Kalem böreği, kahvaltıda, beş çaylarında ya da misafir davetlerinde ara sıcak olarak tercih edebileceğiniz çıtır çıtır bir börektir. Kızartma olarak yapılabileceği gibi fırında da yapılabilir. İç harç olarak genelde hep peynir kullanılır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
Parmak böreği, Elif böreği olarak da biliniyor. 😍 Çeşitli iç harçlarla hazırlanılan bir börek tarifi olmasına rağmen en çok tercih edilen hali lor peynirli ve maydanozlu iç harçla hazırlanan hali.
Kastamonu ve Artvin yöreleri ile özdeşleşen fincan böreği, çay saatlerinde tüketilen bir börek çeşididir. İç harcı pazı ve beyaz peynir ile doldurulduktan sonra, tavada kızartılır. Küçük porsiyonlar halinde servis edilen fincan böreğini, isteğe dereotu, maydanoz ve ıspanak ile zenginleştirebilirsiniz.
Maydanoz ince doğranır ve ezilen peynir ile katılıp hazırlanır. Hazırlanan sos teker teker yufkaların üzerine sürülür. Peynirli içten geniş olan tarafa konup, kenarı hafifçe içe doğru bükülüp sıkıca sarılır. Kağıt serili tepsiye dizilip, üzerine yumurta yağ karışımı sürülür.
İlgili 31 soru bulundu
Kalem böreklerini kızartmak için derin bir kızartma tavası ya da tencere içine bolca sıvı yağ koyup, iyice ısıtın. Yağ ısındıktan sonra kalem böreklerini dikkatli bir şekilde kızgın yağ içine koyun. Böreklerin her tarafı çıtır çıtır olana kadar güzelce kızartın.
Laz böreği genellikle incecik açılmış kat kat yufka ve bu yufkaların arasında kalan koyu kıvamlı muhallebiden oluşur. Fırınladıktan sonra, üzerine şerbet gezdirilir ve afiyetle tüketilir. Kaç kat yufka kullanılacağı, ne kadarının muhallebinin üstünde ve altında kalacağı bölgeden bölgeye, hatta kişiden kişiye değişir.
Arnavutların süper lezzetli el açması laknur (Arnavut böreği) böreğini siz de çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
12 Eylül Darbesi'nden sonra, "Kürt" adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle "sade börek" adıyla satılmıştır. "Küt böreği" adı ise, böreğin bir etnik grubun adını taşıyor olmasına yönelik bilinçli kampanyanın bir ürünü olarak değerlendirilmektedir. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir.
Altı üstü nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkarılır. 10 dakika böreğin harı gittikten sonra, mutfak makası ile önce kare dilim sonra bu dilimleri üçgen olacak şekilde küçük parçalar halinde kesilir.
Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır.
Sonra bir baktım, yıl 2011, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, 'sigara çağrışımı yapıyor' gerekçesiyle isim değişikliği için başvurmuş, 'parmak, sarma ve kalem' isimlerinden en çok 'kalem' beğenilince Sakarya'da esnaf, sigara böreği yerine bu ismi kullanmaya başlamış.
"Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.
İnternet sitesinde yapılan oylamalarda sigara böreğinin yerine 'kalem böreği', 'parmak böreği' ve 'sarma böreği' ifadesinin kullanılmasının ön plana çıktığını söyledi. Tartışmanın ardından yapılan oylamada, böreğin adının 'kalem böreği' olması en fazla oyu aldı.
Boşnak böreğinin tadını diğer böreklerden ayıran özelliği, içindeki malzemesinin çiğ olmasıdır. Malzemesini pişirmeden koyuyoruz. Ayrıca, yufkası da çok ince olmalı. Patatesli, kıymalı, kabaklı, lahanalı, ıspanaklı, yoğurtlu börekler yapıyoruz.
Balkan Börekleri: Kıymalı Boşnak Mantı Böreği
Bildiğimiz Boşnak böreğinden farklı olarak kıymalı Boşnak mantı böreğinin yufkası daha ince açılıyor. Ayrıca şekil itibarıyla de mantıyı andırıyor zaten. İçerisindeki kıymalı harç bu coğrafyaya bir kez daha minnet duyduracak cinsten.
Baklava hamurundan, üç ayrı çeşit peynirin bir araya gelmesiyle oluşan bir börek çeşidi. Sabaha karşı satışa başlanıyor, öğleni bulmadan tükeniyor. Bu kadar meşhur olmadan önce Yüreğir'de seyyar yani tablada satılan börek bugün İstanbul'dan Antalya'ya pek çok şubede kendine alıcı buluyor.
Görüntü olarak kol böreğine benzer. Kıymalı, peynirli, patatesli veya ıspanaklı yapılabilir. Kuş üzümü ve çam fıstığı eklenebilir. Bu tür böreğin sadesi Kürt Böreği olarak adlandırılır ve farklı biçimde kesilir.
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
NEDEN SU BÖREĞİ DENİYOR? Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe "su böreği" adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibarıyla Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
Buyurun, beraberce kalem gibi börekler saralım, içleri patatesli bir harçla dolu olsun ve fırında pişsinler. Hem hafif hem de çok besleyici olan bu lezzet pratikliğiyle göz doldururken, nefisliğiyle de midenize taht kuracak.
Pişirmek istenildiği zaman buzluktan çıkarılıp fırın tepsisine dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülüp bekletmeden 180 derece fırına atılır. Üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Derin ve kızgın yağda fritözde de kızartabileceğiniz börekleri, yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri