Somatik sinirlerle uyarılır. 2)Kalp Kası: Çizgili kastır. İstemsiz çalışır, Otonom sinirlerle uyarılır. Uyarı olmasa da otomatik çalışır.
Düz kas, çizgili kas ve kalp kasımız var. Çizgili kas haricinde hiçbiri istemli çalışmaz.
Kalbin kendisine özgü uyarı yaratan ve ileten, kan ve sinirlerden oluşan bir çalışma sistemi vardır. Sürekli kasılıp gevşeyerek çalışır ve ortalama olarak dakikada 70, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak, içindeki kanı vücuda pompalar.
İskelet kaslarının aksine yavaş kasılırlar. Üçüncü kas tipi ise, hem çizgili kaslara hem düz kaslara ait özellikleri barındıran kalp kasıdır (myocardium). Kalp kası çizgili kastır ancak istemsiz çalışır.
Düz kaslar istemsiz kaslardır. Bununla birlikte uyaranlara ve sinir uyarılarına yanıt olarak daralır.
İlgili 35 soru bulundu
Çizgili kaslar, isteğimiz doğrultusunda çalışan kaslardır. Düz kaslar isteğimiz dışında çalışır. Kalp kası da bir çizgili kas olmasına rağmen, isteğimiz dışında çalıştığı için, kalp kası adı verilmiştir.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Kol ve bacak kaslarımız kişinin isteğiyle kasılıp gevşeyen yapılardır. İstemli çalışan kaslar olarak isimlendirilir. İstemsiz çalışan yani kişinin kendi iradi kontrolünde olmayan kaslar genellikle iç organlarda yerleşik olan kaslardır.
Kalp kası, kalbin duvarlarında yer alan bir kas çeşidi olarak bilinmektedir. Bu kas istemsiz bir çalışma şekline sahip olmaktadır.
Kalbin Konumu ve Yapısı
Kalp genellikle kişinin yumruğundan biraz büyük, vücut kanını toplardamarlar ile toplayan, atardamarlar ile tüm vücuda yönlendiren kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılır ve 8.000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar.
Kalp, kasılma gücünün bir bölümünü kaybettiyse ve yeterince kasılamıyorsa, organ ve dokuların ihtiyaç duyduğu miktarda kanı pompalamada yetersiz kalır. Kalp yeterince boşalamıyor ve gevşeyemiyor ise kalbe giren kan miktarı azalır, dolayısıyla kalpten pompalanan kan miktarı da azalmış olur.
Kalp kası çizgili kasla benzerlik göstermektedir. Ama çizgili kaslarımızın spor yaparken yorulduğunu görürürüz.Kalp kasında böyle durumlar olursa yaşamımız söz konusu olamaz ve bunu önleyen mekanizmalara sahiptir.
Kalp kası hücreleri kılcal damarlarla buraya gelen kandan, sarkolemma aracılığıyla difüzyon yoluyla beslenirler.
Kalp yetmezliğini tetikleyen nedenler; Koroner arter hastalığı: Halk arasında kalp krizi olarak bilinen koroner arter hastalığı kalp dokusunun, kalp kas hücrelerinin kaybına neden olmaktadır. Kalp krizi sırasında tıkanan damar, kalp kasına yeterli oksijen sunumu yapamayacağından kalp kas hücreleri ölür.
Kalp kasının kasılmasında ana enerji kaynağı ATP dir (3).
Kalbe olan faydalarını sıralayacak olursak spor kalbi kuvvetlendirir: Her kas gibi kalp kası da antrenman yaptıkça daha güçlü olur ve daha verimli çalışır. Hem kasılması güçlenir, hem de rahatlayıp gevşemesi daha iyi olur.
İskelet kası (çizgili kas): çalışması sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilen kas gruplarını oluşturur.buna karşılık kalp kası ve düz kas dokuları bilinç dışı çalışırlar ve sinir sisteminin anatom sistemi adı verilen , bölümünün kontrolü altında çalışırlar.
Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılmakta ve bu nedenle de hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülmektedir. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşır. Bununla birlikte kalp kapak hastalıkları da kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilir.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Boya: Hematoksilin-Eosin Page 2 3- KALP KASI : Hem düz kasların hem de çizgili kasların özelliğini taşıyan kaslardır. Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
Düz kas istemsiz çalışır (Otonom sistem kontrol eder) • İskelet kası istemlidir.
Beyinin kendisi et olduğu için beyinde kas bulunmamaktadır.
Çizgili kaslar isteğimizle çalışır ve içerisinde çok çekirdekli ve kırmızı renkli hücreler vardır. Bu kaslara çizgili görünümü veren aktin ve miyozin filamentlerinin dizilişidir.
Kalp kası kalınlaşması halk arasında pek bilinmemekle birlikte, çok ciddi ve bir o kadar da önem taşıyan bir sorun. Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılıyor. Bu nedenle de bu hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülüyor. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşıyor.
– Miyokard kalbin kas tabakasıdır. – Endokard, kalp boşluklarının içine astarlayan endotel tabakasıdır. Sağ atrium ve sağ ventrikül birlikte sağ pompa yapısını, sol atrium ve sol ventrikül birlikte sol pompa yapısını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri