Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Tırnak mantarı üzerindeki en etkili müdahale podolog tarafından uygulanan küretaj işlemidir. Küretaj işlemi ile birlikte tırnağa yayılmış mantarlı dokular uygun frez başlıklarıyla aylık periyotlarla temizlenir.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir. Bu ilaçlar, yeni bir tırnağın enfeksiyondan arındırılmasına yardımcı olurken, enfekte olan kısmın da yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tedavinin ilk adımı tırnaktaki enfekte kısmın mümkünse uzaklaştırılmasıdır. Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Mantar enfeksiyonu tam olarak öldürülmemiş olabilir ve yeniçıkan tırnağı da etkileyebilir. Tırnağı çektirmek, iltihaplı alana doğrudan bir mantar kremisürülmesine olanak sağlayarak enfeksiyonun iyileşme olasılığını arttırır. Bu işlem, ciddi tırnak enfeksiyonlarının iyileşmesine yüksekbir şans tanır.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Mantarlar için en ideal üreme ortamı sıcak ve nemli bölgelerdir. Bu nedenle sıklıkla ayak parmakları arası, ağız içi, ayak tırnakları, el tırnakları, saçlı deri, kasıklar ve kadın cinsel organında görülür. Ayak tırnak mantarı, el tırnak mantarına göre daha sıklıkla görülür.
Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse yumuşak doku enfeksiyonlarına (selülit, erizipel gibi) sebebiyet verebilir. Tedavinin amacı tırnak mantarından kurtulmaktır. Tırnaklar sonra normal görünümüne kavuşacaktır.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Ayak tırnaklarınız son derece sertse, onları daha uzun süre ıslatmanız gerekebilir. Ayaklarınızı sudan çıkardıktan sonra kurulayın. İlaçlı bir ayak tırnağı yumuşatıcı krem uygulayın. Tırnak yumuşatıcı kremler, tırnağa nüfuz etmek için üretilir ve genellikle nemlendirici maddeler kullanarak tırnakları yumuşatırlar.
Tırnak Kalınlaşması Nedir? Tırnak kalınlaşması, mikrobik ve travma gibi çeşitli sebeplerle ayak tırnaklarının hacim olarak fazlalaşması ve kabalaşarak anormal gelişmesidir. Bu durum genellikle tırnak şeklinde deformasyon ve renk değişikliği ile birlikte görülür.
Demir: Demir olmadan oksijen hücrelere yeterince taşınamıyor. Sağlıklı tırnaklarınız için de oksijene ihtiyaç var ve bu yüzden demir eksikliği veya anemi de tırnaklarınızda problemlere sebep olabiliyor. Yeşil yapraklı sebzeler,kuru meyveler,kırmızı et, yumurta gibi besinler demir kaynaklarından.
Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Ortak kullanım alanlarında dikkatli olmalı ve direk yerlere basmamalısınız. Hijyenin çok önemli olduğunu unutmayınız ve bilmediğiniz yerlerde manikür ve pedikür yaptırmaktan kaçınınız.
Tırnak mantarı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevabı verilen bir sorudur. Saraçoğlu aynısefa kürünü tavsiye etmektedir. Ayaklarınızda mantar varsa ayaklarınızı, ellerinizde mantar varsa elleriniz için aynısefa kürünü uygulayabilirsiniz.
Tedavi edilmediği takdirde tırnak mantarları cilde veya vücudun diğer noktarlarına yayılabilir. Bu nedenle kısa süre içerisinde tedavisine başlanması önemlidir.
Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır. Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Tırnak mantarı nadiren kendiliğinden iyileşir. Genellikle kronik (uzun-süren) bir durumdur. Giderek kötüleşerek diğer tırnakları etkileyebilir. Etkilenen tırnak düşse de yeni tırnakta mantar ile enfekte olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri