Vasıflandırma veya karakterizasyon, bir hukukî müessesenin hukukî karakterinin tespit edilmesidir. İçinde milletlerarası özel hukukta yabancılık unsuru içeren davanın çözümlenmesinde ikinci aşamadır.
Vasıflandırma problemi yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıkların doğası gereği ortaya çıkmaktadır. Çünkü bir hukuki ilişki veya olgunun hangi hukuki müessesenin dahilinde olduğu belirlenmeden kanunlar ihtilafı kurallarının ve sonrasında uygulanacak hukukun belirlenebilmesi mümkün değildir.
Lex fori terimi uyuşmazlığı çözümleyecek mahkemenin kendi hukukunu ifade etmektedir. Bu bağlamda mahkemenin hukuku usulî meselelere mutlak olarak ve esasa ilişkin meselelerde ise belli durumlarda uygulanmaktadır. Usulî meselelerin lex fori'ye tâbi olması tartışmasız kabul gören genel bir ilkedir.
Lex causae yöntemi: Önsorunun, asıl sorunun esasına tatbik edilen hukukun kanunlar ihtilafı kurallarının yetkili kıldığı hukuka göre çözümlenmesi.
*Lex causae:işin esasına uygulanacak hukuktaki doğrudan uygulama kuralları. Eğer lex causae yabancı bir hukuk olursa ancak kamu düzenimizle çelişmemesi şartıyla yabancı hukukun müdahaleci kuralları uygulanır.
İlgili 27 soru bulundu
Uluslararası evliliklerde boşanma için öncelikle yabancı ülkede yapılan evliliğin geçerli olması gerekir. Evliliğin şekline evliliğin yapıldığı ülke hukuku uygulanır. MÖHUK m. 13 f. II ile öngörülen bu düzenlemeye Locus Regit Actum (LRA) kuralı denir.
Lex loci delicti kuralı, ancak fikrî hakka ilişkin bir ihlalin olması halinde uygulanabilecek olan bir bağlama kuralıdır. Oysa lex loci protectionis, bütün fikrî haklara ilişkin her türlü konuya uygulanabilen bir bağlama kuralıdır.
Roma hukukunda actio (dava) ve ius (hak) çok sıkı bir bağlan- tı içindeydi. Roma hukukunda, haklar, onları koruyan actio'lar kapsa- mında incelendiğinden, ancak dava hakkına sahip olan bir kişi, hak sahibiydi.
-Ius, hukuk düzeninin fertlere korunmaya değer menfaatlerini gerçekleştirmek üzere tanıdığı hak demektir. -Somut yaşam olayları hukukun şartlarına uygun olarak hak sahibine, korunması için bir dava hakkı tanınır. -Hakkının tanınması için fert, devlete bir actio (dava) vermesi için başvurabilirdi.
Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
Diğer bir anlatımla, tahkimi bir bütün olarak idare eden, otoritesi altında tutan hukuktur. Türk doktrininde ise, lex arbitri'yi karşılamak üzere, tahkime uygulanacak hukuk, “lex (loci) arbitri” ve “otorite kanunu” kavramları kullanılmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, 2015 yılında vermiş olduğu bir kararda münhasır yetkiyi “Münhasır ( kesin ) yetki kuralları dava konusunun sadece Türk mahkemelerinde görülmesini sağlamak amacıyla konulan ve bunu temin eden kurallardır[38]” şeklinde tanımlamıştır.
Milletler Arası Özel Hukuk Kanunu kısaltması “möhuk” 5718 sayılı kanun ile düzenlenmiştir. 12 Eylül döneminde çıkarılan 2675 sayılı yasa, 27 Kasım 2007 tarihinde yayınlanan 5718 sayılı yasayla değiştirilmiştir. 2765 sayılı yasadan önce bu konuda Cumhuriyet Döneminde çıkarılmış herhangi bir yasa olmamaktaydı.
yasalara uygun kurulmuş yasalara uygun çalışan işletme. kurum kuruluş. kanunda hüküm altına alınmış borç doğuran ilişkilere de müessese denir.
Kanunlar ihtilâfı kurallarının meydana getirdiği hukuk dalı da kanunlar ihtilâfı hukukudur.
Adli olgu, ceza kanununda tanımlanmış olan suçları işleyerek veya işlenmiş olan herhangi bir suçtan etkilenerek hastaneye başvuran kişiler olarak tanımlanmaktadır. Böyle bir durum yaşandığında bu durum 'adli olgu' olarak nitelendirilir ve polisin haberi yoksa polise haber verilir.
4 — Condictio Furtiva (57) Bu, malın çalınması halinde hırsı za karşı açılan condictio'dur. Bunun diğer sebebsiz iktisaplardan bir farkı vardır: Diğer sebebsiz iktisap hallerinde, şeyin mükiyeti zenginleşen tarafa geçmektedir.
Formula sistemi daha demokratik ve katılımcı bir yöntem. karar verdikten sonra hakimi doğrudan sorumlu olma noktasına getiriyor. Böylece hakim daha doğru karar vermek zorunda kalıyor. Bizde bağımsızlık olarak düşünülen sistem sorumsuzluk ve keyfilik olarak hayata geçmiş durumda.
Roma hukukunda bir kimse fiili hakimiyeti elinde bulunduruyor olsa bile hukuk nazarında zilyet (possessor) sayılmadığından zilyetliğin koruma vasıtalarından yararlanamazdı. Bu durumda malı elde bulundurma haline detentio denirdi.
Stipulatio ayrıca yenileme (novatio) için de kullanılırdı. Herhangi bir şekilde doğmuş bir borç, sözlü şekilde yeniden taahhüt edilir ve eski borç ortadan kaldırılarak yeni bir borç yaratılırdı. Preator'ların zorlaması ile bir kimsenin diğerine karşı borçlanması da mümkündü ki bu mecburi stipulatio'dur (cautio).
İus gentium, özel hukuk alanında yabancılara uygulanırken, uluslararası hukuk alanında Roma dışındaki devletlere uygulanırdı.
Öz. Roma hukukunda haksız fiil ve suç ilişkisi, özel hukuk ve kamu hukukunun iç içe geçtiği özel bir yapıya işaret eder. Roma hukukunda suçlar, kamu suçlarını ifade eden crimina /delicta publica ve özel hukuka ilişkin haksız fiilleri karşılayan delicta privata olarak iki farklı rejime tabi olmuşlardır.
Yabancı unsur taşıyan evliliklerin şekli bakımından evliliğin yapıldığı yer hukuku olan locus regit actum (LRA) kuralı temelinde “lex loci celebrationis”'in (LLC) yetkili olması hemen hemen tüm hukuk sistemlerinde benimsenmiş olup, kural bu yönüyle milletlerarası özel hukuk doktrininin en eski genel ölçütlerinden kabul ...
Şüphenin varlığı halinde hukuki işlemi ayakta tutma (favor negotii) kuralı, vasiyetnamelerde vasiyetin üstün tutulması (favor testamenti) kuralı olarak adlandırılır. Favor testamenti, Roma hukukundan günümüze kadar gelen eski ve yaygın bir yorum kuralıdır.
Türk mahkemelerinin yer itibariyle yetkisinin münhasır yetki esasına göre tayin edilmediği hallerde, tarafların aralarındaki yabancılık unsuru taşıyan ve borç ilişkilerinden doğan ihtilaflarının yabancı bir ülke mahkemesinde görülmesini kararlaştırmaları mümkündür (MÖHUK md. 47).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri