Siyatiğin belirti ve semptomu omurganın altındaki bel bölgesinden, yani lomberden kalçaya ve bacağın arkasına yayılan ağrıdır. Siyatik rahatsızlığı siyatik sinir yolunun hemen hemen her yerinde hissedebilir olsa dahi özellikle belden kalçaya ve uyluk ile baldırın arkasına bir yol izlemesi daha yaygın bir durumdur.
Ağrıya neden olacak aktivitelerden uzak durmak, ağır kaldırmamak ve uzun süre oturmamak siyatik ağrılarının azalmasını sağlar. •Akupunktur ve masaj terapisi de siyatik tedavisinde alternatif yöntemler olarak tavsiye edilir.
Kalçaya doğru yayılan bel ağrısıyla başlayan siyatik ağrısı, sinir boyunca kasıktan bacağın arka kısmına ve buradan ayağa kadar yayılır. Şiddetli siyatik vakalarında bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Kişi bacağını ne kadar yukarı kaldırırsa ağrı o kadar şiddetlenir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Siyatik bir sinir hastalığı olduğu için “Beyin ve Sinir Cerrahisi” bölümüne görünmeniz gerekiyor. Gerekli kontroller ve muayene sağlandıktan sonra, doktorunuz ağrının şiddetine göre size tedavi yöntemini önerir. Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir.
İlgili 30 soru bulundu
Siyatik Ağrısına Yürüyüş İyi Gelir Mi? Yürüyüş hızı ve adım mesafeleri doğru ayarlandığında siyatiğin güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayarak şikayetlerin azalmasını sağlayabilir.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Siyatik ağrısına sıcak iyi gelir mi? Sıcak uygulama özellikle bacaklardaki kas sertliği/spazm durumlarında geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir. Fakat siyatik sinir sıkışmasında kalıcı bir çözüm değildir.
Siyatik Belirtileri Nelerdir:
Uzun oturmakla artan ağrı - Sertleşmiş bant şeklinde ele gelen priformis kasına basmakla aşırı ağrı Kalçada hassasiyet. Bacağın içe doğru çevrildiğinde artan ağrılar belirtilerden biridir. Basmakla syatik sinirini geçtiği noktalarda belirginleşen ağrı
Siyatik sinir tedavi yöntemleri erkenden uygulanırsa hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur. Hastalığın nedenini öğrenebilmek için, MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Hafif siyatik ağrıları, genellikle dinlenme, doğru duruş ve evde uygulanan basit tedavilerle iyileşebilir. Bu tür tedaviler arasında sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, hafif germe egzersizleri ve yeterli dinlenme yer alır.
Siyatiğin belirti ve semptomu omurganın altındaki bel bölgesinden, yani lomberden kalçaya ve bacağın arkasına yayılan ağrıdır. Siyatik rahatsızlığı siyatik sinir yolunun hemen hemen her yerinde hissedebilir olsa dahi özellikle belden kalçaya ve uyluk ile baldırın arkasına bir yol izlemesi daha yaygın bir durumdur.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Siyatik sinirine oluşacak olan bası ilk başta duysal şikayetler yapsa da tedavi edilmediği takdirde kaslarda güçsüzlük ve bacakta incelme yapacaktır. İlerleyen aşamalarda ayak ve bacak hareketlerini yapamamaya kadar gidebilir.
Akut Siyatik: Akut siyatik, 4 ila 8 hafta boyunca devam eden siyatik ağrısıdır. Genellikle ani başlar ve kısa süreli olur. Akut siyatik ağrıları, çoğunlukla birkaç hafta içinde, kendi kendine iyileşebilir.
Siyatik vücutta bulunan en büyük sinirin adıdır. Siyatik hastalığı kalça arkasından başlayan ve dizin arkasına kadar uzanan şiddetli bir ağrı ile kendini belli eder.
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.
Bel probleminiz yeniyse, aralıklı olarak alevlenebilen ve 4-6 haftaya kadar sabit kalabilen akut siyatik yaşayabilirsiniz,Daha sonra genellikle kendi kendine geçer. Tedavi edilmezse veya altta yatan neden şiddetliyse, siyatik iki ay veya daha uzun süren kronik ve kalıcı hale gelebilir.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Halk arasında siyatik ağrısı olarak tarif edilir.. Ağrı genellikle belden kalçaya, bacaklara ve hatta bazen ayak parmaklarına kadar yayılan bıçak saplanması gibi tarif edilir.. Ağrının çok farklı nedenleri de olabilir.. Ancak en yaygın sebepleri bel fıtığı ve dar kanaldır.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri