Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Ancak, siyatik ağrısı her iki bacakta da hissedilebilir. Siyatik sinirin köken aldığı bel bölgesindeki sorunlar genellikle her iki bacağı da etkiler. Ağrı, bel bölgesinden başlayarak kalça, uyluk, diz ve ayak bileği boyunca yayılabilir.
Bacağa yayılan ağrı “siyatik” olarak bilinir. Siyatik genelde bel fıtığına bağlı bir belirtidir. Siyatik, aynı adlı siniri oluşturan bir veya birkaç sinir üzerindeki baskı, kalçadan bacağa ve bazen ayağa kadar inen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Bu sıkıştırılma etkilenen bacakta ağrıya, iltihaplanmaya ve birçok vakada yaygın olarak bir miktar uyuşmaya neden olur. Her ne kadar siyatik ile ağrısı bazı vakalarda çok şiddetli olabilse dahi, çoğu vaka birkaç hafta içinde ameliyat gerektirmeyen tedavilerle düzelir.
İlgili 32 soru bulundu
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Lahana yaprakları siyatik ağrısını geçirmek için önerilen bitkisel yöntemlerden biridir. Lahana yapraklarını tek tek koparın ve bir miktar sıcak suda haşlayın. Ilık olan lahana yapraklarını bacaklarınıza sarın ve bir süre bekleyin. Bu uygulama sayesinde kan dolaşımı hızlanacak, siyatik ağrıları sona erecektir.
Siyatik tedavi edilmezse ne olur? Özellikle ciddi siyatik sinir sıkışmalarında bir müddet sonra sinir, fonksiyonunu yitirmeye başlayabilir. Bunun sonucunda da bacakta, ayakta kalıcı his kusurları ve kalıcı kuvvet kaybı, yürüme kusurları, düşük ayak, felç gibi durumlar oluşabilir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Hafif siyatik ağrıları, genellikle dinlenme, doğru duruş ve evde uygulanan basit tedavilerle iyileşebilir. Bu tür tedaviler arasında sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, hafif germe egzersizleri ve yeterli dinlenme yer alır.
Bel fıtığında da fıtıklaşan disk omurilik sinir kökünü sıkıştırarak belden kalçaya ve bacağa dağılan bir ağrıya neden olur. Bel fıtığı hastalarında kalça içinde, sanki delici bir cisimle oyuluyor diye tarif ettikleri bir ağrı görülür.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Ancak en yaygın sebepleri bel fıtığı ve dar kanaldır. Her iki hastalıkta da vücuttaki en uzun sinir olan ve lumbar omurgadan ayaklara kadar uzanan siyatik sinirinin sıkışması, tahriş olması ağrıya kaynaklık eder. Diğer taraftan bacağa yayılan ağrının yaşlılarda sık görülen bir diğer nedeni kalça kireçlenmesidir.
Çoğunlukla kalçadan topuğa kadar uyuşma, ağrı ya da karıncalanma hissinin varlığı, siyatik tanısında önemlidir. Hekim, fizik muayene ile kaslarda güçsüzlük olup olmadığını ve reflekslerin mevcut durumunu kontrol eder. Kişinin, düz bir pozisyonda yatarken bacağını havaya kaldırmasını ister.
Siyatik vücutta bulunan en büyük sinirin adıdır. Siyatik hastalığı kalça arkasından başlayan ve dizin arkasına kadar uzanan şiddetli bir ağrı ile kendini belli eder.
Akut siyatik ağrıları, çoğunlukla birkaç hafta içinde, kendi kendine iyileşebilir. Kronik Siyatik: Kronik siyatik, 8 haftadan uzun süren ve genellikle evde uygulanan tedavilerle geçmeyen siyatik ağrısıdır. Kronik siyatik ağrısı, daha karmaşık nedenlerden kaynaklanabilir ve tedavisi daha zor olabilir.
Yürüyüş hızı ve adım mesafeleri doğru ayarlandığında siyatiğin güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayarak şikayetlerin azalmasını sağlayabilir. Yürüyüş esnasında siyatik sinir sürekli olarak hareket eder. Dozaj ve yürüyüş yolu iyi ise yürüyüş ile birlikte ağrılarda azalma görülebilir.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Ağrı, sinir boyunca, bacağın arkasını izleyerek kasıktan ayağa dek yayılır. Ağır durumlarda bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrıdan muzdarip olanların uygulaması gereken yöntem buz kompresidir. Birkaç saatte bir ortalama 15 dakikalık buz kompresi ağrınızı dindirmede yardımcı olacaktır.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Siyatik sinirin düzgün çalışması için belirli besinlere ihtiyacı vardır. Ancak siyatik sinire en çok zarar verecek eksiklik B2 vitamini (riboflavin) eksikliğidir. Ancak B12 ve B1 de önemlidir. Tüm B kompleksini almak en iyi yol olabilir.
Zeytinyağı sinir tedavisine yardım eder. Yarım su bardağı zeytinyağı ısıtın. Sinir sıkışması olan bölgeye zeytinyağıyla masaj yapın. Zeytinyağı ve ısı sıkışmış sinirlere iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri