Kalp kapağında kaçak genelde kalp kapağındaki yetmezlik sonucu ortaya çıkar. Yetmezliğin nedeni ise kalp kapaklarını tutan liflerin kopması veya tersine dönmesidir ya da doğuştan kalp kapağının iki yaprakçıklı olmasıdır. Sonuç olarak tam kapanamama ve geriye kaçırma oluşur.
Kardiyoloğunuz kapakta kaçağın “hafif” olduğunu söylediyse hemen endişelenmenize gerek yok. Kapakta hafif kaçak hastalarımızda sık karşılaştığımız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Hafif kaçağı olanların, düzenli aralıklarla kardiyoloğa giderek durumlarını takip ettirmeleri yeterlidir.
Kalp kapakçığında yetmezlik ya da kaçak meydana geldiğinde, hastalarda nefes darlığı, yürürken soluk alamama, çarpıntı, efor yapmada güçlük çekme gibi semptomlar görülür. Bununla birlikte nefes darlığı problemi geceleri artar ve hastaları uykudan uyandırabilir.
Kalp kapak hastalıkları genelde yavaş seyirlidir, ancak ileri düzeylerde kalp yetmezliği, inme, ritim bozukluğu ve bazen ani ölüme yol açabilir.
Kapakta kaçak var olarak ifade edilen durum kapak yetmezliğidir. Bu sıklıkla, sarkma kapakçıklarının çıkması, prolapsus adı verilen bir durum nedeniyle ortaya çıkar. Kaçak kötüye gittikçe kalp sızdıran kapağı telafi etmek için daha fazla çalışmak zorundadır ve vücudun geri kalan kısmına daha az kan pompalanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kalp kapak hastaları ve koroner kalp hastaları kesinlikle güneşin dik geldiği ve günün en sıcak olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında hiç ortalıkta dolaşmamalılar, kesinlikle spor yapmamalılar, yürüyüş için de sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih etmeliler.
Kalp kapak ameliyatlarında da tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
AORT KAPAK HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMEZSE HAYATİ RİSK TAŞIYOR
Kapak alanı 1,5 cm2'nin altına inerse belirtiler başlar. İleri aort darlığında göğüs ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler görülmektedir. Semptom vermeye başladıktan sonra hemen tedavi edilmezse 1 yıl içinde hastayı kaybetme riski çok yüksektir.
Ameliyatsız biçimde mitral kapak yetmezliği tamiri yapılabilmektedir. Bu yönteme mitraclip denilmektedir. Mitraclip mitral kapağın kaçağında uygulanan minimal invaziv bir tedavi metodudur. Klasik olarak kaçak olan mitral kapaklar açık kalp cerrahisiyle tedavi edilmektedir.
Bunlar genel olarak çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı, tıkanma hissi, nefes darlığı ve vücutta sıvı toplanmasının bir göstergesi olan ayaklarda şişlik ile kendini belli eder. Bazı kapak hastalıklarında ise baş dönmesi, göğüs ağrısı, hatta bayılma da görülebilir.
Kalpte sıvı birikmesi, genellikle kalp zarında meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşur. Bu iltihaplanma en sık mikroorganizmalar, özellikle de virüsler nedeniyle olur. Türkiye'de verem mikrobu da önemli bir etkendir (Tüberküloz).
Perikardit Tedavisi
Eğer kalp zarının katmanları arasında sıvı birikmesi söz konusu ise perikardiyosentez ile bu sıvının dışarıya çıkarılması sağlanır. Tekrarlayan ve kalbe zarar veren durumlarda perikardiyektomi adı verilen yöntemle perikardın bir bölümü ameliyatla alınmaktadır.
1- Düzenli egzersiz: Günde bir saat kadar tempolu yürümek ya da egzersiz yapmak kalp sağlığını korumanızda yardımcı olur. 60 yaş ve üstündekiler ise kendilerini fazla zorlamadan ve sadece doktorlarının önerdiği egzersizleri yapmalıdır.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Biyolojik kapaklarda ortalama olarak, 10-15 yıl içerisinde bozulmalar meydana gelmektedir.
Özellikle ameliyat riski yüksek, yaşlı ve ek hastalıkları olan hastalar için çok avantajlı bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en önemli avantajı ölüm riskini azalmasının yanında hastaların yoğun bakım ve hastane kalış sürelerinin azalmış olmasıdır.
Günümüzde hem minimal invazif (koltukaltı minitorakotomi) tekniklerin başarılı uygulanması hem de gelişmiş bileaflet (çift yaprakçıklı) metal ve biyolojik kalp kapakçıkları bu ameliyatlarda başarı oranını çok yükseltmiştir. Yapılan ameliyatlar ömrü 30-40 yıl gibi yüksek oranlarda uzatmaktadır.
Kalp Kapağı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Bu tür ameliyatlar 3-3,5 saat sürer.
Yaş, cinsiyet, obezite, KOAH, diyabet, hareketsiz yaşam, yeni geçirilmiş kalp krizi… gibi faktörlerin etkisi olabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresinin azalması: Ortalama minimal invaziv cerrahiden sonra 2 ila 5 gün kalırken geleneksel kalp ameliyatından sonra ortalama kalış süresi 7 ila 10 gündür.
2- 5510 sayılı kanun gereğince “kardiyovasküler cerrahi işlemleri” tamamen bedavadır ve yüzde 200 vs. gibi ilave ücret isteyemezsiniz. 3- Kalp kapakçığının parasını da SGK paket fiyat içinde size ödediğinden kalp kapakçığı parası da isteyemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri