Şahıs şirketi üzerine araç almak firmaların önemli giderleri arasında yer alan vergilendirme konusunda avantaj sağlar. Ancak bu noktada aracın binek, ticari, sıfır veya ikinci el olması vergi indiriminde değişiklikleri beraberinde getirir. Şahıs şirketi araç alımı işlemlerinde KDV gider olarak gösterilemez.
İkinci El alımlarda ise; ÖTV tutarı olmaz. KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz. KDV tutarı; aracın çıplak bedelinin üzerine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir.
İkinci el binek araçlarda da alış ve satış KDV'leri %1 olmaktadır. İkinci el araç satın alındığı zaman, ÖTV olmaz, KDV de sıfır olur. Binek araçlarda olan durumun tersine, gider şeklinde gösterilemez ve indirim konusu da olmaz. KDV tutarı da araç bedelinin üzerine eklenir, amortisman şeklinde gider olarak gösterilir.
Vergi mükellefi olmayan şahıslardan, (nihai tüketicilerden) satın alınan araçlarında diğer ticari işlemler gibi tevsik edici bir evraka bağlanması gerekmektedir. Ancak nihai tüketici konumunda olan bir şahsın, sattığı aracı için fatura düzenlemesi hukuken ve teknik olarak mümkün değildir.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
İlgili 23 soru bulundu
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Araç alım satımı veya taşınmaz alım satımında vergi idareleri, söz konusu alım satımları “sürekli” olarak nitelendirdikleri anda bu işlemleri vergiye tabi kılmaktadırlar.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
kullanabilirsin ama sahsi kullanimda bile ticari arac kurallarina uyman gerekir.
Bir Kişi Bir Yılda Kaç Tane Araba Satabilir? Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70'i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için gider olarak kabul ediliyor.
Fakat 29 Mart 2022 tarihli 31793 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu taşıtların ticareti ile iştigal edenlerin özel matrah uygulaması kapsamında ki satışlarına 01.04.2022 tarihinden itibaren %1 KDV yerine % 18 KDV uygulanacaktır.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
KDV gider veya maliyet olmaz. KDV beyannamesinde İndirilecek KDV olarak gösterilir. ÖTV'nin tamamı maliyet veya gider yazılır. Ticari taşıtlarda gider kısıtlaması olmaz.
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
Şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu anonim ve limited şirketler içerisinde değerlendirilir. Bu sayede şahıs şirketleri fatura kesmeye haizdir. Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler.
Ayrıca aracın sıfır veya ikinci el olması da vergi indirimleri konusunda dikkate alınır. Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
İşletme şirketlerin faaliyet kapsamına ve aracın sıfır ya da ikince el olduğuna bakılmaksızın KDV kanunun 29. maddesine göre ticari araç alımlarında ödenen KDV'yi KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPABİLİRLER.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri