Şanzuman oranı en doğru olan. Dizelin torku yüksek olduğu için uzun mesafede kazanan dizel olur. İlk başta benzinli mesafeyi açar ilerleyen kilometrelerde torkun farkıyla ara kapanır dizel lehine fark açılır.tabiki uzun yolda.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Hectopat. Dizel araçlar patlamalı sistemle çalışır.Dolayısıyla sürekli motora yakıt geçişi söz konusudur ve kalkışlarda gaz vermene gerek yoktur. Elbette kalkarken gaz verebilirsin ancak motorun yüksek devirde çalışmasına sebep olacaksın. Dolayısıyla şanzumanda 1. vites dişlilerine zarar verebilir.
Yakıt kapağını açtığınız zaman aracınızda kullanılması gereken yakıt ise, aracın yakıt kapağında yazar. Pompacılar da siz bir şey demeseniz de yakıt doldururken bu kapağa bakarak araba dizel mi yoksa benzinli mi karar verir. Diesel >>Dizel, Unleaded >>Kurşunsuz şeklinde geçer.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
İlgili 18 soru bulundu
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Dizel motor ömrünü bozuk yollar, kullanım dışı amaçlar da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur. Aracı düzgün yollarda ve aracın standardına uygun şekillerde kullanımı ve düzenli bakım yapılması koşulu ile 500.000 kilometrenin üzerine çıkabileceği de bilinmelidir.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
Dizel motorlar, önce hava yanma odasının içerisinde sıkıştırılır, sonra sıkıştırılan hava yakıtla beslenir. Hava sıkıştırıldığı zaman yüksek sıcaklıklara ulaşır ve yakıt patlamayı sağlar. Fazla yakıt gelmesi veya yağ yakması sonucu motor kendi kendini çevirmeye başlar. Bu da motorun ambeleye kalkmasına neden olur.
1- Mazot koy. 2- Marşa bas hava yapmamış olup hemen çalışabilir. 3- Hava yapmışsa otomatik hava almalı olup bir kaç uzun marşta havasını otomatik alarak çalışabilir. 4- Otomatik hava almalı değilse yakıt hattında hava alma pompası veya düğme gibi birşey olur onu birkaç defa basmanız gerekir.
Sürekli olarak yapmıyorsanız bir zararı olmaz.
Dizel ile benzin farkı hakkında söylenebilecek en önemli şeylerden biri de benzinin mazota göre daha hızlı yanması ve tükenmesidir. Mazot daha yavaş ve uzun yanar dolayısıyla görece ekonomiktir.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Dizel yakıtlı araçlara motorin, benzinli araçlara da benzin yüklemesi yapılması gerekir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Dizel Motor Dezavantajları:
Dizel motorlu araçlar genellikle daha gürültülü ve daha titrek çalışırlar. Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha ağır ve daha karmaşık yapıdadırlar. Dizel motorlu araçlar, benzinli motorlu araçlara göre daha yavaş ivmelenirler ve daha düşük maksimum hızlara sahiptirler.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri