Cevap: Merhaba, acı ve tatlı karışık oluyor efendim, karakteristik özelliği 3 damarlı oluşudur.
Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor.
Denizli'nin Kale ilçesinde bir asırdır yetiştirilen ve coğrafi işaret alan "Kale biberi"nden yapılan tatar yemeği ilçedeki turistik restoranlarda otantik bir tat olarak müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Ben Kale biberi diye bilinen etli biberden yaptım. Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştiği için bu isimle anılır. Kalelilerin biber kızartmasına "tatar" demesiyle süregelmiştir. "Tatar" ismiyle bizim buralarda meşhur olan, çok basit ve lezzetli bir tarif.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Denizlili olanlar kale biberinin lezzetini bilirler. Ayrı bir lezzeti olan, çok büyük yeşil biberleri vardır. Denizlililer güneşte kuruttuktan sonra bu biberleri kışın haşlayıp sonra yağda azcık kızartıp sarımsaklı yoğurtla yerler.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Carolina Reaper
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şu anda dünya üzerindeki en acı biber, tamı tamına 2.200.000'lük SHU'ya sahip olan Carolina Reaper. Ülkemizdeki biberlerden 220 kat daha acı olan bu biberi aklınızdan çıkarmayın, değil yemek, onun olduğu sofraya bile oturmayın, yanarsınız.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Samandağ biberi bir diğer adıyla Antakya biberi yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştirilmektedir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır.
Sivri biber kırmızı ve yeşil renkte, acı veya tatlı olabilir. Kırmızı sivri biberler genellikle acıdır. Yeşillerin ise bir kısmı acı, bir kısmı tatlıdır.
Arnavut biberinin oldukça hafif bir aroması vardır. Fakat bu hafif aromada acı tat hissedilir. Genellikle İtalyan ve Meksika yemeklerinde, özellikle de et marine soslarında acı aroma vermesi amacıyla kullanılır. Arnavut biberini baharat olarak kullanmak isteyenler Arnavut biberi tozu temin edebilir.
Balıkesir Bölgesinde Yetiştirilen Zehir Acı Biber Ve Frenk Biberi Adıyla Bilinen Çok Acı Biber Çeşididir.
Biberlerin acılığını sap kısmındaki yıldız şekline bakarak anlayabilirsiniz. O yıldızın köşeleri 5'in üzerindeyse biber oldukça acıdır.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
Acı biber yarışmasında dünyanın en acı biberi olan Carolina Reaper'ı yedikten sonra “gök gürültüsü” benzeri çok şiddetli baş ağrıları yaşayan adam hastaneye kaldırıldı. 34 yaşındaki erkek yarışmacı, ABD New York'ta düzenlenen acı biber yeme yarışmasında, dünyanın en acı biberi olarak bilinen Carolina Reaper'ı yedi.
Dolmalık, sivri ve çarliston olmak üzere üç çeşidi olan biberin içerisinde beta karoten, A, P, K, B1, B2 ve E vitaminleri ve mineralleri bulunmaktadır. Uzmanlar salata ve yemeklerin ana maddesi olan bu besinin çiğ tüketilmesinin sağlığa birçok faydası olduğunu belirtiyor.
Sabah kahvaltısında 2 tane yerseniz... Yazın bol bol kullandığımız yeşil biberin faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi özellikle çiğ tüketilmesi konusunda uzmanlar öneriyor.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Çeşidin meyvesi ise düzgün, pürüzsüz, konik, homojen ve etli yapıdadır. Hasat arası süre kısa olup, özellikle kış aylarındaki verimliliği ile üreticiye önemli bir fayda sağlayan Zıpkın F1, ayrıca hasat sonrasında da uzun raf ömrüne sahiptir.
Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Eğer yemeğiniz ciddi derecede acı olduysa, yemek pişerken tencereye 1 çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Etli yemeklerin de acılı olduğu durumlarda, ocağın altını kapatmadan önce bal ekleyin ve etlere hem tatlı bir aroma hem de sos kıvamı verin. Bal tüm yemeklerin acısını alacaktır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri