Viskon pamuğa alternatif olarak geliştirilen ilk rejenere selüloz lifidir. Bu lif prensip olarak, pamuk boyamacılığında kullanılan boyarmaddeler (direkt, reaktif gibi) ve boyama yöntemleri (çektirme, emdirme) ile boyanabilmektedir.
- Pamuk, viskoz, modal, keten liflerinden oluşan kumaşlara kükürtlü boyayı tercihinizden yana kullanabilirsiniz. - İnkişaf boyasını pamuklu, viskoz, modal, keten ve poliamid gibi yapılı kumaşlar için seçmeniz doğru bir seçim olacaktır.
Viskonu boyayan boyar maddenin özelliğine ve yöntemine göre kumaş sıcak veya soğuk bekleme odasında döndürülerek 6–36 saat bekletilebilir. Beklemeden sonra boyanmış kumaşın yıkama ve kurutma işlemi yapılarak viskon ve polyester kısımların boyanması sağlanır. Termosol yöntemi ile boyama dokuma kumaşlara uygulanabilir.
Ne Tür Kumaşlar Boyanır? Bu konuda birçok farklı kumaş türü için kumaş boyası kullanılabilir. Bunlar arasında pamuk, viskoz, modal lifler gibi birçok farklı kumaşlar değerlendirilebilir.
ŞEN-ER BOYA Laboratuarında pamuğun ve viskonun 60 ve 80 0C de boyanma işlemi oldukça yaygın şekilde uygulanan bir işlemdir. Bu maddeler kısaca incelendiği taktirde : A) SELÜLOZ : asıl boyanacak maddenin yapısını oluşturur.
İlgili 44 soru bulundu
Viskon Kumaş Yıkanınca Çeker Mi? Viskon kumaşın yıkandıktan sonra bir miktar çekme olasılığı vardır. Bu, viskonun selüloz elyaflarından yapılmış olmasından kaynaklanan doğal bir özelliktir. Viskon kumaşın yıkama talimatlarına uyulmadığında daha fazla çekme yaşanabilir.
Viskon Kumaşın Özellikleri
Viskon kumaş, nemi çok iyi emer. Şişme özelliği yüksek olduğu için nem çekme özelliği çok güçlüdür. Dolayısıyla terlediğinizde terinizi çok iyi emer ve size kullanım kolaylığı sağlayarak mutfakta çok daha rahat çalışmanızı sağlar. Viskon kumaşlı aşçı kıyafetleriniz leke tutmaz.
Viskon ise Türkçe sözlüklerdeki karşılığıdır. Her iki kelime de aynı kumaşı anlatmak için kullanılır. Viskon kumaşın renk gücü çok yüksektir.
Doğal ipeğe benzediğinden, dayanıklılık gerektirmeyen yerlerde, doğal ipeğin yerine kullanılır. Suni ipek/rayon/viskoz kelimesi viskon ile eş anlamlı olarak kullanılır. Elbise, gömlek, gecelik, ceket, perde ve döşemelik kumaş, tıbbi mamul, nonwoven kumaş üretimi, ev tekstil ürünleri v.b. alanlarda kullanılır.
Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Moda sektöründe de oldukça sık tercih edilmekte olan viskon kumaşın özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: - Viskon kumaş terletme yapmaz ve havan alan bir yapıdadır. - Renkleri canlı olarak tutar. - Baskı için oldukça elverişlidir.
Viskon kumaş pamuğa oranla daha fazla nem emme özelliğine sahiptir. Rahattır, vücuda yapışmadığından hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Esnektir ve şişme payı yüksek olduğundan %120'ye varabilecek bir su emiciliğine sahiptir. Renkleri canlıdır.
Desenlere sahip olan kumaşlara boyama yapmak oldukça zor olacaktır. Bunun yanında kumaşınızın saten ve ipek olması boyayı tutmamasına sebep olacaktır. Seçim yaparken tafta gibi kumaşlar yerine pamuklu kumaşları seçmeniz boyanın tamamen yüzeyde tutunmasını sağlayacaktır.
Kumaş boyama yaptığınız ürünleri 30 derecede çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz. Daha yüksek derecelerde yıkandığında boyanın kalıcılığı azalmaktadır.
Pamuk oranı yüksek kumaşlar tercih etmemizin bir diğer sebebi de sentetik kumaşlarda boya yüzeyde tutunmaz, yıkandığında çıkabilir. Bu sebeple sentetik değil, %100 pamuk da değil; pamuk oranı yüksek boyanabilir kumaşlar tercih etmelisiniz. Alpaka, duck, terikoton, pamuk saten vb. kumaşlar üzerinde boyama yapılabilir.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Viskon mu Pamuk mu? Öncelikle viskonun nem ve su emiciliğinin, esnekliğinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Boyama ve baskı konusunda da pamuğa göre daha elverişli koşullar sağlar. Bununla beraber ürün yaşken pamuğa kıyasla daha dayanıksız hale gelmektedir.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Viskon Kumaşın Özellikleri
Normal koşullarda %11-14 oranında rutubet toplamakta, şişme özelliği yüksek olduğundan %80-120'ye kadar su emebilmektedir. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür. Rahat ve hava alan giysiler viskon kumaş ve dikiş makinesi kullanılarak dikilebilir.
Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı.
Özellikle sıcak ve nemli havalar için idealdir. Hafif yapısı ve zarif dokusu, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Viskon kumaş yazlık giyim ürünlerinin vazgeçilmezlerindendir. Naturel ürünlerden oluştuğu için narin yıkama ve düşük sıcaklıklar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri