DAMAR TIKANIKLIĞI OLANLAR DİKKAT! Dr. Bilal Boztosun, “Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa, kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir” uyarısında bulundu.
Beslenme ve uyku düzeni, kıyafet seçimi, vücudun soğuk- sıcak dengesinin korunması ve güneşten korunma, kalp hastalarının yazın dikkat etmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Duş alınan suyun soğuk olması ya da klima havasına doğrudan maruz kalınması gibi durumlar kalp sorunlarını tetikleyebiliyor.
Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, “Kalp krizi anında soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.” uyarısında bulundu.
Bilimsel çalışmalar, az su içenlerde kalp krizi riskinin arttığını ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski, günde 2 bardak ve altında su tüketen kişilere oranla yüzde 50 daha düşük bulunmuştur.
İlgili 27 soru bulundu
Yüksek sıcaklıklar nedeniyle kalp ve damarlar üzerindeki yük de artıyor. Hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişen kan basıncı, kalp krizi riskini tetikleyebiliyor.
Kişilerin el ve ayaklarındaki damarlarda çok ciddi büzülmeye neden oluyor. Bu durum son derece ağrılı olabiliyor.” “Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan risk grubundaki kişilerde aşırı soğuk duş ya da soğuk uygulamalar kalp krizine neden olabilir.
- İlk yardım deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin. - Hemen 112'yi arayın, ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. - Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.
Doğrudan soğuk duş almayın: Aşırı sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır. Soğuk duş damarlarda büzülmeye neden olacağı için tansiyonun yükselmesini tetikleyebilir. Yine damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine yol açabilir.
Limon veya limon suyu aç karnına tüketildiğinde mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Gece uyumadan önce içilen 1 bardak su kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Aşırı sıcak ve nem ile birlikte artan su ve tuz kaybının yerine konamaması halinde, kanın koyulaşması ve pıhtılaşması eğiliminde artış ile birlikte kalp krizleri tetiklenir. Bu süreçte böbrekler kaybedilen suyu tutmak için devreye girer ve damarları büzüştürücü etkisi olan maddeler kan dolaşımına karışır.
DAMAR TIKANIKLIĞI OLANLAR DİKKAT!
Dr. Bilal Boztosun, “Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa, kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir” uyarısında bulundu.
Bu soruya öncelikle sağlıklı bireyler, sonra da kalp damar hastalıkları yaşayan kişiler açısından yanıt vereceğim. Öncelikle sağlıklı bireylerle başlayalım. Yüzükoyun değil sağ ya da sol yana yatmak yada sırtüstü uyumak daha iyidir. Bu durumda omurganız doğal pozisyona gelir.
Semptom göstermeyen bu kalp krizi şekline sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şöyle sıralanabilir: Sebebi bilinmeyen yorgunluk, nefes darlığı, boyundan üst tarafa yayılan ağrı, mide ekşimesi, mide yanması, ani soğuk basması ve terleme, sıkıntılı ruh hali şeklinde kendini gösterebilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için gelişen terleme ile vücudumuzdan çok fazla sıvı ve elektrolit kaybı olur. Buna bağlı tansiyon düşer ve kalbimiz bunu kompanse etmek için çok hızlı atmaya başlar. Bu durum, koroner damar hastalığı olan kimselerde kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarını tetikler.
Bir bardak su ile aspirin için. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin. Unutmayın, kalp krizi sırasında aspirin çiğnenmesi ile kalp krizinden ölümlerin %23 oranında azaltır.
Mide bulantısı veya kusma:
Kalp krizi sırasında mide bulantısı veya kusma da ortaya çıkabilir. Bu durum, vücuttaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle olabilir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok belirtisi olabilir. Kalp krizi geçiren bir kişinin hissettiği birincil belirti şiddetli göğüs ağrısıdır. Göğüs kafesi ardında adeta bir ağırlığın çöktüğü ve baskı yapıcı bir ağrıdan söz edilebilir.
Kalp hücreleri, kalp krizi veya kalp kası iltihabına bağlı öldüğünde, yerlerine yeni hücreler geçememektedir.
Kalp krizinin 12 belirtisi
Genel olarak 10-15 dakika kadar sürer. Dinlenmek ya da koroner damarları genişleten nitrat içerikli ilaçları kullanmak ağrının hafiflemesini sağlayabilir.
Bu nedenle günde en az 2 litre (yaklaşık 10 su bardağı) su tüketmeniz kalp sağlığınızın devamlılığı açısından önemlidir. Su hem içerdiği magnezyum ve kalsiyum ile damar sağlığınıza destek verir, hem de kan akışkanlığınızın sağlıklı olmasını sağlar.
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Göğüs ağrısı ve nefes almakta güçlük kalp krizi belirtilerinden en belirgin olan ve en sık görülen belirtilerindendir. Kalp krizi başlamadan önce genellikle bireylerin özellikle sol el ve kollarında uyuşmalar, karıncalanmalar hissettikleri görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri