Kalorik stimülasyon, kulaktaki sinirlere zarar bulmak için kullanılan bir prosedürdür. İnsanlar kalori terimini genellikle yiyecekle ilişkilendirse de, bir kalori temelde bir ısı birimidir. Kalori stimülasyonu sırasında kulak kanallarına soğuk ve ılık su yerleştirilir ve reaksiyonunuz izlenir.
Değişen baş hareketleri esnasında görsel keskinlik araştırılarak akut bir denge sorunu yaşayan hastanın tedavi sonrası kısmen ne kadar toparlandığı hakkında bilgi elde ediliyor. Bu test, ayrıca hastanın tedavisinin devam ettiği sırada tedavinin etkinliğini görmek adına kullanılıyor.
VNG testi vertigonun tedavisi için en güvenilir yöntem
Videonistagmografi (VNG ) testi en güvenilir test olarak, vertigo hastalığında uygun tedavinin seçilmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Kalorik test, kulakta ısı değişikliği yaratılarak endolenfte bir akım oluşturma prensibine dayanan noninvazif objektif vestibüler değerlendirme yöntemidir. Vücut ısısından en az 7 derece artı veya eksi ısı kulağa verildiğinde istenilen endolenfteki akım gerçekleşir ve hastada nistagmus ve baş dönmesi gelişir.
VNG, vestibüler sistemde (iç kulağınızdaki denge yapıları) veya beynin dengeyi kontrol eden kısmında bir bozukluğun olup olmadığını öğrenmek için kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.
Denge bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanıldığı gibi rehabilitasyon amacıyla da kullanılabilir. Yaklaşık 20–30 dakika sürer. Hasta test aracı içerisindeyken hareketli denge plakalarının üzerinde ayakta durur.
Kalorik testler baş dönmesi şikâyeti olan hastaların tanı, takip ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde en sık kullanılan vestibüler inceleme yöntemlerinden biridir. Tarihi geçmişi fazla olan bu test, birçok klinikte temel vestibüler test ekipmanlarından biri olarak kullanılmaktadır.
Rotasyonel testler yaklaşık 0.1 Hz, kalorik test genellikle 0.05 Hz frekansları ile sınır- lıdır.
Vertigo teşhisi konulurken önemli olan vertigoya beyin mi beyin dışı kaynakların mı neden olduğunun belirlenmesidir. Eğer nörolojik muayenede beyin kaynaklı olduğunu düşünüyorsak tomografi, kranial MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanırız.
Merkezi vertigo, inme, MS, beyin tümörleri gibi sorunlar sonucu ortaya çıkan nörolojik vertigo çeşididir. Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan problemler, bu sorunlara yol açmaktadır. Periferik vertigo ise iç kulakta ve kulağın denge sağlama işlevindeki bölümü olan vestibüler sinirde görülen türdür.
Dr. Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.
Vertigo, çoğu zaman iç kulaktaki denge organlarından kaynaklanır ve KBB uzmanları bu tür sorunları değerlendirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vertigo semptomları, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) kaynaklı olabilir. Bu durumda, nöroloji uzmanları vertigo teşhisi için yardımcı olur.
Özellikle yatan veya oturan kişinin aniden ayağa kalkması ile oluşan sendeleme, göz kararması, baş dönmesi ve hatta bayılma kimi zaman tansiyon ve şeker dengesizliklerine, kimi zaman da boyun damarlarının daralmasına işaret edebilir.
Vertigonun kaynaklandığı bölgeye göre çeşitleri periferik ve santral vertigo olarak ikiye ayrılmaktadır. Periferik vertigo Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümünün, santral vertigo ise Nöroloji Bölümü, uzmanlık alanına girmektedir.
Vertigo şikâyeti ile gelen hastada ayrıntılı bir kbb ve nörolojik muayene şarttır. Muayene sırasında postural testler uygulanır. (Dix Hallpike gibi) Hareket sırasında oluşan baş dönmelerinde postural testler önemli yer tutar.
Orijinal olarak Romberg Testi, serebellar ve duyusal ataksiyi birbirinden ayırmak için geliştirilmiştir. Gözün kapatılması stabilitede belirgin bir azalmaya yol açarsa Romberg işareti pozitif olarak değerlendirilir ve duyusal işlev bozukluğunun göstergesidir.
Baş Sallama (Head Shaking) Testi
Klinisyen hastanın başına horizontal (yatay) planda 20-25 hızlı bir şekilde hareket ettirir ve kayıt alınır. İstemsiz göz hareketleri (nistagmus) sabit bir noktaya bakıldığında kayboluyorsa periferik patoloji, kaybolmuyorsa santral patoloji lehine yorumlanır.
Test sırasında oluşan biyo elektrik aktivite ve beraberinde göz hareketleri kayıt altına alınır. Bu sayede iç kulakta denge organının çalışması, beyin ve beyincik ilişkilerinin saptanması mümkün hale gelir. Bu kayıtlar incelenerek denge testi ile baş dönmesi ile denge kaybının nedenleri tespit edilmeye çalışılır.
Roll (Supin Yuvarlanma Testi)
Bu testte hastanın başı 30 derece elevasyona getirilir böylece horizontal kanal vertikal düzleme gelmiş olur. Hastanın başı önce sağ yada sol tarafa ardından diğer tarafa çevrilerek nistagmus gözlenir. Her iki yöndede nistagmus olması beklenir.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Vertigo teşhisi için doktora başvuran kişilerden ayrıntılı bir tıbbi öykü alınır. Böylece hastadaki baş dönmesinin olası sebepleri berlirlenmeye çalışılır. Baş dönmesine neden olabilecek durumların tespiti için muayene, kan tahlili, ultrason ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
Beyinle ilgili sorunlardan kaynaklanan baş dönmesi türüne nörolojik vertigo denir. İç kulak, beyincik gibi dengeyi kontrol eden sinir sistemi bölgelerindeki sorunlardan kaynaklanır. Bu durum, baş dönmesi, denge kaybı, bulantı ve bazen görme sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri