Kalbe kan gönderen bir arterin duvarındaki kasların geçici olarak daralmasına koroner arter spazm denilmektedir. Bir anlamda kalp spazmı, kalbi besleyen damarlarda ani büzülme (
Kalp spazmı, kalp krizi (miokard infarktüsü) gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Kalp spazmının belirtileri arasında aniden ortaya çıkan güçsüz hissetme, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve kalp atışlarının hızının ve ritminin değişmesi gibi belirtiler sayılabilir.
Kalp spazmından şüphelenilmesi durumunda bir kardiyoloğa başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tedavi ilaçlarla ya da spazma neden olan hastalıkları tedavi etmek için anjiyogram, anjiyolapsi ve ameliyatla sağlanır. Kalp spazmı yaşayan hastaların eğer sigara kullanıyorlarsa hemen bırakmaları önerilir.
Birçok rahatsızlığın kaynağında nedenler olduğu gibi kalp spazmına sebep olan bazı faktörler de mevcuttur. Yüksek tansiyon ve kolesterol, yoğun bir şekilde strese maruz kalma, aşırı şekilde sigara içme, çok fazla üşüme, damar tıkanıklığı gibi nedenler; kalp spazmını tetikleyebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kalp spazmı ile kalp krizi birbirinden farklıdır ancak sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Bu iki terim birbirinin yerine de kullanılmaktadır. Kalp spazmında damar tıkanıklığının sebebi pıhtı değil; ani ve geçici damar daralmasıdır.
Kalp kasına pompalanan kanın ve oksijenin azalması neticesinde görülen kalp spazmı, kalp kriziyle benzer belirtiler gösterir. Hastalar tarafından sıklıkla birbirine karıştırılır. Şiddetli göğüs ağrısı en önemli semptomudur. Kalpte baskı, yanma ve sıkışma ile kendini gösterir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Sıkça kullanılan antiplatelet ajanlardan biri aspirindir. Diğer önemli iki antiplatelet ilaç da tiklopidin (Ticlid) ile klopidogrel (Plavix tb, Pingel tb vs) dir.
Kas ağrısı, yorgunluk ve aşırı kullanım, kas spazmlarının en yaygın nedenleridir. Diğer nedenler, yüzdeki kas seğirmelerine yol açabilen stres veya kaygıyı içerir. Sıkışan sinirler, sırtta spazmlara neden olabilir.
Psikolojik kalp çarpıntısında göğüs ağrısı hissedilebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı başta dönmeye ve terlemelere yol açar. Psikolojik kalp çarpıntısı diğer çarpıntıdan farklı olarak sakinleşmeye bağlı olarak azalarak hafifler ve geçer.
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Geçirilen şiddetli travmalar, ameliyatlar veya fiziksel hastalıklar da kırık kalp sendromunun ortaya çıkma ihtimalini artırabilir. Bu sendromun ortaya çıktığı kişilerde ani başlayan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar ve hasta adeta kalp krizi geçiriyormuş gibi görünür.
Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılmakta ve bu nedenle de hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülmektedir. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşır. Bununla birlikte kalp kapak hastalıkları da kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Belirti görüldüğünde ise hafif ya da şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene, boyun, sırt, kol veya omuzda ağrı, mide bulantısı, sersemlik hissi veya anormal şekilde yorgunluk kalp krizi belirtisi olarak hissedilebilir.
Spazm, bir kasın ya da kas grubunun, kalp ve mide gibi içi boşluklu organların aniden ve istemsiz kasılması için kullanılan tıbbi bir terimdir. Genellikle devamında ani bir ağrı gelen kramplarda görülür; genellikle zararsızdır ve kısa süre içinde geçer.
Birden gelen çarpıntı sırasında paniğe kapılmadan bir yere oturup derin derin nefes alarak kendinizi sakinleştirmeli ve soğuk bir şeyler içerek rahatlamalısınız. Sakinleşince psikolojik nedenle ortaya çıkan kalp çarpıntısı, kısa bir süre içinde düzelir.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Bu durum çok yaygındır ve herhangi bir kası etkileyebilir. Kas spazmları, bir kasın bir kısmını, tamamını veya bir gruptaki birkaç kası etkileyebilir. Kas spazmlarının en sık görüldüğü yerler; uyluklar, baldırlar, ayaklar, eller, kollar ve karındır.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Birkaç gün içerisinde geçen kas ağrıları büyük sorunlara neden olmazken uzun süren ve kalıcı hale gelebilen kas ağrıları kişilerin günlük hayatını hem aktivite yönünden hem de psikolojik açıdan kötü yönde etkiler ve yaşam konforunda ciddi oranda azalmaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri