Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır.
Beyaz yaka için üretim planlama, mühendislik, üretim yönetimi, kalite yönetim ve kontrol, laboratuvar, Ar-Ge, bakım onarım, depolama, sevkiyat, pazarlama ve satış başta olmak üzere pek çok farklı pozisyondan bahsedilebilir.
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra şirketlerdeki idari işlerin ve operasyonların yönetilmesinden sorumlu olan yöneticiler de beyaz yakalı personel kategorisine giriyor.
Kalite Kontrol bölümü fabrikaların Üretim Departmanlarında yer almaktadır. Ürünün başından sonuna kadar, herhangi bir üretim hatası olup olmadığını kontrol eder. Üretimde maximum verimi, en düşük bütçe ile almak için gereken çalışmaları yapan önemli bir bölümdür.
Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Beyaz yakalı işçiler, akademi, işletme yönetimi, müşteri desteği, pazar araştırması, finans, insan kaynakları, mühendislik, yöneylem araştırması, pazarlama, bilgi teknolojisi, ağ oluşturma, avukatlar, tıp uzmanları, mimarlar, araştırma ve geliştirme ve sözleşme ile ilgili çalışmaları içerir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Kalite kontrol elemanı olmak için genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği gibi lisans veya yüksek lisans belgesine sahip olunması gerekir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Kalite Kontrol Elemanı maaşı 17.800 TL iken, en yüksek ise 65.000 TL'dir.
Kalite kontrol teknikeri; ürün ve hizmetlerin kusursuz şekilde sunulabilmesi için gerekli aksiyonları alan, düzenlemeleri yapan ve analiz sonuçları üst yönetime bildiren kişidir.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir. Beyaz yakalıların maaşı; yaptıkları mesleğe, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre (devlet, özel) ve kuruma göre değişir.
Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.
İstihdamda mavi yaka çalışanları, iş açığından dolayı beyaz yakaya oranla çok daha yüksek maaşlar alabiliyor.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.100 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Kalite Kontrol Sorumlusu maaşı 23.200 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Kalite Kontrol Müdürü Ne Demek? Kalite kontrol müdürü; bağlı bulunduğu kurum tarafından üretilen ürünlerin, kalite, güvenilirlik ve performans standartlarını karşılamasını sağlamaktan sorumludur. Ürünlerin müşteri beklentilerini karşıladığından emin olmak için iç ve dış kalite şartlarını belirler ve uygular.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.500 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Kalite Kontrol Uzmanı maaşı 24.500 TL iken, en yüksek ise 65.000 TL'dir.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi bölümünün iki yıllık bir eğitim süresi vardır.
Kalite kontrol uzmanlığı, firmaların ürettikleri ya da kullandıkları ürünleri kontrol edip, hatalı veya firmanın kalite standartlarına uygun olmayan ürünleri tespit edip bu ürünlerin satışa sunulmasını ve kullanılmasını önleyen meslek grubudur.
Kalite yönetim sorumlusunun başlıca görevi; kalite standartlarına uygunluk konusunda çalışma takibi ve denetimi işlemlerini yürütmektir. Kalite yöneticisi: Kuruma ait kalite yönetim sisteminin oluşturulmasında kalite yönetim sorumlusuyla birlikte görev alan kişidir.
Kalite kontrol teknikeri; ürün ve hizmetlerin kusursuz şekilde sunulabilmesi için gerekli aksiyonları alan, düzenlemeleri yapan ve analiz sonuçları üst yönetime bildiren kişidir.
Kalite Kontrol Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Kalite kontrol, firmaların bulundukları sektörde üretilen ürünlerin kalitelerinin kontrol edilme sürecini temsil eder. Bu sebeple, üretici firmalar genellikle Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan adayları işe alır.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Sarı yaka nedir, kimdir sorularına gelince; beyaz yakalının yöneticisi demek doğru ve net bir ifade olur. Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır.
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri