Makatta sivilce benzeri şişlik oluşumu genellikle basur yani hemoroid hastalığı sonucu görülmektedir. Proktoloji ve genel cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen basur tedavisi sayesinde hem bu şişliklerden hem de şişliklere eşlik eden diğer şikayetlerden kurtulmak mümkündür.
Folikülit bakteri ya da mantardan kaynaklı olabilir. Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
1- İlk olarak dar kıyafetler giymeye kısa bir sürede olsa ara verin. 2- Terlediğiniz anda duş alın ve terli durmamaya özen gösterin. 3- Haftada en az bir kez kalça cildinizin pul pul dökülmesini sağlayın. Gözenekleri tıkamayacak bir lif ve krem kullanın.
Kör sivilce baş verene kadar günde üç defa ılık kompres uygulanmalıdır. Bazı durumlarda buz kompresi de yapılabilir. Kör sivilceler doğal yöntemlerle de kurutulabilir. Uzun süre geçmeyen kör sivilceler için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
İlk olarak, haftada 1-2 defa duşta tüm vücudunuza nazikçe peeling yapmaya başlayın. Bunun için kabak lifi gibi doğal ürünler tercih edebilirsiniz. Cildinizi nazikçe keselemek fayda sağlar. Ölü hücrelerden kurtulmak, gözeneklerin açılması ve fazla yağ ve kirden cildin arındırılması kalçada çıkan sivilceleri azaltır.
İlgili 15 soru bulundu
Cilt hastalıklarının çoğu küçük olsa da bazıları ciddi problemlere neden olabilir. Bu sebeple akne ve sivilce problemi yaşayan kişilerin hastanelerde Dermatoloji ve Cildiye doktorlarına görünmesi gerekmektedir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar.
Buz, diş macunu, poşet çay ve kil maskesi sivilceye uygulandığında şişliğin inmesinde etki gösterebilir.
Nodüller: Büyük boyuta sahip olan nodüller, yuvarlak şekilli ve iltihaplıdır. Cildin yüzey kısmında ya da altında olabilir. Zaman zaman apse oluşumuna yol açan bu akne türü, kendiliğinden patlayabilir ve cilt yüzeyinde iz bırakabilir.
Deri altı sivilcelerin temelde tıpkı diğerleri gibi gözeneklerin dolması sonucunda meydana geldiğini söyleyebiliriz. Gözeneklerdeki ölü deri, yağ ve kir zamanla yumru haline gelerek deri altı sivilceye dönüşebiliyor. Hatta kimi zaman bu sivilceler kızarıklık ve şişlik görünümüyle beraber ağrılara da neden oluyor.
Bursit. Bursae adı verilen bursit hastalığı, küçük ve sıvı dolu kesede ağrılı bir şekilde oluşan şişliktir. Kalça bursiti de kalçadaki bursae şişip tahriş olduğunda yaşanır. Bu durum kalça kemiği ağrısına sebebiyet verir.
Popodaki pürüzlerden kurtulmak için benzoil peroksit içeren duş jeli kullanmanızı öneriyor. Bu madde genellikle akne tedavisinde kullanılan ürünlerde bulunuyor. Jaliman bu içeriğin kıl köklerini tıkayan ölü hücreleri temizlediğini belirtti.
Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Magnezyum cilt için doğal temizleyicidir. Özellikle de fazla yağlardan cildin arındırılmasını sağlar. Yağlı ciltlerin en büyük sorunları arasında akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu vardır. Magnezyum sayesinde ciltteki yağ oranı dengeleneceği için bu tarz sorunlar da ortadan kalkmış olur.
Özellikle ergenlikte değişen hormonlar kişilerin cildinde de değişimlere neden olabiliyor. Bu hormonal etki ile deride üretilen yağ miktarı artıyor. Yağ bezlerinde faaliyetin artması da bu bezlerin dışarı açılan kısımlarında hücrelerin birikmesine ve tıkanmasına neden olarak akne oluşumunun ilk evresini başlatıyor.
Sivilce (akne) oluşmasına sebep olan başlıca faktörler; genetik, adet döngüsü, anksiyete, stres, düzensiz beslenme, güneş, çevresel faktörler (hava kirliliği, iklim değişikliği), ilaç kullanımı, cilt tipine uygun olmayan yağ bazlı kozmetik ürünlerin kullanımı gibi elimizde veya elimizde olmayan birçok farklı etken ...
Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Bu ortam bakterilerin üremesi için çok uygun olur. Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur.
Herhangi bir uç bölgesi yoktur ve parmak uçlarıyla sivilcenin üzerinden geçildiğinde hissedilebilir. Genellikle yüz, üst sırt veya göğüs bölgesi ve kasıkta kör sivilce gelişebilir. Bazen kör sivilce cilt yüzeyinden patlayarak görünür hale gelebilir bazen de hiç iz bırakmadan kendiliğinden geçebilir.
Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Sivilce (akne) patlatmak, şişmiş bir gözenek veya kabuk tutmuş bir durumdan çok daha ciddi ve uzun vadeli etkilere neden olabilir.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
İltihaplı sivilcelerin patlatılması ile birlikte o bölgede bulunan sinirler de zarar görebilir. Bu sinirlerin zarar görmesinin ardından iyileşme süreci de çok uzun olacaktır. Kişilerdeki sivilcelerin patlatılması sonucunda kalıcı izler kalabilir. Bu izlerin giderilmesi ise cerrahi müdahale gerektirir.
Sivilceleri kurutmak için etkili olan sirke doğal bir cilt temizleyicidir. Nasıl Uygulanır? Bir fincan maden suyu ve bir fincan elma sirkesini bir kaba koyup karıştırın. Günde bir defa akşam olmak üzere pamuk yardımıyla cildinize uygulayın.
Antibiyotik tedavisi
Hafif kabarık lezyonlarda kullanılması gerekmez. Yoğun kızarık kabarıklıklar ve sarı iltihaplı kabarık akne tedavisinde birinci seçenek olarak tercih edilir. Kullanılan bazı antibiyotikler şunlardır: Tetrasiklin, Doksisiklin, Eritromisin, Klindamisin, Kotrimoksazol.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri