KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. Kuvvetli bir ses işitlecek şekilde mahrecin sarsılmasıdır. Kalkale harflerinden birisi, kelimenin ortasında veya sonunda (gerek aslen, gerek vakf sebebiyle olsun) sakin olarak bulunursa kalkale olur.
Kalkale harfleri ق ,ط ,ب ,ج ,د harfleridir. Bu harfler bir kelimenin sonunda ya da ortasında cezimli bir şekilde geldiğinde kelimelerin daha vurgulu ve daha sert bir şekilde okunması gerekir. Kalkale harfleri kelimelerin sarsılmasına ve bundan dolayı da vurgulu bir ton ile okunmasına yarar.
Terim manası: Kalkale sıfatı olan harfleri, sakin olmaları durumunda titreştirerek telaffuz etmektir. Kalkale harfinin sukûnu, lâzım veya âriz olabilir. Sukûn-u lâzım ise vakf halinde olduğu gibi vasl halinde de kalkale yapılır. Sukûnu, âriz ise sadece vakf halinde kalkale yapılır.
Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. Kuvvetli bir ses işitlecek şekilde mahrecin sarsılmasıdır. Kalkale harflerinden birisi, kelimenin ortasında veya sonunda (gerek aslen, gerek vakf sebebiyle olsun) sakin olarak bulunursa kalkale olur.
Kalkale iki kısma ayırabiliriz: a) Kalkale-i Kübra : Kalkale yapılan harf üzerinde durulduğunda oluşur. b) Kalkale-i Suğra : Kalkale yapılan harf üzerinde durulmadığı zaman gerçekleşir.
İlgili 23 soru bulundu
Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir.
Itbâk sıfatlı harfler şu dört harftir: ظ ،ط ،ض ،ص.
Kur'ân-ı Kerîm tilâveti sırasında genizden çıkarılan belirgin ve melodik ses. Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b.
Arap alfabesine ait belli harflerin telaffuzunda dil gövdesinin üst damağa yükselme özelliğini belirten terim.
Bunlar: ي، م، ن ve و harfleridir. Her ne zaman tenvin veya sakin nundan sonra idğam-ı meal gunne harflerinden birisi ayrı kelimelerde art arda gelirse nun sesi, idğam-ı meal gunne harflerinin sesine katılarak gunneli yani genizden getirilen bir sesle ve hafifçe uzatılarak okunur.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
İzhar Harfleri Nelerdir? Sakin nun ya da tenvin sonrasında أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinin gelmesi durumunda sakin nun ya da tenvin önünde idgam, ihfa ya da iklab yapılmadan izharla okuma yapılması gerekmektedir.
Genelde nekre isimlerin sonuna gelen iki üstün, iki esre ve iki ötre için kullanılan terim. Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi.
İdğam-ı Bila-Ğunne (Ğunnesiz İdğam)
Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Lâm veya Ra harfi gelirse Nun ( ن ) sesi Lâm ( ل ) veya Ra ( ر ) sesine dönüşür. Yani Nun okunmaz, Lâm veya Ra şeddeli okunur. Bu durumda ğunne yapılmaz, ses tutulmaz. Türkçede “On Lira” için “OLLira” okunması gibidir.
Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
Sezon 23.Bölüm | İklab, İhfa-i Şefeviyye - YouTube. Ders 22: İklab, İhfa-i Şefeviyye Bugünkü dersimizde ilk konumuz sakin mim. Sakin mimin sakin mimle bir araya gelmesine idğam-ı şefeviyye denir. İklab datenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
İhfâ, İdgâm ile İzhâr arasında bir hal (durum) olup şeddeden uzak (yani şeddeli okumaktan çekinmek ve uzak durmak suretiyle) gunneli (sesi genizden getirmek) okumak demektir. İhfâ harfleri on beş harftir.
Mahreçleri veya sıfatları birbirine yakın iki harf, aynı veya iki ayrı kelimede, ilki sakin, ikincisi harekeli olarak yan yana gelirse idgam edilir. Buna İdgam Mütekaribeyn denir.
İdğam-ı MisleynMea'lĞunne, sakin mim harfinden sonra harekeli bir mim harfi ayrı ayrı kelimelerde birbiri ardına ya da sakin nun'dan sonra harekeli bir nun harfi, birisi bir kelimenin sonunda diğeri bir kelimenin başında olacak şekilde birbiri ardına gelecek olursa harflerin şeddelenerek aynı zamanda da sesi genizde ...
İdgam-ı mütecaniseyn, kelime anlamı olarak "benzer ve aynı iki şey"dir. Bu, sıfatları ayrı olmasına rağmen mahreçleri aynı olan iki harften birincisinin sakin, ikincisinin ise harekeli olması ve ilkinin ikincisi ile birlikte şeddeli olarak okunmasıdır. Harfleri ise tı, te, dal, zel, se, zı, bâ, mim'dir.
Bu sıfata sahip harfler on tanedir: Bunlar ه ك ف س ش ص ت ث ح خ harfleridir. Şiddet ve rihvet sıfatları, sükun halindeki harfin sesinin akıp akmamasıyla ilgilidir.
İzlak harfleri, dört veya daha fazla harften oluşan Arapça kelimelerde mutlaka bulunarak, kelimenin kolayca telaffuz edilmesini sağlar. Lugatte "susturmak, engellemek" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri