Et tüketiminizi sınırlayınız. Balık, tavuk gibi beyaz et ve yağsız dana etini tercih ediniz. Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz.
Hayvansal yağlardan kaçınmalı, şekerli gıdaları azaltmalı ve bitkisel gıdalara ve yağlara yönelmelidirler. Kırmızı etten uzak durmalı, haftada 3-4 öğün yağsız, fırında pişmiş, haşlama veya ızgarada pişmiş tercihen beyaz et yemelidirler.”
Barış Çaynak, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı: Beyaz çikolata, şekerleme, kek, puding ve bisküvi... Sosis, hamburger, pastırma ve kebap gibi yağlı etler... Krema, süt, yoğurt, krem peynir gibi tam yağlı süt ürünleri...
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Prof.
İlgili 32 soru bulundu
Üzüm, kızılcık ve frenküzümü gibi meyvelerin karışımından oluşan taze sıkılmış meyve suyu kalbe iyi geliyor. Fransız uzmanlar, domuzlarda kalp damarlarında yaptıkları deneyler sonucu, bu şekilde hazırlanmış meyve sularının, damar duvarlarını rahatlattığını belirledi.
Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor.
Yüksek tansiyondan şikâyetçi kadın ve erkelerin kalp sağlıklarını yoğurtla iyileştirebileceği belirlendi. 55 bin kadın ve 18 bin erkeğin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre, yoğurt tüketiminin kalp hastalıkları riskini düşürdüğü tespit edildi.
Kalp krizine neden olan risk faktörleri
Bunlar yüksek kolestrol, tansiyon , şeker yüksekliği, obezite olarak sıralanabilir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin kalp sağlığı için düzenli olarak hekim kontrolüne gelmesi ve mümkün olduğu kadar sigaradan uzak durması gerekir.
Özellikle paketli tatlılar, cipsler, dondurmalar ve şekerlemeler gibi atıştırmalıklar, tüketmekten kaçınmanız gereken başka bir gıda grubudur. İşlenmiş gıdalar ve büyük miktarlarda tuz içeren, örneğin turşu, zeytin ve et suyu kalp sağlığınız için tehdit oluşturabilir.
Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak gerektiğini belirtti.
Kalp krizi sonrası sigaradan uzak durulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Sigara içiyorsanız, bırakmalısınız. Düzenli egzersiz yapmalısınız. Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz.
Bilimsel çalışmalar, az su içenlerde kalp krizi riskinin arttığını ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski, günde 2 bardak ve altında su tüketen kişilere oranla yüzde 50 daha düşük bulunmuştur.
Kalp damar hastalığı ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için, kalp krizi geçiren hastada tekrar kriz geçirme riski daha yüksektir. Hasta etkili bir tedavi almıyorsa, üçüncül, dördüncül krizler kaçınılmaz oluyor.
Araştırma sonuçlarına göre; çay tüketimi fazla olanlarda (günde 2 veya daha fazla bardak), çay tüketmeyenlere oranla yüzde 44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor. Bir haftada 14 bardaktan daha az çay tüketenler ise, hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 28 daha az kalp krizi sonucunda ölümle karşılaşıyorlar.
Hangi besinler kalp dostu? Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler… Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor.
Bilim insanları çikolatanın damar sertleşmesi ve tıkanıklığına karşı etkili olduğunu belirtiyor. Bitter çikolata sayesinde atar damarlarınızda plakların oluşması zorlaşıyor ve böylece kalp krizi ve felç riski düşüyor.
Muzun sağlık üzerindeki faydalarını incelendiğinde en dikkat çekenlerden birisi de kalp damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi. Çok değerli bir mineral olan potasyumdan oldukça zengin olan muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor ve tansiyonu kontrol etmeye de yardımcı oluyor.
Araştırmalar, az yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin yağ içermeyen ürünleri tüketenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının fazla olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda az yağlı süt ürünleri tüketmek, sizi daha hızlı doyuracak ve açlık hissiyatınızı giderecektir. Yoğurdu her öğününüzde tüketebilirsiniz.
Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz. Süt, yoğurt ve peynir alırken yağsız veya yarım yağlı ürünlerden tercih ediniz. Tuzlu peynir tüketiminden kaçınınız.
Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur. Daha fazlasını yapabilirseniz elbet daha iyidir.
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudurlar. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korurlar.
Kalp sağlığı;
Bu nedenle elma suyu kaliteli bir antioksidan kaynağı olmaktadır. Antioksidanlar, vücutta bulunan hücrelere, dokulara zarar vermekte olan, hasar oluşturan bazı serbest radikalleri yok etmekte de görevlidirler. Antioksidan deposu olduğu için kalp sağlığına iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri