Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Kale şeklinde olan bu taşın hareket kabiliyeti de merak edilenlerden biridir. Kale düz hareket eden bir taştır. Kale, önünde taş olmadığı sürece öne, arkaya, sağa ve sola istediği kadar hareket edebilir. Kalenin hareket ettiği istikamette önünde rakip taş varsa bu taşı alır.
Kale ileri, geri, sağa ve sola gidebilir. Kale kendi taşları veya rakip taşlarının üzerinden atlayamaz.
Satranç taşları içerisinde toplamda dört tane kale bulunur. Kalenin hareketi ise önünde bir taş olmadığı takdirde ileriye, geriye, sola ve sağa doğru istenildiği kadar gidilebilir. Belirlenen yönlere istenildiği kadar ilerleyebilen bir taş olan kale, önünde bir taş olmadığında ilerler.
Kale, tahtada yatay ve dikey olarak önünde taş olmadığı müddetçe istediği kadar giden bir taştır. Kale rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR. Bu durumda Beyaz Kale Siyah Piyonu alabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Bu özel hamle satrançta iki taşı aynı anda hareket ettirebileceğiniz tek durumdur. Rok atmak için sadece şah ve kale gerekiyor (başka taşa gerek yok), ve bu hamlenin 1500'lü yıllarda oyunu hızlandırmak için icat edildiğine inanılıyor.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
Kale Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu Bölümünde Denizli iline bağlı Denizli-Muğla karayolu üzerinde Denizli il merkezine 75 km. Muğla iline ise 80 km. mesafede orta büyüklükte bir Anadolu şehridir.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Bu derste iki değişik MATI inceleyeceğiz. Vezir ve Kale ile rakip Şahı kenara sıkıştırarak çok sık mat edebilirsiniz. Buna MERDİVEN MATI denir. Vezir şah çekmekte, Kale de Şahın kaçışını engellemektedir.
Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir. Yanda At etrafında pek çok taş olmasına rağmen, hala 8 kareye gidebilir.
Kara lahananın farklı bir türü olan kale bitkisi, kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Kale yaprağı koyu yeşil renktedir ve kalındır. Kıvırcık, süslü ve dinozor olmak üzere 3 farklı çeşidi mevcuttur.
Kale ilçesi Malatya'nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu bir ilçesidir. Hem ilçe merkezinde hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur. Kale ilçesindeki Kürt nüfusu İzol ve Canbeg Canbeg Aşiretlerimdendir. Canbeg ve İzol aşiretleri tartışmalıdır.
Türkiye'nin en meşhur kalelerinden Sinop Kalesi, 7. yüzyıldan bu yana, şehri tamamen çevreleyen 2000 metre uzunluğundaki duvarlarıyla şehri denizden gelebilecek tehlikelere savunuyor. Sinop'un iç ve dış limanları arasında bulunan Sinop Kalesi, günümüzde dahi güçlü duruşuyla insanı güvende hissettiriyor.
Halk arasında büyüğüne “Ağanın Kalesi”, küçüğüne “Çavuşun Kalesi” denilmektedir. Kale güneyden 50 metreyi, kuzeyden 100 metreyi aşan yapısıyla bir gökdeleni andırır. Kapadokya'nın en yüksek noktası Ortahisar Kalesi Etiler zamanında oyulmuştur. 1200 metre rakımlı 86 metre yüksekliktedir.
Doğrusu "kâle almak".
İki direk arasındaki mesafe 7,32 m (8 yd), üst direkle zemin arasındaki mesafe ise 2,44 m'dir (8 ft). Tüm direklerin boyutları eşit olmalı ve 12 cm'yi (5 in) geçmemelidir.
Feodal sistemin gelişmesiyle birlikte ise 11. yüzyılda taştan kalelere geçilmiştir. Kaleler ele geçirilmesi zor, savunulması kolay, genellikle yüksek bir yerde ya da bir nehir kenarında, saldırılardan korunmak için inşa edilmişlerdir.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Beyaz'ın şahı ve veziri yer değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri