Depremde yıkılan binanın sorumlusu, binanın kurulması ile ilgili her aşamada paydaşların kendisinden sorumlu olduğu kişi ya da kurumlardır. Örneğin, depremde yıkılan binanın mimari projelerini tasarlayan mimar veya inşaat şirketi ya da binanın kontrolünü yapan mühendis ya da teknik kişiler sorumlu tutulabilir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Bina sahipleri, binalarının sağlam ve güvenilir olmasını sağlamalıdır. Bina sahibinin, binanın bakımı ve onarımı gibi hususlara dikkat etmesi gerekir. Özetle; yıkılan binanın sahibi, binanın sağlamlığı ve güvenliğine dair gerekli ve yeterli önlemleri almamışsa, yasal olarak sorumlu tutulabilecektir.
Evin yıkıldıysa oradaysa arsa bedelini devlet kamulaştırma suretiyle kendine alır ve bir bedel belirler. Bu bedele binaen de yapmış olduğu evi sana verir. Eksik ya da fazla ücretler neyse bunlar birbirlerinden mahsul edilir.
Yıkılan binaların arsalarına devletimiz tarafından el konulması söz konusu olmayıp arsalar bina sahiplerinin mülkiyetinde kalacaktır. Bina sahipleri söz konusu binaların arsaları üzerinde istedikleri tasarrufta bulunabilirler.( Mülkiyetinde bulunan arsaları satabilir veya istedikleri şekilde değerlendirebilirler.)
İlgili 43 soru bulundu
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Ayrıca yıkılan binalardaki bağımsız bölüm sayıları ile TOKİ'nin elindeki tip projelerdeki bağımsız bölüm sayıları, arsa payları, hisse oranları hiçbir şekilde uyuşmayacaktır. Bu yüzden devletin yıkılan binaları yeniden tip projelerle inşa edip sahiplerine teslim etmesi hukuken mümkün değildir.
Gökçe, “İlgili kanuna göre yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Kat İrtifakı Depremde Yıkılırsa Ne Olur? Kat irtifakı üzerine DASK yaptırılabilir. DASK yapılan tüm kat irtifakı tapularının hakları doğal afetler doğrultusunda korunur. Hak sahipleri de hak talep edebilir.
Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak. Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar
Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Müteahhit firmaların 2019 yılındaki yasal sorumluluk süreleri hafif kusurlar için 5 yıl 'dır. 5 yıl sonrasında hiç bir sorumlulukları kalmamaktadır. Fakat bu süre içerisinde müteahhit firmaya Noter yoluyla bildirilmiş eksikler / hatalar / görünür görünmez her türden aksaklıklar tebliğ süresine göre değerlendirilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
DASK sigortası ile ilgili araştırma yapan kişiler “DASK nerelere yapılmaz?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. DASK kapsamına girmeyen binalar şu şekilde belirtilebilir: İnşaatı yarım kalan binalar. Mesken olarak kullanılması uygun olmayan ve yıkılmasına karar verilen metruk ve bakımsız binalar.
Şimdi sahibi olmadıkları bir konutun kredi borcunu ödemeleri gerekiyor. Depremle yıkılan konutu banka kredi ile satın alan vatandaşımız vefat etmemişse başını sokacak bir konutu kalmadığından, artık muhtemelen kirada oturacak, hem kira hem de konut kredisi ödemek zorunda kalacak.
Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın.
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.
Binalara halk ağzıyla 'çürük raporu' resmi ağızla 'Riskli yapı tespit raporu' alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Ekonomik ömrünü tamamlamış eski yapıların tamamı Kentsel Dönüşüm kapsamına alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri