Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor gibi kabul edilebilir. Bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağından dolayı miyoplar uzağı net göremezler. Kalın mercekli gözlükle bu durum geçici olarak düzeltilebilir.
Hastanın astigmatı kornea tabakasına bağlı ve düzenli yapıda ise katarakt ameliyatı sırasında torik göz içi mercek uygulaması yapılmaktadır. Bu merceklerle yüksek astigmat tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmakta, 6 numaraya kadar astigmat düzeltilebilmektedir.
Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Tedavisi. Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Miyop göz kusuru olan kişilerde göz küresinin şekli, şık ışınlarının yanlış bir şekilde kırılmasına neden olarak görüntülerin retina yerine retina önünde odaklanmasına yol açar.
Bu nedenle astigmat olan göz her zaman bulanık görür. Bu göz kusurunun tedavisinde silindirik yapılı gözlükler ya da lensler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Katarakt: Bu göz kusuru kişilerde doğuştan ya da darbeye bağlı oluşabildiği gibi yaşlanmayla beraber de meydana gelebilmektedir.
Miyop Tedavisi
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Hipermetrop hangi mercek ile düzelir? Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır.
Bir eksende kırıcılık gücü yeterinden az ise hipermetrop astigmat, Bir eksende yeterinden fazla ise miyop astigmat denir. Miyop göz bozukluğu olanlar uzağı kötü görürken Hipermetrop göz bozukluğu olanlar yakını daha kötü görür. Astigmat göz bozukluklarında uzak ve yakın aynı derecede kötü görünür.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
Miyop Astigmat Nedir? Miyop uzağı görememe, astigmat hem uzağı hem yakını görememe durumudur.
Miyopi; gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Astigmatta, basit miyopik astigmatizma, kompoze miyopik astigmatizma, basit hipermetropik astigmatizma, kompoze hipermetropik astigmatizma ve mixed astigmatizma olmak üzere 5 tip bulunur. Astigmat; bulanık görme, çift görme, gölgeli görme, baş ve göz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
NUMARALI GÖZLÜK
Miyop, hipermetrop veya astigmat olan kişilerde ışık retina üzerinde odaklanamaz. Bu kişilerin kullanacağı numaralı camlar, ışığın retina üzerinde kırılmasını sağlayarak, kişinin tekrar net görmesini mümkün kılar.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Kornea kalınlığında incelme.
Miyop ilerledikçe ortalama 570-580 mikron kalınlığında olan göz ön merceği kalınlığı miyop ilerledikçe azalır 470-480 mikron civarına düşer.
Hipermetrop (Yakın görmezlik)
Hipermetrop göz normal gözden kısa olduğundan az yakınsamaya sahiptir ve kırınımı arttırmak için yakınsak bir merceğe ihtiyaç vardır. Hipermetrop, gevşemiş gözde görüntü retinanın arkasında odaklanır bu yüzden yakındaki cisimler bulanık olarak görünür.
Torik mercekler, astigmatın düzeltilmesinde en çok tercih edilen çözümlerdendir.
Kornea veya lens çapları eşit olmayan, yumurta şeklinde kusurlu bir eğriliğe sahipse, ışık ışınları düzgün şekilde kırılmaz ve bulanık bir görüntü elde edilir. Kornea veya lensin bu şekilde bir tarafında diğerinden daha fazla eğriliğe sahip olmasına astigmat denir.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Miyopi gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur. Miyopi kelimesi Latince “kapalı göz” kelimesinden gelir çünkü miyop kişiler uzağı daha iyi görmek için gözlerini kısarlar. Miyopi sıklıkla kalıtımsaldır ve 8-12 yaşlarında çocuklarda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri