Kalp yetmezliği hastalığında ise vücuda yeterli kanın pompalanamaması durumu söz konusudur. Kalp, bu durumu tolere edebilmek için büyümeye ve genişlemeye başlayabilir. Bu durum kalp büyümesi olarak da adlandırılır.
Kalp büyümesi hastalığının tıp dilindeki adı kardiyomelagidir. Bu hastalık kalp odacıklarının genişlemesi ve kalp duvarlarının normalden fazla kalınlaşması ile meydana gelir. Kalp büyümesi ile birlikte kan kalpte ritimsiz pompalanır ve bu da hayati fonksiyonlarda sorun yaşanmasına yol açar.
Kalp kası kalınlaşması aslında kalbin adaptasyon çabası olmasına karşın, birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Kalp kaslarında kalınlaşma olan hastalarda kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, ritim bozuklukları, inme ve ani ölüm oranı yüksektir.
Kronik kalp yetersizliği, yakınmaların yavaş geliştiği ve zamanla kötüleştiği klinik tablodur. Akut kalp yetersizliği ise yakınmaların aniden geliştiği ve ciddi nefes darlığı ile seyreden ağır bir klinik tablodur. Kronik kalp yetersizliği bulunan olgularda zaman zaman akut kalp yetersizliği tablosu gelişebilmektedir.
Psikolojik ve fizyolojik nedenler kalp büyümesine yol açabilmektedir. Kalp büyümesi durumu tedavi edilmediği takdirde kalbin üst odacıklarının büyüyüp genişlemesi görülür. Bu durum da kişinin kalp sağlığı için oldukça ciddi bir durumdur.
İlgili 20 soru bulundu
20-80 yaşları arasında kalp hücrelerinin boyutları büyür ve buna bağlı olarak kalbin duvar kalınlığı artar. Bazı miyositlerin yani kalp hücrelerinin yerini bağ dokusu alır, böylece miyosit yani kalp hücrelerinin sayısı yaşla azalır.
Özellikle ritim ve iletim bozuklukları, kalbin kanlanması, hipertrofi ya da farklı bir deyişle kalp kasının büyümesi gibi anormal durumların tespitinde kullanılan EKG bir muayene yöntemidir. EKG nasıl çekilir sorusunu yanıtlamadan önce EKG nedir bunu iyi anlamak gerekir.
Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile kalp yetmezliği bulgu ve belirtileri kontrol altına alınabilir, hatta bazı durumlarda zamanla kalp kası güçlenebilir.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir nedene bağlı ise normale gelebilir. Kalp yetersizliği için risk altında olan ya da kalp yetersizliğine aday olguların tespiti ve erken dönemde yapılacak tedavi ve girişimler ile kalp yetersizliği önlenebilir bir hastalıktır.
Vücudumuzun dolaşım sisteminin merkezinde bulunan kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması hayati önem taşıyor. Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor.
Sporcu kalbi ve kalp büyümesi farklı şekilde gözlenebilir. Sporcu kalbi egzersize bağlı olarak gerçekleşen uyumdur kalp kasında ve hacminde bir miktar büyüme meydana gelmesi olarak ifade edilebilir. Egzersiz bırakıldığında normale döner.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Kalp kaslarının kalınlaşması ile kalp büyümesi meydana gelir. Bunun nedenleri arasında kansızlık, yüksek tansiyon, vücutta fazla demir olması ya da kroner arter hastalığı sayılabilir. Ayrıca bazı virüsler ve kalp krizi de kalp büyümesine sebep olabilir.
Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalına kardiyoloji adı verilir.
Kalp duvarı kalınlaşması, kalp kası kitlesinin artması ve kaslarda doku ile maddelerin birikmesiyle ortaya çıkar. Kalp kasında kalınlaşma olması, kalbin kan pompalaması sırasında aksamalara neden olabilir.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı %50'dir.
Kalp yetmezliğinin temel iki belirtisi vücutta sıvı birikmesine bağlı ödem ve nefes darlığıdır.
Vücuttaki tüm organlar kalp ve damarlar tarafından beslenmektedir. Dolayısıyla kalp yetmezliği görülen kişilerde vücuttaki tüm organların fonksiyonlarında aksamalar ortaya çıkmaktadır. Beyin, böbrekler, akciğerler, karaciğer ve tüm sistem bu tablodan zarar görebilmektedir.
Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir. Başlıca diğer kalp hastalıkları kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları ve ritim bozuklarıdır. Kapak hastalıklarının çoğu mekanik protez kapak değişimi ile tedavi edilir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Kalbinizin büyüyüp büyümediğini ve akciğerlerinizde sıvı birikimi olup olmadığını öğrenmek için röntgeniniz çekilir. Kolunuzdan kan örneği alınır.
Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri