Motor daha yeni ısınmış iken hemen arkasından kaloriferi açtınız ise normal sayılabilir. Ama motor baya ısındı yine de kaloriferi açınca hararet düşüyorsa normal değil.
Yokuş iniyorsunuzdur, kaloriferi açarsanız motor soğur. Termostat sorunu kaloriferi açmasanız bile hızlandığınızda, yokuş indiğinizde motor sıcaklığını düşürür. Kalorifer sadece sıcaklık kaybını hızlandırır.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri
Termostatın zamansız açılıp kapanması, hararet müşüründeki arızalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşer.
Kalorifer eğer ısıtmıyorsa radyatörde su kalmamış demektir. Bu da aracın hararet yapmasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Aracın gaz beynine kaloriferden sıcak su az geliyorsa, manifold zarar gördüyseveya araç hararet yapıyorsa, araç çekişten düşer. Karbüratör kelebeğinin hava alması ve lpg beyninin tam ısınmaması da, aracın çekişinin düşmesinde etkili olur.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Belirli bir seviyeye kadar su ekledikten sonra, motor suyu araç içerisinde devir daim etmesini bekleyin. Hararet seviye normal sınırlarında ise yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak hararet seviyesi yine anormal bir şekilde artıyorsa, bu durumda, acilen bir yetkiliden yardım almalısınız.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Belli bir ısıya ulaşan termostat sonrasında fan devreye girmektedir, fan termostatın soğumasına yardımcı elemandır. Hararet göstergesinin aniden yükselip düşmesi termostatın arızalı olduğundan kaynaklanabilir. Sorunu çözmek içi aracın kaputunu açarak termostattan çıkan boruyu kontrol edebilirsiniz.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir. O yüzden araba hararet yaparsa uygun bir yere çekilip stop ettirilmeli ve gerekli müdahale yapılmalıdır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Hararet, motorun anlık sıcaklık seviyesini gösterir, bu göstergenin düşük ya da yüksek olması motor sıcaklığında bir sorun olduğunu ifade eder ve zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Araç motorunun sıcaklığının normalin üstü bir şekilde artması ve bunun fark edilmemesi üzerine, belli bir süreden sonra aracın motor aksamından ve su haznesinden buhar çıkmaya başlar. Bu durum, aracın ısısının yükseldiğinin yani hararet yaptığının en önemli göstergesidir.
Motorun aşırı ısınmasının önüne geçen ise soğutma sistemidir. Soğutma sıvısı, motorda bulunan devirdaim ile motor içerisinde dolanır. Motorun sıcaklığını alan sıvı, radyatörde soğuk hava ile karşılaşır ve soğur.
Eğer aracınızın ön tarafından dumanlar çıkıyor ve araba hararet göstergesi yanıyorsa aracınız hararet yapmış demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri