Kalp krizi sırasında özellikle birkaç dakika boyunca yaşanan göğüs ağrısı veya sıkışma hissi gibi belirtiler kalp kasının oksijensiz kalmasından kaynaklanan bir durumdur. Kalp kasına giden oksijenin azalması, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine sebebiyet verir.
Kalp krizi geliyorum der! Göğüste 20 dakikadan fazla süren, boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik duyulur.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir. Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Veya göğsünüzde çırpınma veya çarpma hissedebilirsiniz. Genellikle duygusal strese tepki olarak ortaya çıkan ve sadece birkaç dakika süren taşikardi zararlı değildir.
İlgili 18 soru bulundu
"Kalp krizinde ilk 4 dakikadaki müdahale çok önemli"
"Kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği süre 4 dakikadır. Dört dakikaya kadar beyinde hasar oluşmadan dönüş olabiliyor. Eğer dört dakikayı aşarsa müdahale ettiğiniz halde bitkisel hayatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
İskelet ve kalp kası liflerine özgü bir protein olan troponin, kalp krizi gibi beklenmedik durumlarda kalbin hasarlanmasına bağlı olarak kastan kana karışır. Kardiyak ya da farklı bir deyişle kalbe bağlı hasarlanmayla ilişkili olarak kan düzeyinde, troponin değeri yükselmeye başlar.
Kalp krizi ne kadar sürer? Kalp krizi akut (ani) bir tablodur. Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer.
Kırık kalp sendromu ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır. Hastalık tıpkı bir kalp krizi gibi gelişir ve hasta kendini kriz geçiriyormuş gibi hisseder. Bu esnada hastaya ait EKG ölçümleri ve kan değerlerine ilişkin parametreler de kalp krizi bulgularına benzer.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilmektedir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir.
Kalp krizi ilk nereye vurur? Kalp krizi ilk ve en yaygın görülen belirtisi göğüste meydana gelen ağrı ve sıkışma hissidir. Göğüsteki ağrı daha sonra boyun ve kola doğru da yayılma gösterir.
Uykuda Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi dinlenir halde, spor sonrası ya da uyku esnasında görülebilir. Uykuda geçirilen kalp krizinde kişi çarpıntı, terleme ve sıkıntı hissi ile uyanır. Güçsüzlük hissi ve baş dönmesi olabilir.
Kalp krizine neden olan risk faktörleri
Bunlar yüksek kolestrol, tansiyon , şeker yüksekliği, obezite olarak sıralanabilir.
Kalp krizi geçirmeden önceki 2-3 günlük dönemde özellikle önemlidir. Açık havada, yeterli havayı alamama hissi, baygınlık ve huzursuzluk hali olarak kendini gösterir. Özellikle geceleri uykudan uyandırıp, nefes almak için balkona çıkma veya pencereyi açma istekleri olur.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Dr. Naser Can, '' Doğuştan kalp anormalliği olan kişilerin kalp hastalığı kontrolleri rutin şekilde yapılmadığında genç yaşta kalp krizi görülebilir. Değişen yaşam tarzları, stres, hareketsizlik, sigara, obezite gibi faktörler de gençler arasında kalp krizi görülme sıklığını artırır.
“İster yalnız başına, ister başkalarının yanında olsun, kalp krizi geçirdiğinizi hissettiğiniz anda yapılacak ilk şey acil tıbbi yardım çağırmaktır (Türkiye'de 112).
Kalp sıkışması durumunda başı yüksekte tutacak bir durumda uzanmalı ve sıkışma geçene kadar hareket edilmemelidir. Doktora danışılarak bir kanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla bir tek aspirin kullanılması kalp sıkışması anında yapılması gerekenler arasındadır.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Doç. Dr. Aslan, "Özellikle sabaha karşı 03.00'ten öğleye kadar olan saatlerde enfarktüs geçirme riski daha yüksektir'' dedi.
Kalp krizi geçiren hastaların çoğunluğu taburcu olduktan 1-2 hafta sonra şehir içinde araç kullanabilir. Ciddi ritim bozukluğu gelişen ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda araç kullanımı engellenmelidir. Sorunsuz atlatılan kalp krizinden 2-3 hafta sonra uçak yolculuğu yapılabilir.
Kalp krizine erken müdahalede 20 dakika ile 2 saatin anahtar rolü var. Çünkü uzmanlara göre, özellikle kalp hastalarının 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısında sağlık kuruluşuna başvurmaları ve kalp krizine ilk 2 saatte müdahale edilmesi hayatta kalma şansını belirliyor.
Hastayı sıkan giysileri çıkarılmalı, boynu ve boğazı gevşetilmelidir. Eğer yanınızda aspirin varsa hastaya çiğnetilerek kan akışı hızlandırılmalıdır. Hasta kapalı bir alanda ise kapı ve pencereleri açıp içerideki oksijen miktarının artırılmasını sağlayın.
Kalp krizi riskini artıran nedenler arasında yaş faktörü önemli rol oynamaktadır. Özellikle 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlar genç insanlara oranla daha fazla risk altındadır. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, obezite ve yüksek tansiyon problemi de kalp krizine neden olan faktörler arasındadır.
Koroner Kalp Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülür? Yaş: Koroner kalp hastalığı genellikle 40 yaş sonrasında görülür. Ancak özellikle ailesinde 55 yaşından önce koroner kalp hastalığı görülenlerde daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 4 kat daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri