Genellikle Tüp bebek tedavisine başlayan bir çift 2-3 defa deneme içinde bebek sahibi olabilir. Bu sebepten 1 kere başarısız sonuç aldığında umutsuz olmaması gerekir. İlk defa tüp bebek tedavisi yapılan ve başarılı sonuç olamayan eşlerin ikinci denemesinde beklenen başarı oranı ilk denemeye göre %70' idir.
Tüp bebek tedavisi deneme sayısında tıbbi olarak herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi yasal bir engel ya da sınırlama da yoktur. Çocuk isteyen çiftin ekonomik ve psikolojik durumu müsaade ettiği sürece tüp bebek denemesi yapılabilir.
İlk uygulamada başarısız sonuç elde edilen bir tüp bebek tedavisinde yeni denemeler sonrası hamilelikler sıktır. Tedavinin kaç kez deneneceği ile ilgili belirlenen bir sayı bulunmamaktadır. Eşlerin istekleri doğrultusunda, hekimin önerisiyle eşlerin sağlık durumu uygunsa yeni denemeler yapılabilir.
Tüp bebek tedavisi sonucunda gebelik elde edilemedi ise, detaylı bir değerlendirme yapılarak uygulanan yumurtalık uyarım protokolüne verilen yumurtalık yanıtı değerlendirilir. Yeni bir deneme öncesinde yapılması gerekli tetkik olup olmadığı saptanır ve ardından tekrar bir uygulama yapılması planlanır.
Embriyo kalitesi de tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyebilir. Düşük kaliteli embriyolar, rahime yerleşmede sorunlara neden olabilir veya gebeliği sürdürmekte zorlanabilir. Embriyo, rahime yerleşemez veya implantasyon sırasında sorunlar oluşabilir. Bu durumda, gebelik oluşmaz veya düşük meydana gelir.
İlgili 40 soru bulundu
Yeni bir tedaviye başlamak için 1 yada 2 ay beklenmesi yeterlidir. Anne adayının yaşı küçükse ve psikolojik olarak daha çok süreye ihtiyaç duyuyorsa, daha fazla bekleyebilir. Ancak anne adayının yaşı 35'ten fazla ise diğer tedavi için zaman kaybetmemelidir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
En yaygın tüp bebek tutmama nedenleri ise şunlardır: Kadın Yaşı: Kadının yaşı tedavide önemli bir unsurdur. Kadın ne kadar genç ise yumurta rezervi o kadar korunaklı olmakta ve üretilen yumurtanın sağlıklı olma şansı yükselmektedir. Bu nedenle 38 ve 40 yaş sonrasında tutma ihtimali düşmeye başlamaktadır.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
İyi kalite 5. gün embriyosunun transferi ile tüp bebek başarı oranı yaklaşık olarak %60-80 arasında değişmektedir. Rahim içindeki anormalliklerin varlığı, tüplerde sıvı birikimi, embriyolardaki genetik anormallikler, kötü embriyo kalitesi, ciddi sperm bozuklukları tüp bebek ilk deneme başarı oranını azaltmaktadır.
2. Tüp bebek tedavisi, en fazla kaç defa uygulanabilir? Tüp bebek tedavisinin uygulanma sayısında bir sınırlama yoktur. Tedaviye duygusal ve ekonomik açıdan hazır olan anne ve baba adayları istedikleri takdirde tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir.
TÜP BEBEK UYGULAMALARI KAÇ KEZ TEKRARLANABİLİYOR ? Tedavinin bilinen bir sınırı olmamakla birlikte 7-8 uygulama yapılabilir. Her uygulama arasında en az 2-3 ay ara verilmelidir.
SGK ile gerekli şartlar sağlandığında 3 kez Tüp Bebek yapma hakkınız bulunmaktadır. Her Tüp Bebek tedavi denemesi için Heyet Raporu almalıyım? Evet. Her bir deneme için yeni bir heyet raporu düzenlenmelidir.
Ancak birden fazla embriyo transferi çoğul gebeliğe neden olabilir. Bu da sağlıklı gebelik sürecini etkileyebilir. İkiz, üçüz ya da dördüz gebeliklerde anne sağlığı etkileneceği gibi bebeklerinde sağlığını tehlikeye atabilir, düşük, erken doğum gibi birtakım komplikasyonlara sebep olabilir.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlarda başarı oranı %60'ları bulurken; 40 yaşından sonra %20'lere düşmektedir. Bunların sebebi ise yumurta kalitesinin yaşa bağlı oluşu ile 35 yaşından sonra gebelik şansının azalmakta oluşudur.
Tüp bebek tedavisi için en uygun yaş aralığı var mı ve kaç yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilir? Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği bir üst yaş sınırı yoktur. Anne adayının yumurtaları bitip menopoz dönemine geçene kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler arasında anne adayının yaşı, kilo durumu, rahimdeki sorunlar, tüplerde hidrosalpinks olması, bağışıklık sistemi sorunları, sigara kullanım derecesi, alkol kullanma oranı, azalmış yumurtalık rezervi gibi durumlar yer alır.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Tedavisiyle Bebek Sahibi Olmak
Yaşın ilerlemesi ile doğurganlık oranının azalması, menopozun yaklaşması, sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile gebelik şansı oldukça azalmaktadır. Ancak bu durum yapılan bir genellemedir. Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Yaşın artmasına bağlı olarak tedavi başarı oranları da azalıyor. 43 yaşından sonra tüp bebek tedavisinin başarısı düşmeye başlayarak, başarı oranı yüzde 5'lerin altına düşüyor.
Strese bağlı olumsuz değişiklikler, özellikle embriyo transfer aşamasında rahim kasılmalarını uyarak embriyonun tutunmasına engel olabilmektedir.
40 ile 43 yaş arasındaki kadınların ilk tüp bebek denemesinde hamile kalma şanları ise yüzde 12'den daha azdır, canlı doğum oranı % 7-8 civarındadır. Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir! Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri