Futbolda, kalecinin elindeki topa kafayla müdahale etmek yasaktır ve bu durum faul olarak değerlendirilir. Bunun sebebi, kalecinin elindeki topun "kontrol altında" olduğu kabul edilmesidir. Bir oyuncu, kontrol altındaki topa kafayla müdahale ederse, bu tehlikeli bir hareket olarak değerlendirilir ve faul çalınır.
Oyuna bırakılmış top tekrar eline alınsa endirekt serbest vuruştur. Endirekt serbest vuruş gerekir, gol iptali gerekir.
Kaleci ceza sahası dışında topu elle oynarsa ve bariz gol şansı varsa kaleciye direkt kırmızı kart verilir. IFAB kurallarına göre: ''Oyuncu yere düştüğünde bu düşüş sırasında top destek eline gelirse çarpma, diğerine gelirse elle oynama sayılır.''
Kaleci Nereye Kadar Topu Eline Tutabilir
Kaleci, topu ceza sahası içinde veya dışında elle tutabilir. Ancak, bu konuda bazı sınırlamalar vardır: Ceza Sahası İçinde: Kaleci, topu herhangi bir yerden elle tutabilir.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
İlgili 31 soru bulundu
FIFA'nın 1998 yılında uygulamaya aldığı oyun kuralına göre bir kaleci, topu elle tuttuktan 6 saniye sonra oyuna alması gerekiyor. Bu sürenin aşılması halinde hakem karşı takım lehine endirekt serbest vuruşa hükmediyor.
Yeni kural: Kasıtsız ya da bir kazayla bir futbolcunun eliyle gol atması durumunda gol geçerli sayılmayacak. Futbolcu gol atma fırsatı bulursa da pozisyon devam ettirilmeyecek. Eski kural: Elle oynamalar hakem inisiyatifine bırakılıyordu.
2. Geri pas. Bir kural değişti ve bir oyuncu tipi, bu kural nedeniyle başkalaştı. Geri pas kuralı yok iken, 1992 yılından önce kalecilikte ayak becerisinin ağırlığı çok düşüktü, zira kaleciler kendilerine atılan pasları eline alıyor ve oyunu degaj ile yahut el ile yeniden başlatabiliyordu.
6 saniye kuralı, FIFA'nın kalecilerin topu elinde tutup zaman geçirmelerini önlemek için 1998 yılında getirildi. Kurala göre; topu elle tutan kaleci topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi halde endirekt serbest vuruş verilir.
Kalecilerin boy uzunlukları profesyonel kaleciler için 186,18 cm olarak tespit edilirken amatör kaleciler için 182,00 cm olarak tespit edilmiştir.
Kale alanı veya diğer adıyla altıpas, futbol sahasında ceza alanı içinde bulunan ve kaleye 5,5 metre (6 yard) uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgedir. Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metredir. 6 yard olduğu için altıpas adını almıştır.
Atışın golle sonuçlanmaması, direkten ya da kaleciden dönmesi durumunda öteki oyuncular müdahale edemez. Top durduktan ya da oyun sahasını terk ettikten sonra atış sona ermiş sayılır. Atışı yapan oyuncu da kalecinin müdahalesiyle geri dönen topa ikinci vuruşu yapamaz.
Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.
17. kural: Köşe vuruşu.
Futbolda kurallar yıllar içinde bir çok değişiklik gösterdi. Bunlardan biri de geri pas kuralıydı. 1992'ye kadar, kaleciler geri pasları eliyle kontrol edebilirdi.
Vücuttan sekip ele gelen top için bir maçta penaltı verilirken diğerinde, 'devam' deniyor. Bir karşılaşmada pazuya gelen top penaltı, diğerinde değil. Yerde şınav çekerek topu kollarıyla durdurana da penaltı yok. Süper Lig'de maçlar, kurallara göre değil keyfe göre yönetiliyor.
İlk 7 saniye içinde bırakılan ilk izlenim, iş görüşmenizin veya ilk tanışmanızın hatırlanmasında temel niteliği taşır. Eğer izlenim olumlu değilse, sonraki 7 dakikada o ilk yedi saniyede bırakmış olduğunuz kötü izlenimi toparlamaya çalışacaksınız demektir.
Altı Pas: Kale çizgisinin 5,5 metre uzaklığındaki alan. Altı pas, kale sahası olarak da isimlendiriliyor. Ceza Sahası: Futbol sahasında kale önünde bulunan, kalenin orta noktasından 11 metre uzaklıktaki penaltı noktasını da içine alan saha. Kalecinin topu elle tutabildiği alan, ceza alanı olarak da biliniyor.
Süper Lig'de 6 saniye kuralı en son ne zaman uygulandı? Süper Lig'de 6 saniye kuralının en son uygulandığı maç ise 2009'daki Galatasaray - Sivasspor mücadelesi. 45'te Galatasaray 1-0 öndeyken hakem Bülent Yıldırım, kaleci Petkovic'in topu 6 saniyeden fazla tuttuğunu tespit ederek endirekt serbest vuruş kararı verdi.
Eğer top, başlama vuruşu, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı sırasında kusurlu hale gelirse, oyun tekrar yeniden başlatılır.
Fifa'nın 2011-12 sezonu yönetmeliğinde: "Eğer top oyundaysa, ceza sahası içinde topsuz alanda yapılan bir faul penaltı ile sonuçlandırılır." diyor.
Penaltı verilen takımın herhangi bir oyuncusu daha önce veya vuruş yapılırken ve gol atılırken sahaya girerse, vuruş tekrarlanmalıdır. Savunan takımın bir oyuncusu sahaya girerse ve bir gol atılırsa, gol geçerliliğini korur. Gol olmazsa vuruş tekrarlanır.
Dünya Kupası tarihinde takımının tüm maçlarında forma giydiği bir turnuvayı gol yemeden kapatan tek kaleci bulunuyor. Almanya 2006'da oynadığı 4 maçta gol yemeyen İsviçre'nin kalecisi Pascal Zuberbühler, tarihi bir başarıya imza attı.
Vanspor'un 39 yaşındaki kalecisi Haydar Yılmaz, kalesini tam 1.113 dakika gole kapatarak Türk futbol tarihinin en uzun süre gol yemeyen kalecisi oldu.
Listemizdeki ilk kaleci Brezilya'dan. 2002 FIFA Dünya Kupası'nın efsanesi Brezilya'nın kalecisi olan Ceni, en çok gol atan kaleciler listemizin başında yer alıyor. Ceni, 25 yıllık kariyeri boyunca 70'i penaltılardan, 61'i serbest vuruşlardan olmak üzere toplam toplam 131 gol atmayı başarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri