Kalp damar plaklarının tedavinde öncelikle kolesterol düşürücü ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Düzenli fiziksel aktivitede yapılmalı, fazla yağlı ve işlenmiş ürünlerin tüketimi sınırlanmalı, sağlıklı ve dengeli bir diyet benimsenmelidir. Kilo kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
Damarlara yerleşen 'plaklar', kalp krizi ya da felçlere yol açabiliyor! Damarlara yerleşen, yerlerinden kopunca da kalp krizi ya da felçlere yol açabilen son derece tehlikeli bazı yapılanmalar var. Bunlara “plak” adı veriliyor.
Plak temizliği yani aterektomi işlemi için önce tıkalı damar ya da ciddi darlık ,boylu boyunca sağlam damara kadar bir tel yardımı ile geçilmelidir. Hastalıklı damar segmenti içinden bir tel geçirilir. Bu tel üzernden özel plak temizliyici cihaz ilerletilerek plak düzeyine ulaşılır.
Kalp damarı tıkanıklığını açan 2 yöntem
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
İlgili 15 soru bulundu
Kalp damar plaklarının tedavinde öncelikle kolesterol düşürücü ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Düzenli fiziksel aktivitede yapılmalı, fazla yağlı ve işlenmiş ürünlerin tüketimi sınırlanmalı, sağlıklı ve dengeli bir diyet benimsenmelidir. Kilo kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Yürüyüş yapmak kalp ritmini artırdığından kalp kaslarının güçlenmesini de sağlayacaktır. Güçlü kalp kasaları daha fazla kan pompalamak demektir. Kalbin pompaladığı kanı vücudumuzda dolaştıran damarlardaki tıkanıklıklara da iyi gelen yürüyüş yapmak, kalp ve damar hastalıkları riskini ciddi oranda azaltacaktır.
İlk önce, fırça ile toz veya kalıntıyı temizlersiniz. Ardından temizleme sıvısını uygularsınız. Son olarak da, plağı, oluklarından temizleme sıvısını üzerindeki kirle birlikte emen elektrikli süpürgeye yerleştirirsiniz. Bu yöntemle plaklar oldukça iyi temizlenir.
Her bir şeffaf plak dişleri 0,25-0,5 mm kadar düzeltmekte ve 14 gün boyunca günde 18-20 saat takılması gerekmektedir, ikinci haftanın sonunda dişler plağın şeklini alır ve üzerinde bir miktar daha düzeltme yapılmış olan ikinci plağa geçilir ve 14 gün boyunca dişler yeni plağın şeklini alır, böylece bir dizi plak ...
Tamamen size özgü şeffaf plaklarınız üretilir ve hekiminize gönderilir. Muayeneden yaklaşık 1 hafta sonra tedavinize başlarsınız. Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Koroner Arterler Tıkalı Olduğu Zaman
Ateroskleroz, bir arterin duvarında plak (yağlı bir madde) ve kan ürünleri biriktiği zaman oluşur. Plak oluşumu kalp kasına gelen kan akımını azaltır. Plak büyüdükçe arter daralır ve tıkanabilir.
Diş plağı dişin üzerinde doğal olarak bulunan, tükürükten kaynağını alan biyofilm tabakasının üzerine dışarıdan beslenme ile aldığımız bakterilerin ve yapışkan, şekerli, unlu, karbonhidratlı gıdaların iş birliği sonucunda oluşur.
Dişlerde Plak Tedavisi
Florür formülünün çürükleri önlemek için dişleri güçlendirdiği bir diş macunu kullanarak dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız ve aralarındaki alanları temizlemek için günde en az bir kez diş ipi kullanmanız, tartara dönüp kontrolünüzden çıkmadan önce plak birikimini azaltacaktır.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Alıç sirkesi, damar sertliği rahatsızlığı olanlarca da sıklıkla tüketilir. Alıç sirkesi damar açar mı sorusunun yanıtı, mucizevi bir etki vadetmediği yönündedir.
C vitamini, vücuda eksik alındığından bağışıklık sistemi olumsuz anlamda etkilenir. Günlük olarak tüketilen limonlu su, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyarak hastalıklara yakalanmayı engeller. Yaraların iyileşmesi ve vücudun gıdalardan demiri emmesine yardımcı olur.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
BİR AY BOYUNCA LİMONLU SU İÇMEK
Kanamalara ve ateşe iyi geliyor. Birçok kötü hastalıkla mücadele eden limon suyu ayrıca vücutta birikin yağları kısa süre içerisinde atmanıza yardımcı olacak. Limon suyu, ödem oluşumunu engeller. Kaygı ve unutkanlığı azaltma etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri