Lao-Tzu'nun Öğretisinde ahiret ve kurtuluş hakkında net bir şey yoktur. Ancak Budizm'in Çin'e girmesi ve Taoizm ile birlikte yaşamasından sonra, “her kötü işin bu hayatta ve gelecek hayatta kişinin kendisine geri döneceği veya bir cezasının olacağı anlayışı” ortaya çıkmıştır.
Düalist bir bakış açısına sahip olan Taoizmde, temel ilke iyiliktir. Kişi, kötülüğe ve kötü ruhlara karşı mücadele etmelidir. Aynı zamanda dünyevi isteklerden uzak durmak ruhun daha hızlı olgunlaşmasını sağlar.
Taoizm, bugün hâlen yaşayan Çin dinlerinden biridir. M.Ö. VI. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu din, Çin dinlerinin genel özelliğini oluşturan “Tao” kavramı üzerine kurulmuştur.
Dao Öğretisinin Temel İçeriği
Dao'nun ele alındığı birincil yazılı kaynak olan Dao De Jing (Dao ve Beliriş Klasiği) şunlardan söz eder: Dao tüm kainatın doğduğu ana gibidir ama varlığı ve adı yoktur.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Toplumlar arası ilişkilerde "Dao'nun terkedildiği yerde erdem, erdemin terkedildiği yerde adalet, adaletin terkedildiği yerde ahlak öne çıkar" diyerek evrenin ana akışını yakalamayı ve ona uymayı temel ilke olarak önerir.
Taoizm zamanla felsefesinde bulunmayan Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret gibi öğeleri geliştirmiştir. Mesela Taocu felsefenin kurucusu olarak kabul edilen Lao Tzu, Taoistler tarafından tanrılaştırılmıştır.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Taoizme göre insan ancak manevi yönüyle insandır. Bunun için Tao rehber olarak kabul edilmelidir. her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. -Bütün canlılara karşı merhametli olmak.
Lao-Tzu doktrininin temeli, mistik panteizmdir. Lao-Tzu'nun Tanrı anlayışı, Tao kavramı ile açıklanabilir. Tanrı'nın sembolleştirilmiş varlığı olarak kabul edilen Tao, dünyayı yöneten sebeptir ve insan onu bilmelidir. Mahiyeti bilinmeyen ve ismi olmayan bir ruh olarak Tao, her şeyden özgürdür.
Lao Zi (老子, Çince, okunuşu Laotsı) kimi pinyin kullanılmayan eski kaynaklarda adı Lao Tzu, Lao Tse, Laotze diye geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi ise 'üstad', 'bilge' anlamına gelir. Tao Düşüncesi'nin kurucusu kabul edilen önemli bir Çin düşünürüdür. Dao De Çing kitabının yazarıdır.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Kurucusunun Lao Tzu olduğu Taoizm, Lao Tzu'nun Yol ve Erdemler kitabına dayanan öğretisidir.(Kitabımız hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Tao Te Ching ve Lao Tzu yazımızda bulabilirsiniz) Lao Tzu'dan sonra öğretiyi Chang Tzu geliştirmiştir. Öğretinin temeli Tao kavramıdır.
iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Lao-Tzu'ya kulak verelim: “Memlekette ne kadar şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.
Düşünmenin en iyi yolu da doğada inziva ile sağlanır görüşü hakimdir. Sanılanın aksine wu wei din değildir. Sadece Tao dini içerisinde yer alan felsefi bir öğretidir. İnsanlara sakin kalmanın, taşkınlık yapmamanın önemine vurgu yapar.
Taoizm ve Konfüçyanizm, Şintoizm ve Chen Tao gibi dinlerle birlikte Taocu dinler veya Çin/Japon dinleri arasında yer alır. Batıdaki din tanımları ile karşılaştırıldığında tam olarak örtüşmeyebilir.
Evrende her şeyin, durumun birbirinden kopmaz iki karşıt kutbu vardır. Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder. Kutuplar haddine ulaşınca karşıtına dönüşür.
Teo sözcüğü Yunancada yoktan var eden, ilahi güç ve Tanrı manasına gelir. Din ile felsefeyi birleştiren disipline ise teosofizm adı verilir. Spiritüalizm, metafizik, mistisizm ve epistemoloji, bu felsefi disiplinin alt dalları arasında yer alır.
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Yin Yang, doğadaki her şeyin evrensel bir prensibi olarak kabul edilir. Yin ve Yang, birbirini tamamlayan ancak birbirinden farklı iki zıt kavramdır. Yin; kadınsı, pasif, karanlık, soğuk ve yumuşak özellikleri temsil ederken Yang; eril, aktif, aydınlık, sıcak ve sert özellikleri temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri