Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır.
Nemi sevdiğinden Karadeniz'in gölgeli, yüksek ve serin topraklarını tercih ediyor. Hatta üzerine kar yağdığında iyice lezzetlendiği söyleniyor. İsmini İngilizce “kale” kelimesinden olduğu gibi alan kale ise, kıvırcık lahana, kale otu veya kale lahanası olarak da biliniyor.
Kale yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz. Kıymayı soğan sarımsak ve baharatla zeytinyağın da kavurduktan sonra sucukları da ekleyip 5 dakika kaleyi de ekliyoruz. 10 dakika kavrulduktan sonra suyu ekleyip pişiriyoruz. Harika vitaminli bir yemek.
Eski Yunan ve Roma'dan bu yana acımsı ve baharatlı tadıyla et ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılan kaleyi çiğ olarak tüketmek de ya da kaynatarak suyundan yararlanmak da mümkün. Kale yaygın olarak tüketildiği ABD ve Avrupa'da ise daha çok garnitür olarak veya makarnaların yanında servis ediliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri vardır. Mesane, meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanserlerine karşı etkilidir. Özellikle birçok dünya yıldızının diyet listesinde bu bitkinin yer alması, kale yaprağının popülerliğini iyice arttırdı.
Vitamin, lif ve mineral zengini olan kale bitkisi bahar aylarında büyür ve dört mevsim yetiştirilebilir. Yaprakları el büyüklüğüne ulaştığında hasat edilen bu bitki son yıllarda faydaları ile dünyanın en ünlü simalarının dahi ilgisini çekmeye başlamıştır.
Yüksek oranda lif içeren kale bitkisi sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsakların fonksiyonlarını düzenlediğinden kilo almayı önler. Ayrıca bağırsaklar da besin kalıntısına izin vermez. Vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu tek seferde sağlar.
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman.
Kale popüler bir sebzedir, lahana ailesinin bir üyesidir (Brassica oleracea). Lahana, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi turpgil sebzeler ile ilgilidir. Pek çok farklı kale türü vardır. Yaprakları yeşil renkte veya mor renkte olabilir ve pürüzsüz veya kıvrımlı bir şekle sahiptir.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kale yeşilliklerini yayıyoruz. Tüm baharatları ve zeytinyağını ekliyoruz. 140 derecede fırında turbo ayarda (amacımız kurutmak benzer ayar da olabilir) 20-25 dk veya kuruyup çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Bu taş satranç tahtası üzerinde uygun dizilişte en sağ ve en solda yer almak üzere bir oyuncuda iki tanedir (siyahta 2, beyazda 2 tane).
Kale, tahtada yatay ve dikey olarak önünde taş olmadığı müddetçe istediği kadar giden bir taştır. Kale rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR. Bu durumda Beyaz Kale Siyah Piyonu alabilir.
Akdeniz yeşilliği olarak, taze nane, dereotu, maydanoz, roka, tere, kuzu kulağı, semizotu, kıvırcık, marul, reyhan, fesleğen, endivyen (saçaklı marul), lollorosso (uçları kırmızı-mor renkli marul), polorossoyu (mor lahanaya benzeyen bir tür hindiba) sayabiliriz.
Radika (Karahindiba) Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Ayıklayıp doğradığınız radikaları bol suda yıkayın. Radikaları, tencerede kaynamakta olan suya atıp 5 dakika haşlayın, sonra suyunu süzüp servis tabağına alın. Üzerine bir kâsede karıştırdığınız limon, tuz, z.yağılı sosu dökerek servis yapın.
Kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir.
İki direk arasındaki mesafe 7,32 m (8 yd), üst direkle zemin arasındaki mesafe ise 2,44 m'dir (8 ft). Tüm direklerin boyutları eşit olmalı ve 12 cm'yi (5 in) geçmemelidir.
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Aslında pek çok ülkede çok popüler ama bizde pek bilinmeyen bir sebze. Kıvırcık lahana görünümlü, karalahanaya benzer acımsı ve baharatlı bir tadı var. Çorbası oldukça lezzetli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri