Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
En sık soru protez yapım yaşı ve ne kadar ömrü olduğudur. Burada hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir. İyi ellerde yapılması en iyi protezlerin kullanılması şartıyla protez ömrü 25-30 yıla çıkmıştır.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Total kalça protez revizyonu yapılabilir veya protezin sorun olan ilgili parçası da değiştirilebilir. Kalça protezi enfeksiyon nedeniyle değişim planlanmışsa 2 ameliyat gerekebilir. Aseptik gevşeme veya kalçada instabilite nedeniyle revizyon yapılıyorsa tek seansta protez başarılı bir şekilde değişim yapılır.
Günümüzde protez ameliyatları; robotik cerrahi, dayanıklı protezler ve uygun cerrahi teknikler birlikte kullanılarak tecrübeli ellerde yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve eklem fonksiyonlarının iyileştiği bir yaşam mümkün olmakta.
İlgili 42 soru bulundu
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Admin. Çift taraflı kalça protezi takılıpta %50 oranında rapor alanlar var. Fakat bu oran herkes için geçerli değildir. Kişinin durumuna göre özür oranı değişir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Platinin beş adet kararlı izotopu ve bir de yarılanma ömrü 6 milyar yıl olan radyo-izotopu vardır: Pt-190. Platinin başka radyo-izotopları da vardır ve bunlardan en kararsızı yarılanma ömrü 50 yıl olan Pt-193'tür.
Operasyondan genellikle 6 hafta sonra kalça aktivitesi eski haline gelmektedir. Bununla birlikte protezin sert yapısı 3-6 ay kadar hissedilir. Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Kalça protez materyallerini de 4.000 TL civarında ödemektedir. Bu rakam SGK ile protez markaları arasında protokolle tespit edilmektedir. Özel hastaneler SGK tarafından sınıflandırılarak ek ücret alabilmektedir.
Kalça protezi ameliyatı sonrasında uygulanacak sportif faaliyetler yaşa göre değişmektedir. Genç yaştaki hastalar tenis, kayak vb sporlar yapılabilmektedir. Yürüyüş, hafif koşu ve bisiklet kullanımı uygulanabilmektedir. Önemli olan zıplamayı gerektiren aktivitelerin gerçekleştirilmemektedir.
Kalça protezi kemikle kaynamazsa ne olur? Kalça protezi ameliyatı sonrasında protezin kemik doku ile kaynamaması nadir olsa da görülebilmektedir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat ile protezin çıkarılması işlemi uygulanmaktadır.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.
malulen emekli olabilmeniz için öncelikle özür durumunuzu belirtir rapor almanız gerekmektedir.% 67 ve üzeri rapor almanız gerekmektedir.tek kalça protezi olmuşsunuz galaba, başka rahatsızlınız yoksa anca %25-30 arası bir rapor alabilirsiniz. ben iki kalça protezine % 54 aldım.öncelikle özürlü raporu almanız gerekiyor.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatı Süreci
Ameliyat ortalama 2 saat sürer.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir. Ameliyat sonrası odanızdaki yatağınıza alındıktan sonra nefes egzersizine başlayın. Yatak içinde ayak bileklerinizi ileri geri hareket ettirerek bacak kaslarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Eklem problemleri sonucunda protez cerrahisi ile tedavi gören bireylerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. İyileşme sürecinde eklem işlevlerinin geri kazandırılması hedeflenir. Kalça protezi ameliyatı sonrası yürüme hastaların 6-8 hafta boyunca destek alması gereken bir konudur.
Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri