Çiftçi sürekli artan girdiler karşısında buğday alım fiyatlarının yetersiz kalmasından dert yanarken ve Türkiye'de buğday üretimi ciddi şekilde azalırken, Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, Venezuela'da buğday üretimine başlayacaklarını anlattı. Tarım ve Orman Bakanı Prof.
Buğday Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk CumhuriyetiI, yılda 131.447.224 ton üretimle dünyanın en büyük buğday üreticisidir. Hindistan 99.700.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisidir.
Buğday üretiminde genel dünya sıralaması; Çin %20.6 | Hindistan %16.7 | Rusya %12.8 | Amerika Birleşik Devletleri %7.7 | Fransa %5.6 | Kanada %5.3 | Avustralya %4.8 | Pakistan %4.1 | Türkiye %3.2 | Almanya %3.2 | Ukrayna %3.0. Türkiye (%78'ini) ve diğer Avrupa ülkeleri buğday ithalatlarının çoğunu Rusya ve Ukrayna'dan ...
31 Aralık 2022'ye kadar buğday ithalatında vergilerin sıfırlanmasına rağmen buğday ithalatı önemli bir artış göstermedi. İç piyasada Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) belirleyiciliğinde oluşan fiyatlar, dışarıdan buğday ithalatını avantajlı olmaktan çıkardı."
"Türkiye, ihracat yapmak için aldığı buğdayı alternatif pazarlardan karşılayabilir" Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin buğday ithalatının ana sebebinin un ve makarna ihracatı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikincidir.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye USDA'nın verilerine göre, 2020/21 üretim sezonunda 6,6 milyon tonluk buğday ihracatı ile dünya sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. 2021/22 üretim sezonunda dünya buğday ihracatının temel ihracatçı ülkelerdeki yükselişe bağlı olarak %1,4 artarak 202 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir. Kaldı ki buğday teşfikinden önce farklı besin teşfikleri de yapılmalı.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
2003-2017 yılını kapsayan son 15 yılda Türkiye 9 sene boyunca buğdayda kendi ihtiyacını kendi karşılarken 6 sene ise ihtiyacından daha az buğday üretti. Bu da her 3 seneden 1'inde Türkiye'de buğday üretimi tüketimi karşılamıyor. Ancak son 15 senede üretilen kullanılabilir buğday miktarı tüketimden 10 milyon ton fazla.
Buğday ithalatının yüzde 65'i Rusya'dan
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020 yılı verilerine göre, Türkiye buğday ithalatının yüzde 64,6'sını Rusya'dan gerçekleştirdi. İkinci sırada ise yüzde 13,4 ile Ukrayna var. Rusya ile Ukrayna'nın buğday ithalatındaki toplam payı 2020'de yüzde 78 oldu.
Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Bu aynı zamanda yola çıkmaya hazır olacak yeni hasadın yapılabilmesi için ülke içi güvenliğin sağlanmasını umduğumuz anlamına da gelir. Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11. sırada yer alıyor.
Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze de ithal ediyor. Elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, eriğin yanı sıra, Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz alıyor.
1920'lerde ithal edilen bir ürün olan buğday, 1930'ların sonunda ihraç edilmeye başlamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı'nın istatistiklerine göre Ukrayna, 2021/22 döneminde 33 milyon tonla dünyanın yedinci büyük buğday üreticisi oldu.
ABD'den ithal edilen ürünlerde hava taşıtları, demir ve çelik, mineral yakıt ve yağlar, kazan, makine ve mekanik cihazlar ile optik, tıbbi ve cerrahi cihazlar ilk sıralarda yer alıyor. Geçen yıl ABD'den 1,8 milyar dolarlık kazan, makine aksam ve parçaları ithal edildi.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Ankara. Türkiye ile Çin arasında son 5 yılda 126 milyar dolarlık ihracat ve ithalat yapılırken, ticarette haberleşme araçları, elektrikli makineler ve tekstil ürünleri öne çıktı.
Ukrayna, demir (Sovyet döneminde dünya üretiminin yüzde 40'ını üretti), manganez cevheri (o zamanlar üretilen bütün Sovyet üretiminin yüzde 50'si), cevher, cıva, titanyum, nikel içeren maden yatakları bakımından zengindir. Ukrayna dökme demir, çelik ve boru üreten büyük bir demirli metal sanayisine sahiptir.
Rusya'nın 2022-23 sezonundaki buğday ihracatının 41.5 milyon tonla, önceki sezon kaydedilen 33 milyon tonun oldukça üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Analistler, Rusya'nın 2022-23 buğday hasadını bir yıl önce tahmin edilen 75.2 milyon tondan 91 milyon tona çıkacağını öngörüyor.
Türkiye, başta soya olmak üzere yağlı tohumları ve birçok tarım ürününü Arjantin'den ithal ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri