Kalıp kumundan beklenen bazı önemli özellikler şöyle sıralanabilir; mukavemet, plastiklik, ateşe dayanıklılık(refrakterlik), gaz geçirgenliği, iyi yüzey özellikleri, süneklik, akıcılık, kolay hazırlanabilme ve dökümden sonra tekrar kullanılabilme[6].
Kalıp kumu kömür tozu miktarı tayininde kullanılır. Kömür tozu, oluşturduğu inert atmosfer sayesinde gaz hatalarını önlemektedir, ancak ihtiyaç fazlası kullanımında kömürdeki uçucularında gaz hatalarına sebebiyet verdiği bilinmektedir.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunu da kontrol eden dört tane faktör vardır: i) tane inceliği, ii) tane şekli, iii) bağlayıcı cinsi ve miktarı, ve iv) nem miktarıdır.
Kum kalıba döküm yöntemi, sıvı metalin kalıba dökümü (boşaltılması), katılaşma için bekleme ve döküm parçasını çıkarmak için kalıbın bozulması adımlarını içerir. Kalıp yapımında kum taneleri, su ve bağlayıcı kil ile karıştırılarak kullanılır. Tipik bir kum-kil-su karışımı %90 kum, %3 su ve %7 kilden ibarettir.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunları kontrol eden dört faktör; 1) tane inceliği, 2) tane şekli, 3) bağlayıcı cinsi ve miktarı, 4) nem miktarıdır. Kuru Mukavemet; kalıp kumunun kuru mukavemetinin Ancak kuru en etkin belirleyici özelliği bağlayıcı cinsidir.
İlgili 42 soru bulundu
Kum; bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granül bir malzemedir. Çakıldan daha ince ve siltden daha kaba olur. Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.
Kum döküm, döküm yöntemleri arasında sıkça tercih edilen yöntemlerdendir. Kum döküm yöntemi, en basit döküm tekniği olarak bilinir. Yapılan işlem esnasında dökümü yapacak olan materyal, döküm kumu içerisine iletilir. Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi ve parçanın tamamı halini alır.
Kum +% 1.5 - 6 camsuyu (Na2O.SiO2) karışımı, model etrafına konur ve içinden (15...60sn) CO2 gazı geçirilir. CO2 gazı, sodyum silikatı silikajele dönüştürür ve kum tanecikleri bağlanır. Bu işlemle kalıp sertleştirilir veya sertleştirilen kısımlar bir araya getirilerek kalıp teşkil edilir.
Kalıplama ise, cismin şeklini veren biçimin hazırlanması için gerçekleşen süreçtir. Kalıplama farklı yöntemlerle yapılabilir. Makine ile kalıplama, el ile kalıplama, organik bağlayıcılı kalıplama, inorganik bağlayıcılı kalıplama, vakum kalıplama ve manyetik kalıplama, yöntem ana başlıklarıdır.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.
Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.
Toz ve Kum Testi, numunenin toz açıklıklarını kapatma, çatlaklara dolma, filtreleri tıkama gibi etkilerine karşı direncini test etmek için yapılır. Oldukça ayrıntılı tasarlanan bu standartlardan MIL-STD-810G standardı Metod 510.5, toz ve kum testlerini içermektedir.
Düşük ergime sıcaklığına sahip alüminyum, magnezyum ve bakır gibi metaller için dökme demir veya çelik, demir ve çelikler için molibden, tantal ve tungsten gibi refrakter metal veya seramiklerden kalıp yapılır.
Döküm hatalarının tanımlanması; kırık ve çatlak dökümler, karbon yüzmesi, kiş grafit, kaba çökelmeler, kalıp ezilmesi, kum yalaması, curuf ve kum boşlukları, kalıp düşmesi, erozyon dartı, genleşme hataları, kum yalaması, gaz hataları, sert ve çilli yüzeyler, sıcak yırtılma, ters çil ayrışması, sert döküm, kum emmesi, ...
Yaş Kum Kalıba Döküm
Dökümhanelerde yaygın olarak kullanılan bir kum kalıba döküm yöntemidir. Sıvılaştırılmış metal tekrar kullanılabilir kalıba dökülür ve katılaşma süreci tamamlanana kadar kalıp içerisinde tutulur. Bu işlem sonunda kalıp açılarak ürün çıkarılır.
Lino kinetik kum sertleşmiş ise ne yapmamız gerekir? Lino kinetik kum asla kurumaz.Lino kinetik kum (soğuk havalarda) nem oranı düştüğünde etkilenip sertleşebilirler. Çözüm: 1 kg kinetik kum'a yaklaşık 10-15 ml (1-2 yemek kaşığı) suyu yavaş yavaş ekleyerek 3-4 dk masaj uygulayın.
KROMİT KUMU
“Kromitin yüksek özgül ağırlığı ve yüksek termal iletkenliği, belirgin bir soğutma etkisi sağlar. Kromit kumu parlak siyah bir görünüme sahiptir. Kromit genellikle çelik dökümde soğutma sağlamak için kullanılır.
Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi, parçanın bir bütünü halini alır. Oyuk içine dolan malzeme soğuduktan sonra kumdan çıkarılır. Yapılan işlem ile dökümü yapılan malzemenin orijinal tasarımı elde edilmiş olur.
Kalıp malzemesi olarak dökme demir, karbonlu çelik, alaşımlı çelik ve bazen de demir dışı malzemeler kullanılabilir. Dökülen metalin erime sıcaklığı yüksek ise alaşımlı çelik kalıplar, düşük ise karbonlu çelik kalıplar kullanılır.
Kalıcı kalıp dökümü, erimiş sıvı dökme metali almak için özel metal kalıp (kalıp) kullanan döküm işlemini ifade eder.üretmek için uygundurdökümlerbüyük miktarda.Bu kaplama işlemi, metal kalıba yerçekimi altında girdiği için metal kalıp döküm veya yerçekimi kalıp döküm olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri