Kolit; kalın bağırsağı hedef alır. İltihaplanma sonucunda, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş meydana gelir. Bu durum iç astarda ülser yaralarına yol açar. Bu hastalık yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.
Özellikle çocuklarda ve küçük bebeklerde rotavirüs, norovirüs gibi viral bağırsak enfeksiyonları tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilirler. Bu tür enfeksiyonlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı da hastalığın ilerlemesi üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
İltihaplanmayı azaltmak adına kortikosteroid gibi antiinflamatuar ilaçlar. Bağışıklığı baskılamak için azotriopin, metotraksat benzeri ilaçlar. Hastalığa bağlı olarak enfeksiyon oluşmuşsa hekim tarafından verilen antibiyotikler kullanılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bağırsak enfeksiyonu çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır ancak bazı durumlarda önemli sağlık problemlerine yol açabileceği için özellikle beslenme düzenine dikkat ederek geçmesi sağlanmalıdır.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Son olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonundan şüphelenen doktor hastaya gaita testi yapar. Gaita testi sonucunda ise kesin olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonu teşhisi konulur.
Kolit hastalığı, kalın bağırsağın içindeki ince zarın veya bağırsağın tümünün iltihaplanması sonucu bağırsağın işlevini yerine getirememesine neden olur. Fark edilebilen belirtiler gösterse de tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilir. En yaygın olanları ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır.
Ülseratif kolitte bağırsak iltihabı uzun soluklu ve kalıcıdır. Ayrıca ülseratif kolitte kalın bağırsak ve anüste kalıcı yaralar oluşur.
Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlara yol açabilir. Bu sorunları kusma, ishal ve karın ağrısı oluşturur. Ayrıca süre olarak bağırsak enfeksiyonunun uzun sürmesi ciddi bir sıvı kaybına neden olabilir. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getirebilir.
Bol lifli beslenilmesi ve oda sıcaklığında su tüketilmesi gerekirken alkol, kafeinli içecekler ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulması çok önemli.
Bağırsak hastalığı olanların hastanelerin Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerinden randevu almaları gereklidir.
Antibiyotik kullanımının viral ve paraziter bağırsak enfeksiyonlarının iyileşmesine hiçbir katkısı olmaz. Bazı bakteriyel bağırsak enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı iyileşme süresinin uzamasına ve hastalığın tekrar etmesine yol açabilir.
Kolit gösterdiği semptomlar itibari ile orta ve yüksek ağrılı bir hastalıktır. Genellikle karın bölgesinde oluşan ağrılar hastaların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Yemek sonrası midede oluşan kramplar, şişkinlikler, ve ağrılar karın ve çevresinde çok daha yaygın şekilde hissedilmektedir.
Bu tür enfeksiyonlar bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabilir ve ishal, kusma, karın ağrısı, bulantı gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonları genellikle kontamine su veya gıdaların tüketilmesi, hijyen eksikliği ve kişiden kişiye bulaşma yoluyla yayılabilir.
Ülseratif kolit, en basit şekilde, “kalın bağırsağın iç yüzünü döşeyen tabakanın ödemli, ülserli ve iltihaplı hastalığı” olarak tanımlanıyor. Lezyon, yani yaralar, tipik olarak yüzde 95 olguda bağırsağın son bölümü olan rektumdan başlıyor ve kalın bağırsağın başlangıcına doğru yayılıyor.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Bozulmuş ve kontamine olmuş yiyecek veya su tüketildiğinde veya enfekte bir kişiyle mutfak eşyaları, havlu veya yiyecek paylaşıldığında, bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski ortaya çıkar. Özellikle çiğ veya az pişmiş istiridye gibi bir takım kabuklu deniz ürünleri hastalığa neden olabilir.
Karın ağrısı ve kusma başta olmak üzere bazı belirtilerle ortaya çıkar. Ancak birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşme eğilimi göstermektedir. Bağırsak enfeksiyonu bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar açısından risk teşkil edebilir.
– Bakteri nedeniyle oluşan bağırsak iltihaplarında antibiyotik ilaç kullanılabilir. – Crohn hastalığında ise kortikosteroit ilaçlar alınır. – Ülseratif kolit durumunda aminosalisilat ilaçların kullanılması gerekebilir. – Metotreksat ve azatiyoprin gibi bağışıklık yatıştırıcı ilaçlar kullanılabilir.
Genel olarak kolit oluşmasının nedeni bağırsağın parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler ile iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmaya neden olan en yaygın bakteriler Salmonella, Yersinia ve E. Coli'dir. Diğer bir yandan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlar da kolite neden olmaktadır.
Limonlu suyun iltihap giderici özelliği bağırsak enfeksiyonunun iyileşmesini sağlar. Bunun yanında sarımsağın antibiyotik ilaçlar kadar etkili olması bu hastalıkta sarımsak kurtularak kurtulmanızı sağlar.
Bağırsaklara en iyi gelen meyveler arasında limon gelmektedir. Limon doğal bir antiseptiktir. Aynı zamanda bağırsak kanallarını açar enfeksiyona neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri