Kara lahananın farklı bir türü olan kale bitkisi, kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Kale yaprağı koyu yeşil renktedir ve kalındır. Kıvırcık, süslü ve dinozor olmak üzere 3 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar arasından tüketicinin en çok tercih ettiği tür dinozor türüdür.
KALE BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR? Üzerine zeytin yağ ve limon sıkılarak salata olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Tıpkı kara lahanadan yapıldığı gibi.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynaktır. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol eder. Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri vardır.
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Kale otu henüz ülkemizde yaygın biçimde tarımı yapılan bir bitki değildir. Bol yağışlı bölgeleri özellikle seven bitki, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarından yetiştirilebilir. Bitki soğuğa karşı da çok hassas değildir. Tohumdan üretim yapılacak ise sonbahar ayları tercih edilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Kale yada kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılagelmiştir ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür.
Vitamin, lif ve mineral zengini olan kale bitkisi bahar aylarında büyür ve dört mevsim yetiştirilebilir. Yaprakları el büyüklüğüne ulaştığında hasat edilen bu bitki son yıllarda faydaları ile dünyanın en ünlü simalarının dahi ilgisini çekmeye başlamıştır.
Kale ise ilk bakışta karalahananın kıvırcık yapraklısı gibi görünse ve aynı aileden gelse de hem besin değeri hem de kullanım alanı açısından farklılıklar gösterebiliyor. Karalahana ve kale, içinde lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzeleri de barındıran Brassica oleracea ailesine mensup.
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 50-80 cm, sıra üzeri 100-110 cm arası.
Kale yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz. Kıymayı soğan sarımsak ve baharatla zeytinyağın da kavurduktan sonra sucukları da ekleyip 5 dakika kaleyi de ekliyoruz. 10 dakika kavrulduktan sonra suyu ekleyip pişiriyoruz. Harika vitaminli bir yemek.
Kale bitkisi, yenilebilir yaprakları için yetiştirilen bir grup lahana çeşidine aittir. Kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil renkleri olan ve kalın bir yapıya sahiptir. Kıvırcık ve süslü gözüken yapısıyla, Brassica ailesine aittir.
Kale (♖ ♜), satranç oyununda kullanılan satranç taşlarından biridir. Bu taş satranç tahtası üzerinde uygun dizilişte en sağ ve en solda yer almak üzere bir oyuncuda iki tanedir (siyahta 2, beyazda 2 tane).
Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Son yıllarda tüm dünyada talep gören kara lahananın başka bir türü olan, daha çok kıvırcık lahana olarak da bilinen kale bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Bol vitamin ve mineral içeren kale bitkisinin ünlüler tarafından tüketilmesi de popülerliğini artırdı.
Karalahana; turpgiller familyasından koyu yeşil yapraklı bir bitkidir. Bilimsel adı “Brassica Oleracea” olan bu bitki, daha çok sonbahar ve kış aylarında yetişir. Birden fazla çeşidi bulunur ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılır. Hem çiğ hem de haşlanmış veya pişirilerek yenebilir.
Kale lahana ya da kıvırcık lahana olarak bilinen Brassica oleracea, özellikle kış aylarında ihtiyaç duyduğumuz birçok vitamini ve minerali içeriyor. Türk mutfağında karalahana ya da beyaz lahana kadar iyi bilinmese de, kıvırcık lahana en popüler sebzelerimizden biri olmaya aday.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kale yeşilliklerini yayıyoruz. Tüm baharatları ve zeytinyağını ekliyoruz. 140 derecede fırında turbo ayarda (amacımız kurutmak benzer ayar da olabilir) 20-25 dk veya kuruyup çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.
*Kale Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler:Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız. Tahmini çimlenmesi 10 gün içerisinde olacaktır.
Kale Tozu Katkısız,Doğal 60 gr
Steril bir ortamda ve özel fırınlarımızda kurutulan kale bitkilerimiz toz, kimyasal partiküller, sinek/böcek gibi zararlıların yumurta ve larvalarına maruz kalmadan, besin değerlerinin %95'ini, lezzet, aroma ve kokusunun %100'ünü koruyor.
Cevap: Merhaba, Kale powder, kansızlık ve demir eksikliğinde, kas ve kemik güçlendirmede, göz sağlığı korumada, saç, tırnak ve cilt sağlığı korumada yardımcıdır.
Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Kale bedenleri arasındaki kulelerin bazıları dikdörtgen, bazıları yuvarlak olarak yapılmış olup iç kısmında kulelere çıkan merdivenler yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri