Tek yüzeyli ve beşik örtüsü çatılarda mahyaya dik doğrultuda çatının iki yanında bulunan, genelde tek yüzeyli çatılar için dik üçgen; beşik örtüsü çatılar için ise ikizkenar üçgen şeklinde olan duvar.
Kalkan duvar beşik çatılı bir konutta üçgensel boşluğu dolduran duvara denir . Çatı bu duvarın arkasında kalıyorsa yani bu duvarın arkasında gizlenmişse, bu duvara kalkan duvar denir.
Şet Çatı: Beşik çatıların yanyana ve daha çok güneş ışığı alacak şekilde, birbirleriyle 90° açı yapar biçimde dizilmeleriyle oluşur.
Çatılar eğimlerinegöre üçe ayrılır: 1.1-Düz Çatılar:Eğim açısı, 5 dereceye kadar olan Çatılardır. 1.2-Orta Eğimli Çatılar:Eğim açısı 5 derece ile 40 derece arasında olan çatılardır. 1.3-Dik Çatılar:Eğim açısı, 40 dereceden fazla olan çatılardır.
İlgili 38 soru bulundu
Çatılar binaların en önemli sistemlerinden birisidir. Birçok çatı çeşitleri arasından uygun çatının tipinin belirlenmesinde bulunduğu konum, kent coğrafisi ve iklimsel özelliklere bakılarak belirlenmelidir. Çatının taşıyıcı sistemi, konstrüksiyonu ve örtü malzemesi işi üstlenen yetkili mühendisin seçimine bağlıdır.
Tonoz Çatı: Kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşan tonoz çatılar koridor şekli halini alan bir çatı sistemidir. Daha önceki dönemlerde tuğla, taş ve harçlarla yapılan tonoz çatılar günümüzde geliştirilerek yerini beton ve metal konstrüksiyonlara bırakmıştır.
Kırma çatı, mektup şeklini andıran bir görüntüye sahiptir. Kule çatı, silindirik ya da kare yapının ucunun kalem ucu gibi bir noktada birleştiği çatı çeşididir. Kubbe çatı, genellikle cami, kilise ve benzeri dini alanlarda kullanılan yarım küre kesitli bir çatı tipidir.
Sundurma, bir kapı ya da herhangi bir geçidin girişini küçük bir çatı gibi yağmur, güneş vb. etmenlerden koruyan ve arkası duvara verilen yapı. Sundurmaların daha büyük boyutlarda, bütün ön cepheyi kaplayan türlerine veranda denir.
Kalkanlar, kıtaların altında uzanan kristalin temel kayaçların yüzeye çıkmış halidir. Kalkanlar tektonizma açısından sakin, Prekambriyen yaşlı magmatik ve başkalaşım kayaçlarından oluşan geniş bir alandır.
Kalkan, Kamus-i Türki'de6 “eski muharebelerde ok ve kılıca karşı öne tutulup muhafazaya yarayan alet-i tehafuz ki envaı olup madenden veya gergedan veya fil derisinden yapılırdı” şeklinde tanımlanmıştır.
Kalkan duvarlarda 19x19x13,5 cm olan yatay delikli fabrika tuğlası kullanılmıştır. Çatının bir tarafındaki kalkan duvarının dış yüzeyi 2 cm kalın sıva, 0.8 cm ince sıva olacak şekilde sıvanmıştır.
Körkasa imalatı inşaatlarda oldukça önemli olan bir ara montaj elemanıdır. Bu montaj elemanı sayesinde inşaatta yer alan kapı, pencere ve bunlara benzer yapıların daha sağlıklı şekilde ayakta durabilmektedir. Kullanılan körkasa yöntemlerine göre bu yapıların sağlamlık seviyesi de artmaktadır.
Tek kat trapez çatı, endüstriyel ve ticari binalarda yaygın olarak kullanılan bir çatı tipidir. Bu çatı tipinde, trapez profilli çelik levhalar kullanılarak çatı kaplaması oluşturulur. Tek kat trapez çatılar, basit ve verimli bir şekilde kurulabilir ve çeşitli avantajlara sahiptir.
Üçgen çatılarda kiremit altı ve üstü ısı yalıtım yapmak oldukça kolaydır. Bu sayede yaşanılan mekanların konforu daha da artıyor. Yine üçgen çatılar bina üzerine simetrik bir şekilde yapılarak herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına sıkça tercih edilebiliyor.
Bir membran sarsıntı çatının ömrü de yaklaşık 30 yıldır, ancak kaliteli malzemelere yatırım yaparsanız ve doğru koşullara sahip bir bölgede yaşarsanız muhtemelen 50 yıla kadar çıkabilirsiniz. Biraz daha fazla dayanıklılık arıyorsanız, kiremit çatı (40-50 yaş) ve dik dikişli metal çatı (50 yıl) doğru seçimdir.
Ara Aşık : Mahya aşığı ile damlalık aşığı arasında kalan diğer aşıklardır. Damlalık Aşığı : Binanın dış duvarı hizasındaki en alt kottaki aşıktır.
Mahya; Çatı kiremitlerinin tamamlayıcı bir parçasıdır ve çatı kiremit uygulamalarında çatıdaki hareketlerin kırım noktalarını örtmek için uygulanan bir çatı kiremit aksesuarıdır.
Kenet çatılar kiremit, ahşap, membran, plywood gibi çatı kaplamalardan farklı olarak tamamen metal yapı kullanılarak oluşturulur. Kenet çatıların metal oluşu, binaların yağmur, kar, dolu gibi doğal olaylar karşısında dayanıklı kalmalarına sebep oluşturur.
Tonoz bir kemerin içinde bulunduğu düzleme dik bir aks boyunca hareket ederek meydana getirdiği genellikle taş ve tuğladan oluşan örtü sistemidir. İlk örneklerine Mezopotamya ve Mısır'da rastlanılan tonoz birbirinden bağımsız kemerlerin sıra sıra dizilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Bu yazıda ısı yalıtım uygulamalarında önemli bir yer tutan düz (teras) çatılarda ısı yalıtım konusu incelenmektedir. Düz (Teras) çatıları eğim olarak yüzde 0 ile yüzde 5 arasında eğime sahip çatılar olarak tanımlayabiliriz.
Kelebek çatılar, saçakların altındaki yüksek, açılabilir tepe pencereleri yoluyla iç mekânlara daha fazla doğal ışık ve çapraz havalandırma sağlıyor. Ön cepheden üç ayrı hacim olarak gözüken aile evi, arka cephe boyunca uzanan ve ana erişim noktası olarak hizmet eden bir cam yürüme yolu ile birbirine bağlıdır.
Mertekler çatılarda çatı kaplamlarını taşıyan, belirli aralıklarla çatı eğiminde atılan en az 5x10 cm ölçülerinde olan ahşap taşıyıcılardır. Mertek komutuyla mertek çatı detayı oluşturulur.
TEK EĞİMLİ ÇATI
Sundurma çatılar yarım beşik şeklinde olan çatılardır. Yaşam hacmi için düzenlenmeye uygun olmayan bu tür çatılar, bulunan hacmi sadece bir çatı düzeyi olarak kaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri