SSD'nizin kapasitesini daima tam kullanmanız da kullanım ömrüne olumsuz etki eder. Zira, SSD sürücünüzün tam kapasitede bulunması, aygıtın yazma hızı performansını önemli ölçüde düşürür.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
SSD'ler neden bozulur? Mekanik parçası bulunmayan SSD'ler, geleneksel sabit disk sorunlarına sahip olmasalar da başka tür sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Hectopat. Harici disk, SSD ve USB durduk yere bozulabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Dosyaları açma, kopyalama veya taşıma işlemleri gibi günlük görevlerde belirgin bir yavaşlama fark ederseniz, arızadan kaynaklanabilir. Dosya veya klasörlerin görünmemesi: Bazı dosyaların veya klasörlerin aniden kaybolması veya görünmemesi durumunda, arıza ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
Bazı durumlarda kaydetme esnasında hata mesajları ile karşılaşırsınız. Yine aynı şekilde kullanım sırasında uygulamaların kilitlenmesi, dosya taşıma hataları ve büyük dosyalara erişim soruları çoğunlukla bozuk sektörleri işaret eder. Buna bağlı olarak aynı zamanda bozuk sektörler, SSD bozulmalarının da habercisidir.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
SSD'ler HDD'lerden daha hızlıdır: SSD'ler, HDD'lere göre veri aktarımında önemli iyileştirmeler sunar. Piyasada bulunan en hızlı HDD'ler 160MB/s hız sunarken, giriş seviyesi bir SSD bile genellikle 3 kat daha hızlıdır ve birçok SATA sürücüsü 500MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
SSD ve/veya HDD'nin bozuk olması bilgisayarın işletim sistemini açmasına engel, BIOS ekranına gelmesine değil. BIOS'a gelir ve senden disk takmanı ister.
Genel olarak, bozuk bir SSD'yi düzeltmek için altı çözümünüz var. Örneğin, SSD'nin aygıt yazılımını ve sürücülerini güncelleyin, dosya sistemini kontrol edin ve düzeltin, MBR'yi yeniden oluşturun, biçimlendirin ve sorunlu SSD'yi silin.
HDD'de bir ihtimal mümkündür ama SSD tamir edilemez veya kurtarılamaz.
Ancak, avantajlarına rağmen eski SSD'ler genellikle düşük veri saklama kapasitesi gibi bazı sınırlamalara sahiptir. İşletim sistemi, düzgün çalışabilmesi için SSD alanının yaklaşık %20'sinin boş olmasını gerektirir.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler. “Aşırı dolu olduğunda bile katı hal sürücüleri (SSD'ler) fark edilir şekilde yavaşlayabilir.
Eskiyen bilgisayarınızı SSD takarak canlandırabilirsiniz. Bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Programlarınızı daha hızlı ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı birkaç saniye içinde açıp kapatabilirsiniz.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD'nin bakımını yapmak için, düzenli olarak yazılım güncellemeleri yapmak önemlidir. SSD üreticileri, sürücü yazılımı güncellemeleriyle performansı artırmak ve uyumluluk sorunlarını gidermek için yeni sürümler yayınlarlar. Bu nedenle, SSD'nizin yazılımını güncel tutmak, performansını artırmaya yardımcı olacaktır.
SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
SSD hız testi yapmak için kullanabileceğiniz birkaç araç vardır. Bu araçlar genellikle ücretsiz olarak indirilebilir ve kolayca kullanılabilir. En popüler SSD hız test araçlarından bazıları şunlardır: CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark ve Anvil's Storage Utilities.
Bir SSD'nin orijinal olup olmadığını anlamak için, SSD'nin seri numarasını sorgulayabilirsiniz. Birçok SSD üreticisi, müşterilerinin SSD'lerini doğrulamalarına izin veren bir seri numarası sorgulama aracı sunar. Örneğin, Samsung'un SSD sorgulama aracına erişmek için web sitesine gidin ve SSD'nin seri numarasını girin.
Ssd hdd yapısı gereği bad sector bulundurmaz. Bad block denilen yonga bölüm hataları bulunabilir.
Size yardım etmek için buradayım! "Kırmızı ışık", depolama cihazınızın (SSD veya HDD) durumunu göstermekten sorumludur. Sürekli yanıp sönüyorsa, cihazın normal çalıştığını ve dosya yazıp okuduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri