2- Kerâmet-İrhas: "İrhas", "Kerâmet'e dahil etmektir. Bu da Allah'ın velî kulları elinde meydana gelen "Hârikalar"dır ki, iki şekildedir. a- İrhâs: Sonradan Peygamber olan velî kullarda meydana gelir, b- Peygamber ol- mayan velf kullarda meydana gelir.
Peygamber olacak kimselerde, peygamberlik gelmeden önce görülen ve peygamberliğin temellerini kuvvetlendiren olağanüstü haller. Âdetlere ve tabiat kanunlarına aykırı, tabiat ve insan gücünün üstünde meydana gelen hallere, harikulade veya olağanüstü haller denir.
Herhangi bir mümine yardımcı olmak üzere Allah tarafından yaratılan olağan üstü durumlar anlamında terim.
İlâhlık veya peygamberlik iddiasında bulunan bir kimsenin elinde bu misyonunu yalanlayan hârikulâde bir olay meydana gelmesi anlamında kelâm terimi.
Alışılmışın dışında tabiattaki işleyişi belirli zamanlarda bozan tabiat üstü olaylar için kullanılan terim. Toplum nazarında genel kabul görmüş ve öteden beri tekrarlanarak yerleşmiş bulunan uygulama anlamında bir terim.
İlgili 17 soru bulundu
IV- Meûnet: Halk arasında durumları gizli olan ve meczub (ilahî aşkla akli dengesi değişmiş kimse, deli) bilinen bazı kimselerden, bir iddiada bu- lunmadan meydana gelen "Hârikulâde" olaylar"dır.
Parapsikoloji; duyular-dışı algılama, psikokinezi, ölümden sonra yaşam gibi konulara ilişkin paranormal olayların; deneysel yöntem yoluyla, çok disiplinli (çok yöntemli) etüdü.
İstidraç, İslâm'a göre, hakkı olmadığı hâlde ve kabiliyetsiz bir durumda olmasına rağmen, bir kimsenin çokça nimete mazhar olması ve bu sebeple küfür ya da Allah'a isyanının devam etmesidir.
Kerâmet, Allah'ın salih kullarına ihsan ettiği harikulade hallerdir. İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir.
Sözlükte “kazanmak, elde etmek” anlamındaki kesb kökünden türemiş bir masdar olup “kazanılan ve elde edilen maddî veya mânevî şey” mânasına isim olarak da kullanılır. Râgıb el-İsfahânî kesbi, “insanın servet kazanmak gibi faydalı olan veya haz veren bir şeyi talep etmesi” diye açıklar.
Bir hukukî işlemin işlerlik ya da bağlayıcılık kazanabilmesi için hak sahibinin onay vermesi anlamında terim.
İllet Kavramı İllet, bir şeyin varlık veya mahiyetinde kendisine ihtiyaç duyduğudur.7 Tûsî illeti, “ortaya çıkmak ve meydana gelmek” anlamında sudur kavramı üzerinden tanımlar. Buna göre illet, kendisinden bitişik ya da ayrık olarak bir şeyin meydana geldiği şeydir. İlletin meydana getirdiği şeye malul denir.
Kelâmda mesâil bu ilmin maksatları (makāsıd / bilinmesi amaçlanan problemler) demektir. Mesâili temellendirmek için ihtiyaç duyulan bilgilere vesâil adı verilir ki bunlar daha çok delil olarak kullanılır. Bu bilgiler kelâm ilminin gelişme süreci boyunca kavramlaştırılmış ve birer önerme haline getirilmiştir.
Selb Almanya'nın Bavyera eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Bir şeyin imkânsızlığı anlamına gelen aklî hükümlerden biri. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim.
Peygamberlerin kusurlu fiil işlemelerini ifade etmek için ayak kayması-zelle, küçük günah- sağire, sürçme-aserât gibi kavramlar kullanılmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ifrat sözcüğü, aşırı gitmek, ölçüyü kaçırmak ve abartılı davranmak demektir. İfrata varan kişiler müfrit olarak nitelendirilir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan tefrit kelimesi ise bir şeyi olduğundan daha aşağıda tutmak, daha değersiz göstermek manasına gelir.
Kelam anlayışında Allah'ın varlığı ve birliğinin delilleri
Buna göre Allah'ın benzeri olmadığı gibi, zıddı da yoktur.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Sözlükte “yardımını kesmek, kendi haline bırakmak” anlamında masdar olan hızlân genellikle nusret, tevfîk ve lutuf kelimelerinin karşıtı olarak “Cenâb-ı Hakk'ın itaatsiz kullarını kendi haline terketmesi” şeklinde tarif edilir.
Meunet Yüce Allah'ın veli olmayan kullarına, zaman zaman darlık anında onu o halden kurtaracak bir çıkış yolu yaratması, göstermesidir. İstidrac İmansız veya çok da günahkar olan kişilerde isteklerine uygun olarak oluşan olağandışı haller. Bu gücün verilmesi inananlar için bir imtihandır.
1- Peygamberlerden, meydana gelen harikalara (Mucize) denir. 2- Evliyadan meydana gelen harikalara (Keramet) denir. 3- Evliya olmayan müminlerden meydana gelen harikalara (Firaset) denir. 4- Fâsıklardan, günahı çok olanlardan zuhur edenlere (İstidraç) denir.
Durugörü (clairvoyance) canlı ve cansız nesnelerin ve olayların beş duyunun yardımı olmadan (paranormal olarak) algılanmasına verilen addır.
Telekinezi, insanın zihniyle ve herhangi bir fiziksel temas olmaksızın nesneleri hareket ettirebilmesine denir. Parapsikoloji bilim dalının incelediği önemli bir psişik güç olan telekinezi, düşünce gücünü yoğunlaştırarak canlı veya cansız maddeler üzerinde etkiler oluşturabilmektir.
Psişik ne anlama gelmektedir? Ruhsal yetenekleri olan ve bunları kullanabilen kişilere psişik denildiğini söyleyebiliriz. Psişik güç, maddenin ötesinde tamamen ruh ile ilgili olandır. Açıklanamayan esrarengiz olaylar içinde, yer yer psişik teriminin kullanıldığı görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri