○ Hukuk kuralları, genel, soyut, kişilik dışı, sürekli ve caydırıcı kurallardır. Hukuk kuralları emredici bir irade içermektedir ve insanların dışa yansıyan davranışlarıyla ilgilenmektedir. durum ve olayları ve de bu durum ve olaylar içinde yer alacak herkesi kapsayan ve herkesi bağlayan kurallardır.
Hukuk kuralları, tek tek somut durum, olay ve belirli kişiler için değil, benzer durum ve olayları ve de bu durumu olaylar içinde kapsayan, herkesi bağlayan kurallardır. Hukuk kurallarının temel nitelikleri şu şekilde sıralanabilir; Düzenleyici, yasaklayıcı ve izin verici kurallar.
Hukuk kuralları toplum halinde yaşayan insanların birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek üzere devletin yetkili organları tarafından konulan, uyulması zorunlu ve maddi müeyyideli kurallardır. Hukuk kuralları normatiftirler. Davranış normu niteliğini haizdirler.
Hukukun öğeleri (unsurları) üç tanedir: 1) Kural, 2) Yaptırım, 3) Devlet.
Hukuk kuralları;
Genel • Soyut • Sürekli • Yaptırıma bağlı kurallardır. Hukuk kuralları soyuttur; somut ve tek bir olay için hazırlanmamıştır. Aynı nitelikteki toplumsal olaylar için geçerlilik taşımaktadır. Bu nedenle, düzenlediği tüm olaylara uygulanabilecek niteliktedir.
İlgili 34 soru bulundu
a. Genellik: Hukuk kurallarının genel olması, aynı durumda bulunan tüm kişiler için uygulanmaları anlamına gelmektedir. b.Soyutluk: Hukuk kuralarının soyut olması, kuralın tek bir olay için değil, aynı özellikleri taşıyan tüm olaylar, tüm ilişkiler ve tüm işlemler için uygulanmasıdır.
Kişilerin haklarını ve ödevlerini, yetkilerini ve sorumluluklarını belirlemek, kişilerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek , kişiler arasındaki menfaat çatışmalarını önlemek, kısacası toplum düzenini sağlamak hukuk kuralları başta olmak üzere çeşitli nitelikte kurallar ile mümkün olmaktadır.
Hukuk kuralları uygulanma nitelikleri bakımından dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; emredici hukuk kuralları, tamamlayıcı hukuk kuralları, yorumlayıcı hukuk kuralları ve tanımlayıcı hukuk kurallarıdır. Emredici Hukuk Kuralları: Uyulması zorunlu olan kurallardır. Bu hukuk kurallarına herkesin uyması zorunludur.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
○ Hukuk kuralları, genel, soyut, kişilik dışı, sürekli ve caydırıcı kurallardır. Hukuk kuralları emredici bir irade içermektedir ve insanların dışa yansıyan davranışlarıyla ilgilenmektedir.
Hukuk, toplum içinde insanların gerçekten nasıl davrandıklarını değil, nasıl davranmaları gerektiğini gösterir. Hukuk, kendisine uyulmak ve uygulanmak için vardır. Adalet değeri dolayısıyla, insanlar arası ilişkileri bir düzene koymak, toplumsal yaşamın gerçekleşmesini sağlamak ister.
Hukuk kurallarının kendi aralarındaki üstünlük sıralamasını ifade eder. Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
Hukuk kuralları arasında belirli bir hiyerarşi vardır ve bu hiyerarşinin alt basamağında olan bir norm üst basamaktaki norma aykırı olamaz. Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Anayasa hükümleri en üst düzey hukuk kuralları olup tüm devlet organları Anayasaya uygun olarak faaliyette bulunmak zorundadırlar.
Günümüzde kural olarak yasalar, yayımlandıkları tarihten itibaren o ülke toprakları içindeki bütün kişilere uygulanır. Uygulamada her iki prensibin de istisnaları bulunmaktadır. Her iki prensip de katı şekilde uygulanmamaktadır.
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Kanunlar geleceğe etkili olarak hüküm ifade ederler. Kanunlar aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde Resmi Gazetede yayınlandıkları günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer. Kanunlar kendi içlerinde ne zaman yürürlüğe gireceklerini belirleyebilirler. Kanun geleceğe etkili olamasın bazı istisnaları vardır.
Hukukun evrensel ilke ve esasları; demokratik hukuk toplumlarının vazgeçilemez ve devredilemez değerleri olup, herkes tarafından bilinmesi gereken kanunun ve uygulamanın temel kaynaklarıdır.
Bazen hukuk kurallarına boşluk bulunmaz ve kuralın anlamı açıktır. Fakat bu durumda birbirinden farklı kuralların birbiriyle uyumsuz olması söz konusu olabilir. Bu durum hukuk kurallarının çatışması olarak ifade edilir.
Hukuk kuralları olmasaydı toplumda düzen olmazdı. İnsanların yaptığı hatalı ve hukuksuz kurallar cezasız kalmazdı. Buda suçu işleyen insanların aynı suçu daha fazla tekrarlayıp insanların canını yakabilir. Bu durum toplumda mutluluk ve huzurun azalmasına hatta yok olmasına bile sebebiyet verebilir.
Cevap. Açıklama: Doğru cevap B şıkkıdır, toplumun ruh halini olumsuz etkilemekten ziyade disiplini ve adaleti sağlamayı temenni etmektedir.
Hukuk kurallarının geçmişe yürümezliği ilkesi, sorumlu- luk ilkesi, yasa önünde ve kamusal yükümlülükler önünde eşitlik il- kesi, sebepsiz zenginleşme ilkesi, kesin hüküm ilkesi, kamu hukuku- nu olduğu denli özel hukuku da ilgilendirir...
Hukukun temeli, onu koyan iradedir. Hukuku koyan iradenin ne olduğu konusunda ise fikir birliği yoktur. John Austin, hukuku, «egemenin emri» olarak tanımlamıştır. Egemen ise, herkesin kendisine itaat ettiği fakat kendisinin kimseye itaat etmediği kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri