Tirmîzî bazılarınca Hanbelî, bazılarınca Şafiî gibi mezheplere nisbet edilmiştir. Ancak, ashâbu'l-hadis'ten olduğu, sünnete uyup doğrudan sünnetle amel ettiği, herhangi bir mezhebi tâkip etmeyen müstakil bir müçtehid olduğu görüşü çoğunluktadır.
Ebu Davud Süleyman ibn'el Eş'as el-Ezedi es-Sicistani ya da bilinen adıyla Ebu Davud es-Sicistâni (Arapça: أبو داود سليمان بن الأشعث الأزدي السجستاني) (d. 817, Sistan - ö. 21 Şubat 889, Basra), Arap asıllı Fars muhaddis.
(Salât Hadisleri)
Tirmizi‟nin Sünen adlı eseri, hadis kitapları içerisinde en sahih ve meĢhur olarak bilinen “Kütüb-i Sitte” adlı kitaplar arasında yer almaktadır.
Hadislerin büyük bir kısmını ve genellikle güvenilir olanlarını ihtiva eden altı hadis kitabı. Tirmizî'nin (ö.
İlgili 20 soru bulundu
İmam Tirmizi, Özbekistan asıllı bir Alim olarak bilinmektedir. İlim tahsilini Mısır ve Suriye Alimlarinden tahsil aldığı söylense de İmam Tirmizi, uzun zaman İmama Buahar'nin öğrencisi olarak eğitim almıştır. İmam Tirmizi, Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz şehrine bağlı Buğ köyünde M.Ö. 279 yılında doğmuştur.
Buhari'deki hadis sayısı 7124, İbn Mace'deki hadis sayısı 4341, Nesai'deki hadis sayısı 5758, Tirmizi'deki hadis sayısı 3953 civarındadır.
İmam Süyûtî, Tirmizi'ye yapılan eleştirilere cevap vermiş ve onun eserinde uydurma olmadığını belirtmiştir. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Tirmizi, Sahih md.) Hadisler ve hadis kaynakları, hem yazılı hem sözlü hem de uygulanarak sağlıklı bir şekilde bize ulaşmıştır.
Hanbelî mezhebinin imamı, muhaddis, fakih. Hadis, fıkıh ve tefsir âlimi. Buhârî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eserinin en önemli râvisi. el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınan muhaddis.
İmam Tirmîzî 209 (m. 824) senesinde, Buhârâ'nın güneyinde Ceyhun nehri kıyısında bulunan Tirmiz kasabasında doğdu. Kör olarak doğan ya da sonradan gözlerini yitiren Tirmizî, ilk öğreniminden sonra çalışmalarını hadis ilmi üzerinde yoğunlaştırdı. Hadis derlemek amacıyla Horasan, Irak ve Hicaz'da geziler yaptı.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
Bu söz hadis olarak nakledilir ama böyle bir hadis yoktur. Ancak şu sorulabilir: İnsanın bir ömür boyu sırf dünyada rahat etmek için çalışması makul ya da meşru mudur? Bunun cevabı rahat etmekten ne anladığınıza bağlıdır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sünen-i Ebu Davud (Arapça: سُنن أبي داود) Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kitapları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir.
Sünnilik. Akşam vakti Sultan Ahmet Camii. Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur.
Toplamda 1.7 milyar olan Müslüman nüfusunun yaklaşık %60'ını Hanefiler oluşturur. Sünni mezheplerden biri olan Hanefilik, Türkiye dışında, Pakistan, Hindistan ve diğer Orta Doğu ülkelerinde de etkilidir. Hanefi Ne Demek? İslam'da Maliki, Hanefi, Hanbeli ve Şafii olmak üzere dört büyük mezhep vardır.
Günümüzde Özbekistan'da bulunan Tirmiz şehrinin Buğ köyünde 824 yılında doğdu.
Büyük bir hadis imamı olarak şöhret bulan Buhari aynı zamanda bir fakihtir. Hayatı ve ilmi şahsiyetinden bahseden tabakat kitaplarında kendisinin "fakihlerin efendisi", "bu ümmetin fakihi" ve "Allah'ın yarattığı kullar içerisinde en fakih olanı" diye nitelendirildiği nakledilir.
İstanbul'da ilk Nakşibendî tekkesini kuran mutasavvıf. Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu.
"Müttefekun Aleyh"; Sözlük bakımından "üzerine birleşilmiş olan şey" manasında bir tabirdir. Buhari ile Müslim'in her ikisinin ittifakla sahih kabul ederek kitaplarına (es-Sahih' lerine) aldıkları hadislere denir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Sünen-i Tirmizi Tercemesi (3 Cilt)
Akyüz, Hüseyin . "Hadislerin Tashihi İle İlgili Tirmizî'nin Hocası Buhârî'ye Sorduğu Sorular (Sünen Bağlamında Bir Değerlendirme)". BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 5 / 2 (Aralık 2018): 247-269 .
Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, alimlerin bu konuda görüşleri şu merkezdedir: Sünneti/hadisleri prensip olarak toptan inkar eden dinden çıkar.
Tirmiz (Özbekçe: Termiz/Термиз), Özbekistan'ın Surhanderya ilinin yönetim merkezi olan şehir. Ülkenin güneydoğusunda, Afganistan sınırı yakınında yer alan şehir, kadim medeniyetler zamanında önemini korumuş tarihi bir şehirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri