Sirke: Sirke evde en kolay uygulayabileceğimiz yöntemlerden birisidir. Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir.
1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır.
Sirkeli su karışımı ile bitkilerinizdeki yaprak bitinden ya da farklı böceklerden kurtulabilirsiniz. Hemen herkes tarafından bilinen bir tarım ilacı olan sirkeyi toz biber ile de karıştırabilirsiniz. Bu karışımı sprey ile bitkilere uygulayabilirsiniz.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Biraz bulaşık deterjanı ve suyu karıştırıp etkilenen bitkilerinizin yapraklarına fıslayın. Ayrıca karışımın yaprakların altındaki sap kısmına da ulaştığından emin olun. Çünkü yaprak bitleri oralarda da yaşar.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da kullanım zamanı ve dozu bitki türlerine göre farklılık gösterebilir.
Arapsabunu ve yağ karışımı
1 litre sıcak su içinde 2 yemek kaşığı arapsabununu* eritin. Soğuyunca 1 çay kaşığı yemeklik sıvı yağ ekleyin. Karışımı çalkalayın. Bitkinin meyvelerine çok gelmeyecek biçimde yaprak biti olan yerlere fısfıslayın.
Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var. Böceklenen bakliyatı temizlemek istiyorsanız, birkaç diş sarımsak ile iyice karıştırdıktan sonra temizlemeye başlayabilirsiniz. Sarımsak kokusu böceklerin ortaya çıkmasına ve uzaklaşmaya çalışmasına neden olur.
Bu konuda özellikle sirke en önemli yöntemler içerisinde gelir. Sirkeli su karışımı karşısında beyaz yaprak bitlerinin pek bir şansı yoktur. Özellikle çiçek yağı, elma sirkesi ya da toz biber ile karışım üzerinde yapraklar korunabilir.
Sirkenin içerisinde bulunan asit bitleri olumsuz şekilde etkiler ve saçlardan bitleri arındırır. Bunun için sirke ve su karıştırılır.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Benzil alkol: Losyon olarak kullanılır ve aktif bitleri öldürür.
Yaprak bitleri yeşil, sarı veya yeşil renkte olan boyları 1 ile 5 mm arasında değişen çok küçük zararlılardır. Bu zararlıların kanatlı türleri olabildiği gibi kanatsız türleri de vardır. Yaprak biti yaniyeşil bit, küçük olmalarına rağmen bitkilerimiz açısından zararları oldukça büyük olan canlılardır.
4 yemek kaşığı tuzu ve aynı miktarda elma sirkesini iyice karıştırdıktan sonra, kullanmadığınız bir sprey şişesine boşaltmalısınız. Bu işlem karışımı saçlarınıza daha kolay uygulayabilmenizi sağlayacaktır.Sirke ve tuzu saç diplerinize ve saçlarınıza boş yer kalmayacak şekilde sıkmalısınız.
Karbonatla bit temizleme de mümkündür. Karbonatlı suyu saçınızda bekletip ardından ince tarakla bitleri temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı bol suyla durulayın. Birkaç tekrarın ardından saçtaki bitler temizlenecektir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Peki bite ne iyi gelir? Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Tarifi; Bir püskürtmeli şişenin içine 1 litre suya 1 tatlı kaşığı arap sabununu koyun, iyice çalkalayıp sabunu erittikten sonra çiçeklerin üzerine püskürtün. Bunu haftada bir yapın. Dört hafta sonra da yapmayı bırakın. Artık bitkileriniz böceklenmez.
Bir pamuk üzerine çay ağacı yağını damlatıp gözle görünen unlu bitler temizlenir. Fakat her bir yüzey için ayrı pamuk kullanmanızı öneririz. Bitki saksıdan tamamen çıkartılır. Ve köklerde var olan eski toprak iyice arındırılacak şekilde su altında bitki dikkatlice yıkanır.
Bitkileri iyice püskürtüyoruz, böylece sıvı onlardan akıyor. Sadece üstten değil, yaprak bitlerinin en çok olduğu yaprakların dibinden de püskürtmeyi unutmayın. Bunu bildiğim iyi oldu! Şarap sirkesi, Avrupa Birliği ülkelerinde organik tarımda kullanım için onaylanmış temel maddeler listesine dahil edilmiştir .
Sirkeli, alkollü sular, tütün ve biberden yapılan doğal ilaçlar mevcuttur. Sirke, özellikle elma sirkesi, su ile seyreltilerek Unlu bitlerde, bitkilerin yapraklarını silerek ya da kazıyarak kurtulabilirsiniz.
Bitkilerde pamuklu bit adıyla da bilinen unlu bit hastalığı bitkinin bağışıklığının zayıf olduğu dönemlerde meydana gelir. Genellikle ani sıcaklık değişimi, ani ortam değişimi gibi nedenlerden unlu bit sorunu ile karşılaşmanız mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri