Bebeğin 5 gün boyunca hiç kaka yapmaması da normaldir. Kaka sayısı, anne sütünün verimli olmasıyla orantılıdır. Hatta bebekler anne sütünün hemen ardından ya da beslenme sırasında kakalarını yaparlar. Bebekler henüz sıvı bir gıda ile beslendiği için sulu kaka yapmaya devam ederler.
Ancak anne sütü alan bir bebeğin birkaç günde bir kaka yapması da normal karşılanır. Hatta bu süre 7 güne kadar da uzayabilir. Anne sütüyle beslenen bebeğiniz kaka yapmıyorsa hal ve davranışlarını takip etmeniz bezini takip etmenizden daha önemli olabilir.
Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapın. Böylece kakalarının da bağırsakları boyunca hareket etmesine yardımcı olun. Göbek deliğinden başlayarak karnın dışına doğru, saat yönünde ve tersi yöne, karnına bebek masajı yapın. Bebeğin bu durumdan rahatsız olduğunu anlarsanız durun ve daha sonra tekrar deneyin.
Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmalarıda normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
Kabızlığın sebebi bağırsağın sonundaki kasların sertleşmesidir, bu sertleşme nedeniyle kakanın geçişi zorlaşır ve bebek normalden farklı olarak birkaç gün kakasını yapamaz. Her bebeğin kaka yapma düzeni farklıdır, bazı bebekler normal düzenleri olduğu için 2-3 günde bir kaka yaparlar.
İlgili 37 soru bulundu
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Barsak darlıkları ya da tıkanıkları bebeğin doğduğu ilk günlerinde karnının şiştiği, kakasını yapamadığı ve buna eşlik eden şiddetli kusmasının mevcut olduğu durumlarda akla gelir. Acilen doktora başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda en sık zorlanmalı kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir.
Gaz sancısı çeken yenidoğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.
İlk 6 aylık dönemde yani bebeğinizi sadece anne sütüyle beslediğiniz süreçte, bebeklerin bağırsak sistemi yetişkinler gibi değildir. Bağırsak sistemindeki değişimler 6. aydan sonra başlanan ek gıda ile meydana gelir, 18. ve 36. aylar arasında yetişkinin sindirim sistemine benzemeye başlar.
Bu yaştaki bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenenlerde kaka biraz katı olabilir.
Yaşadıkları sıkıntıları ağlayarak anlatan bebeklerin, kaka yaparken zorlanarak ağladıkları görülür. Bebeğinizin altını değiştirirken, topaklanmış, sert, kötü kokulu ve kuru bir kaka ile karşılaşabilirsiniz. Bebeğin kaka yapma sıklığında azalma, karın bölgesinde şişlik ve iştahında azalmalar, kabızlığa işaret eder.
Daha fazla sıvı almasını sağlayarak ya da bebeğe lifli gıdalar vererek kabızlığını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizi sırt üstü yatırıp bacaklarıyla dairesel hareket yaptırırsanız bu hareket bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırır ve kakasını daha kolay bir şekilde yapabilir.
Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur. Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.
Yenidoğan bir bebeğin her altı açıldığında kaka varsa bebek iyi besleniyor demektir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 4-8 kez kaka yapabilir. Kaka çıkışı yoksa, beslenme sorunu yaşıyor olabilir. Doğru ve düzenli meme emen bir bebeğin kakası sarı ve partiküllüdür.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Yeni doğan bebeklerde mekonyum sıvısının yutulmasından ötürü yeşilimsi, siyah katran benzeri bir dışkı ile karşılaşılabilir. Bebeklerde siyah kaka yeni doğan bebeklerin ilk 2-4 gününde normaldir ve ilerleyen zamanlarda anne sütüyle birlikte renk değiştirmeye başlayacaktır.
Dört aylığı geçen bebeklerde kabızlık görülüyorsa öğünlerinin yanında erik, elma, armut ve şeftali suyu verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak kabızlık çeken bebeği rahatlatmak için uygulanabilir. El ile bebeğin karnına yarım ay hareketleri ile masaj yapılarak bağırsak hareketleri hızlandırılabilir.
Dışkılama günde 3'ten fazlaysa…
Bebeklerin beslenme şekillerine göre dışkılarının özellikleri ve sıklıkları da farklıdır. Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkısı püre kıvamında ve sarı renklidir. Dışkılama sıklığı formül sütle beslenenlerden daha fazla olabilir.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır. Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.
Beslendikten sonra bebeği 10-15 dakika dik tutmak gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebek memede uyumuş ve rahat görünüyorsa gaz çıkarmaya gerek yoktur. Bebek huzursuzsa, kucakta dik durumda sırt sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir.
9- Bebekler bir günde kaç kez kaka yapar? Gastrokolik refleksten dolayı günde 8-10 kez ya da kasların koordine olmaması ve sfinkterin gevşeyememesi nedeniyle haftada 2 kez yapabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebek yeni doğduğunda bir günde ortalama 4 5 kere kaka yapar. Bazen bu miktar daha fazla bile olabilir. Bu dönemde bebeğinizin altını sık sık değiştirirseniz şaşırmayın. Bebek uyku saatini henüz bilmediğinden gece gündüz uyur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri