir oyun performansı sunulmaktadır. Daha az gecikme ile birlikte oyun arasındaki bekleme süreleri de kısalmaktadır. SSD ile birlikte FPS iyileştirmesi yaşanılacağı düşünülse de bu durum geçerli değildir.
Açılımı Input/Output Operation per second olan IOPS aslında disk yapılarında performans ölçümü için kullanılan bir parametredir diyebiliriz. Ama disk markaların vermiş olduğu bu parametreler olabilecek en iyi koşullara göre hazırlanmış olduğundan gerçek dünya için tam bir değer sayılamazlar.
Hiç önemli değil. Sıralı okuma yazma işlemi yalnızca o boyutlardaki dosya okuma yazma işlemlerinde yarar. Sen IOPS değerlerine bakacaksın.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır.
SSD alırken öncelikle cihazın veri okuma-yazma hızına dikkat edilmelidir. Bu kriter cihazın üzerinde yazar ve hızın yüksek olması SSD'nin kalitesi ile doğru orantılıdır. Günümüzde SSD'lerin okuma-yazma hızı ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişir. SSD alırken kullanım amacını da dikkate almanız gerekir.
Bir SSD'ye yükseltme bilgisayarınızda önemli bir hız artışı sağlayabilir. Sabit disk sürücülerin 30-40 saniyelik açılış sürelerine karşılık ortalama 10-13 saniye açılış süresi sunar. Ayrıca uygulamaların ve dosyaların açılış süreleri de SSD'lerde HDD'lere kıyasla önemli ölçüde daha hızlıdır.
M2 SSD'lerin hızı, performanslarını değerlendirmek için önemli bir faktördür. M2 SSD'ler, SATA III'ün sunduğundan çok daha yüksek bir veri transfer hızına sahiptir. Okuma hızları genellikle 2000 MB/s'ye kadar çıkabilirken, yazma hızları 1000 MB/s'nin üzerinde olabilir.
Genel bir kural olarak, SSD'nizin en az %10'unu boş bırakmanız önerilir. SSD'nin tam performansını görmek için, BIOS ayarlarınızı kontrol etmelisiniz. Bazı sistemlerde, SATA modları farklı seçeneklerle ayarlanabilir. RAID modu veya IDE modu gibi ayarlar, SSD'nizin performansını etkileyebilir.
SSD'nin internet hızına doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak SSD'nin avantajı, verilerin çok daha hızlı okunarak yazılabilmesidir. Bu sayede bilgisayarınızın açılması, programların çalıştırılması veya dosyaların kopyalanması gibi işlemler çok daha hızlı gerçekleşir. SSD'nin internet hızına dolaylı bir etkisi olabilir.
SSD'ler ise SATA veri yolunu 550 MB/s hızıyla doldurmaktadır. Veri yolunun sınırlarına karşın eski HDD teknolojisi yerine SATA tabanlı SSD'ler kullanıldığında 10-15 kat genel sistem performansı artışı görülebilmektedir.
IOPS (Input/output Operations per Second / Saniyedeki Giriş-Çıkış İşlemleri Sayısı), bir depolama cihazının (HDD ya da SDD) gerçekleştirebileceği saniyedeki işlem sayısını gösteren ölçü birimidir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD'ler oyun için iyi mi? En iyi oldukları alan olabilir. Mevcut farklı türlerdeki SSD'ler arasında NVMe™ (Non-Volatile Memory Express) SSD, belki de oyunlarda genel olarak en iyi tercihtir.
Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri