Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Cevap: Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik olmamasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında kadının yaşının ilerlemiş olması, yumurtalık rezervinin azalmış olması, sperm kalitesinin düşük olması, rahimde anatomik problemler olması, embriyonun gelişiminde sorunlar olması gibi faktörler yer alabilir.
Embriyoların (döllenmiş yumurta) beslenip gelişebilmesi için rahim iç zarına tutunması gerekiyor. Eğer embriyonu çevreleyen zar gereğinden kalınsa rahime tutunma işlemi gerçekleşemez ve gebelik olmaz.
Embriyo kalitesi, embriyonun hücresel yapısı, bölünme oranı, hücre simetrisi ve genel sağlığı gibi faktörlere dayanarak belirlenir. Daha kaliteli embriyolar, implantasyon olasılıkları daha yüksek olan, sağlıklı gebeliklerin oluşma olasılığını artırabilen embriyolardır.
İlgili 31 soru bulundu
Embriyo Kalitesi
Embriyonun kalitesiz olması da tüp bebek tutmama nedenleri arasındadır. Transfer yapıldığı günkü embriyonun kalitesi, gebelik oranları açısından oldukça belirleyici olmaktadır.
Peki 3. gün mü yoksa 5. gün embriyosu mu daha tutunur? Bu sorunun net cevabı yoktur. Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır.
Strese bağlı olumsuz değişiklikler, özellikle embriyo transfer aşamasında rahim kasılmalarını uyarak embriyonun tutunmasına engel olabilmektedir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra embriyo transfer işleminden sonra 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Sonuç negatifse tüp bebek tedavisinin tutmadığı kesin olarak anlaşılır. Tüp bebeğin tutup tutmadığı en net olarak bu şekilde anlaşılmaktadır.
Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır? Tutunamayan embriyo rahimde gezinir ve adetle beraber atılır. Bu embriyo ancak mikroskopla görülecek kadar küçük olduğu için hasta bunu fark edemez. Yani tüp bebek tutmazsa embriyo adetle beraber atılır.
İyi kalite 5. gün embriyosunun transferi ile tüp bebek başarı oranı yaklaşık olarak %60-80 arasında değişmektedir. Rahim içindeki anormalliklerin varlığı, tüplerde sıvı birikimi, embriyolardaki genetik anormallikler, kötü embriyo kalitesi, ciddi sperm bozuklukları tüp bebek ilk deneme başarı oranını azaltmaktadır.
7 mm altındaki kalınlıklarda gebelik şansı belirgin olarak düşmektedir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında rahim zarı detaylı olarak incelenmelidir. Gerekirse ilaçlı rahim filmi tekrar çekilmeli, mümkün ise 3 boyutlu ultrason ve histeroskopi ile rahim zarı değerlendirilmelidir.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Test gününden önce hastanın adet görmesi durumunda gebeliğin tutmadığı düşünülebilir ama embriyonun tutunamadığı da yine kesin olarak transferden 10-12 gün sonra gebelik testi için yapılacak olan kan tahlili ile teyit edilmelidir.
Tüp bebek tedavisinde deneme sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Çiftin maddi imkanları el verdiği ölçüde ve psikolojik durumları müsaade ettiği müddetçe deneme yapmak gerekir. Fakat bilinen bir gerçek var ki, 3 denemeden sonra tedavide yöntem ve strateji değişikliğine gitmek gerekir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Diğer taraftan “orta kaliteli” veya “düşük kaliteli” demek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya embriyonun gebelik oluşturmayacağı anlamına gelmez. Sadece gebelik şansının göreceli ve orantılı olarak daha yüksek gebelik beklenen embriyolardan belirli bir oranda daha düşük olabileceği anlamına gelir.
Embriyo Kalitesi 5/AA Ne Demektir? 5 rakamı blastokist aşamasındaki embriyonun genişleme seviyesidir. Genişleme 1'den 6'ya kadar sınıflanır ve 3,4,5 ya da 6 olması iyi kalite olarak kabul edilir. 5 olması idealdir.
Embriyonun bırakılması sonucu endometriumun iki karşılıklı duvarı anlık olarak ayrılıyor ama daha sonra transferin yapılması için kullanılan kateter çıkarıldığında hemen tekrar birleşiyor. Dolayısıyla hasta ayağa kalktığında embryonun kaviteden düşmesi pek muhtemel değil.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Blastokist embriyolar arasında tutunma potansiyeli en iyi olanı seçilebilir.
Sonuç olarak yukarıdaki embriyolardan 2 hücreli olanlardan ilkine <%20 fragman olduğu için Grade 2, ikinci resimdekine rengi ve fragman yüzdesi göz önüne alındığında 2 hücreli grade 3, 4 hücreli olana eşit hücreli ve çekirdekleri düzgün izlendiği için Grade 1 embriyo diyebiliriz.
Yeni çalışma, tek bir embriyo transferi yapılması durumunda, sağlıklı bir gebelik sürecine ve bebeğe sahibi olma şansının, iki embriyo transferine oranla beş kat arttığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri