Kalitesiz antifrizler su borularına, aracın radyatörü ve devridaimine zarar veriyor ve su kaçaklarına neden oluyor. Zamanla çamurlaşıyor ve motorun içerisini tıkayabiliyor.
Antifriz yani soğutma sıvısı, araç motorunun tam kalbine girecek, bu nedenle doğru seçim çok önemlidir. Aracınızındaki antifriz türü, miktarı ve derecesi, kullanmış olduğunuz motor yağı kadar önemlidir.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez.
Genellikle aluminyum motorlar için korozyon önleyici içeren yüksek kaliteli Etilen Glikol Tip Antifriz tercih edilir.
Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir. Özelliklerine ek olarak renklendirici içerirler.
İlgili 21 soru bulundu
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir. Bu zararlar, söz konusu ekipmanın yaşına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir.
Antifriz Donma Noktasına Alırken Dikkat Edin!
Fakat antifriz ile su karışında belli bir dereceden sonra yükselme meydana geliyor. Bu bakımdan doğru miktar su ile karıştırılması çok önemlidir. Su oranı yüzde yetmişi aşması halinde donma oranı yüzde 30'un altına düşmekte ve hararet görülmektedir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Saf antifiriz zarar vermez motora ama daha önceden hiç antifiriz kullanılmadıysa pas ve korozyonu açıcağı için zararı olabilir.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Genel olarak mavi antifriz, en fazla kullanılanlar arasında yer alır. Uygun fiyatlı olmasından dolayı eski model arabalarda daha çok tercih edilir.
Özellikle alüminyumdan yapılmış yüksek performans motorlar için Organik Asit Teknolojisine (OAT) sahip, etilen glikol bazlı, bünyesinde silikat, fosfat, amin, borat ve nitrit içermeyen, uzun ömürlü bir soğutma ve koruma sıvısıdır.
Kırmızılar organik, daha yeni teknoloji ve daha geç ısınma daha geç donma özelliğine sahiptir... Mavi-yeşiller eski teknoloji inorganik antifrizlerdir... karıştırmamanızı tavsiye ederim.
Daha iyi ısı transferi sağlayarak soğutmaya katkıda bulunur ve soğutma sitemlerinde dört mevsim kullanıma uygundur. Soğutma sisteminin verimliliğini arttırarak motorun hararetini düşük tutar, motor ömrünü uzatır. Sirkülasyon pompasının verimli çalışmasını sağlar.
Organik (D TİPİ) olan. Yeni araçlarda fabrika çıkışı organik olan kullanılıyor. İki farklı antifirizi karıştırılarak kullanılmaması öneriliyor, kimyaları farklı. Organik olanın fiyatı biraz fazla, organiğin bazı üstünlüğü var. 4 yıl kullanım ömrü, kaynama noktası klasikten yüksek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri