Kalkarken yine, “Baki Allah” tabiri de kullanılır. Ayrılırken de ölü- nün en yakınları taziye evinin kapısında durur ve gidenleri uğurlar. Kapıda da başsağlığı dilekleri iletilir. Taziye için gelenlere acı kahve (mırra), çay ve koku (gül yağı) ikram edilir.
“E'zemellahu ecrekum ve ehsene âzaekum ve ğefere limeyyitikum” Taziye duası Anlamı “Allah ecrinizi artırsın, taziyenizi en güzeli etsin ve ölünüzü bağışlasın” Bu dua Fatiha suresinden hemen önce okunur.
Taziyeye genelde toplu olarak gelinir. Gelenler arasında hoca veya güzel Kur'an okumasını bilen biri varsa Kur'an'dan bir sure okur ve ardından erkek ise "merhum" kadın ise "merhume" nin ruhu için el Fatiha der, orada bulunanlar fatiha okurlar. EI fatiha diyen kişinin amin demesi ile amin denilerek eller yüze sürülür.
Kur'an okunduktan sonra “el-hükmü lillâh, innâ lillâh” gibi ifadelerle Allah'tan gelene razı olmak gerektiği belirtilir. Ölen hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin” gibi sözlerle dua edilir.
sadece başınız sağolsun denir. karşı taraftakilerde dostlar sağolsun diye cevap verir. gelenleri karsilayanlar, yani o evin yasayanlari pek sesini cikaramaz...
İlgili 40 soru bulundu
1-Başsağlığına gelene " Hoşgeldin " denmez. 4-Görevini yerine getiren kişi , kimseyle tokalaşmadan, kucaklaşmadan, odada yaşına uygun bir yere geçer ve oturur.
Merhumun mekânı cennet olsun, Allah'ım sizlere de sabırlar versin, başınız sağolsun. Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun… Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum/uz.
Başınız sağ olsun. Allah geride kalanlara uzun ömürler versin.
Allâhümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba'dehû ve es'idhu bi-likâike vec'al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü = Allah'ın adıyla ve Resûlullah'ın dini üzere… Ey Allahım, onun işini kolaylaştır ve sonrasında güçlük gösterme.
Peygamber (s.a.s.), başına bir felaket gelen kimseyi ziyaret etmekle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Felakete uğrayan bir kimseye 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunan kimseye, felakete uğrayan kişiye verilecek sevabın mislî verilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 71 [1073]) Aynı şekilde cenaze yakınlarına taziyede bulunmayı ...
Çoğunlukla taziye üç gün sürer. Ancak taziyeye yetişilmez ise daha sonraki günlerde de taziyeye gidilebilinir.
Selamün Alel Mürselin Velhamdülillahi Rabbil Alemi.
Peygamber'in (s.a.s.) cenazeye Fâtiha sûresini okuduğu ve tavsiye ettiği (İbn Mâce, Cenâiz, 22 [1495, 1496]), yine Abdullah bin Ömer'in (r.a.) ölülerin ruhuna Bakara sûresinden okunabileceğini güzel gördüğü rivâyet edilmektedir (Beyhâkî, Sünenü'l-Kübrâ, 4/93 [7068]).
“Zikrin en faziletlisi, lâ ilâhe illallah'tır.” (
Bu ve benzeri rivayetlerden dolayı kelime-i tevhidi söylemenin büyük sevabı olduğu anlaşılıyor. Her ibadetin sevabı hem okuyana hem de o ibadetin sevabı bağışlanan kimseye verilir. Bu açıdan ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere tevhid çekilmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
En sık kullanılan baş sağlığı mesajı “Başın sağ olsun”dur. Ancak bu her zaman yeterli gelmeyebilir. Geride kalan kişilere sahip çıkmak, onların yalnız hissetmesini engellemek ve destek olunduğunu belirtmek için yazılan baş sağlığı mesajları her şeyden önce içten olmalıdır.
Bu sebeple namaz sırasında okunan Fâtiha'nın besmele olmadan okunması halinde farz hüküm yerine gelmeyecektir. İki ucu oluşturan bu görüşlerin arasını bulacak nitelikteki görüş ise Hanefî ve Hanbelî fukaha tarafından zikredilmektedir.
Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında "Ruhuna el-Fatiha" yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir. Kur'an'ın en faziletli sûresi Fatiha olduğu gibi, en faziletli âyeti de yine Fatiha'nın bir âyetidir.
Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]) bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selâm verilir.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
'Allah sana. büyük sabır ve ecir versin' deyiniz.
Başsağlığı Kelimesinin Doğru Yazımı
En çok merak edilen ve ayrı mı yoksa bitişik mi yazılıp yazılmadığı araştırılan sözcükler içerisinde başsağlığı geliyor. Bu kelime doğru şekilde bitişik olarak ele alınmalı ve 'başsağlığı' olarak yazılmalıdır.
Taziyetnâmeler genel olarak bir ölüm haberi üzerine vefat edenin yakınına gönderilmek üzere kaleme alınır. Fakat başına bir felâket gelmiş birine bu felâketle ilgili teselli vermek amacıyla yazılan mektuplara “ta- ziyetnâme” denildiği gibi, ölümle ilgili yazılan mektuplara bazen “tesliyetnâme” dendiği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri