Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
En sık kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır. Ancak uzun süren hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp kas hastalıkları gibi sebepler ile de kalp yetmezliği gelişmektedir. Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır.
BNP ve NT-proBNP, kalp yetmezliğini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için kullanılan basit bir kan testleridir. Pro-BNP ve NT-proBNP test sonuçları farklı değerler sağlar. B tipi natriüretik peptid (BNP), kalbiniz tarafından üretilen bir hormondur.
Karında Şişlik veya Ağrı
Karnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin belirtisi olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Kalp yetmezliği olan hastanın nabzı kaç olmalı? Genel olarak tansiyon 130/80'den az nabız ise 60-70 atım/dk şeklinde olmalıdır.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Kalp yetmezliği kimlerde görülür? Her yaşta görülebilen bir hastalık olsa da, çoğunlukla yaşlı popülasyon hastalığıdır. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapağı hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı %50'dir.
Göğüs, kol veya göğüs kemiğinin altında rahatsızlık, basınç, ağırlık veya ağrı Sırt, çene, boğaz veya kola yayılan rahatsızlık. Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi.
Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor. Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında “kalp yetmezliği” hakkında bilgi verdi.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir nedene bağlı ise normale gelebilir. Kalp yetersizliği için risk altında olan ya da kalp yetersizliğine aday olguların tespiti ve erken dönemde yapılacak tedavi ve girişimler ile kalp yetersizliği önlenebilir bir hastalıktır.
Kalp yetersizliği hastaları uykuyu başlatma ve sürdürmede zorluk, gece sık uyanma, gündüz aşırı uykuluk hali ve sabahın erken saatlerinde uyanma gibi çeşitli uyku sorunları yaşamaktadır. Far- makolojik yöntemler uyku sorunu yaşayan hastaların tedavisinde en çok bilinen ve en sık başvurulan yöntemlerdendir.
Kalp yetmezliği: Kalbin pompalama fonksiyonunun bozulması halinde kan dolaşımı bozulduğundan, hem bağırsak dokularına yeterli kan gitmemesi, hem de karın içine sıvı birikebilmesi nedeniyle şişkinlik gelişebilir.
Yanlış: Kalp yetersizliği kalbin yavaş çalışması değildir (bkz. nabız). Kalbinizin yavaş atıyor olması kalp yetersizliğiniz olduğu anlamına gelmez.
Şikayeti olan kalp hastaları denizde veya tatlı suda yüzmemeli. Aynı zamanda açık kalp ameliyatı olanlar, yaraları iyileşip göğüs kemiği kaynamadan yüzmemeli. Bu süre iki aydır. Bu dönem sonunda şikayeti olmayanlar denizde yüzebilir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Aktivite veya sırtüstü yatarken olan nefes darlığı, halsizlik- yorgunluk, ayak ve bacaklarda şişme, hızlı veya düzensiz kalp atışları, egzersiz kapasitesinde azalma, geçmeyen öksürük veya beyaz- pembe renkli balgama eşlik eden hırıltılı solunum, hızlı kilo alımı, bulantı, iştah kaybı, dikkat azalması kalp yetmezliğinin ...
Efor testi sonucu yorumlamasında ekg kayıtları, hastanın şikayetleri ve tansiyon sonuçları yol gösterici olur. Testin negatif çıkması kalp-damar hastalığı açısından bir sorun olmadığına, pozitif çıkması ise kalp angiografisine süreci taşıyabilir.
Efor testi, sağlık kuruluşlarında 'treadmill' adı verilen motorlu koşu bandı üzerinde yapılır. Test sırasında hastanın EKG kaydı, kan basıncı ve kalp ritmi takip edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri