Karın masajı bebeğinizi rahatlatmasının yanı sıra sindirim sistemine de yardımcı olarak, gaz çıkartmasını kolaylaştırma ve kabızlık sorunun da iyileşmesi açısından önemlidir.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Düzenli uygulanan karın masajı, gaz ve atık ürünlerin atılmasına yardımcı olarak kabızlığı giderebilir. Ayrıca, düzenli masaj stresi azaltarak altta yatan veya eşlik eden koşulların tedavisine de yardımcı olabilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bol miktarda lifle dengeli bir diyet kabızlığı önlemek için etkili bir yöntemdir. Lifli besinler için en iyi kaynaklar meyveler, sebzeler, baklagiller, tam tahıllı ekmek ve başta kepek olmak üzere diğer tahıllardır. Günde bir buçuk ile iki litre arasında su ve benzeri sıvı tüketimi de kabızlığı önler.
İlgili 17 soru bulundu
Kabızlık için yoğurt tüketildiğinde, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırabilir ve bağırsak bariyerindeki hücrelerin onarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
3) Ilık Banyo
Bebeklerde kabızlığa iyi gelen bir diğer şey ise ılık banyodur. Kabızlığı özellikle hızlı bir şekilde geçirmek için ılık banyoyu tercih edebilirsiniz.
Bunun için karnınızın sağ alt kısmından başlayıp sağ üste, oradan sol üste ve daha sonra da sol alta yönlenen dairesel hareketlerle karnınızı oğuşturduğunuz takdirde, hareketsizliğin neden olduğu bağırsak tembelliğini bir ölçüde giderebilirsiniz. Ancak bol su içmeniz konusunda ısrarcı olacağım.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Bunun yanı sıra Türk kahvesi kabız yapabilir. Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır.
Süt ayrıca bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. Bağırsakları çalıştıran süt böylelikle kabızlık çeken ya da ishal sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Bağırsaklarınızda dışkı birikmesi bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Her zaman sabahları mideniz boşken bir bardak sıcak veya ılık su içilmesi önerilir. Bu su bağırsaklarınızda bulunan herhangi bir kalıntıyı çözer ve bağırsaklarınızın daha düzgün ve ağrısız çalışmasına yardımcı olur.
Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum kasları gevşetir ve sindirim sisteminiz de büyük bir kas yapısına sahiptir. Magnezyum da hücrelerde kullanılmak için bazı kofaktörlere ihtiyaç duyar.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Sindirim sistemini çalıştırmak için uyandığınızda en az 1 ila 2 bardak su içmek iyi gelecektir. Ancak su tek başına işe yaramaz. Bol miktarda lifli gıda (meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahıllar) yemek de sağlıklı bir bağırsağı destekleyecek ve sizi düzenli tutacaktır.
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak besin önerileri arasında genel olarak; taze meyveler, kuru meyveler, kepekli tahıl türleri, bakliyat çeşitleri sıralanabilir. Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir.
Yumurta. Yumurta protein açısından zengin olsa da lif açısından düşük değere sahiptir. Bu nedenle kabızlığa yol açabilir ya da var olan durumun kötüleşmesine neden olabilir.
Herhangi bir nedenden dolayı dengenin bozulması kötü bakteri sayısını artırarak kabızlık, ishal, şişkinlik, gaz gibi bağırsak problemlerine yol açabilir. Kabızlık için zeytinyağı kullanarak bağırsak florasının sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
SABAH UYANINCA BUNLARI YAPIN
Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise; rezene, yeşil çay, papatya ve anason çayını günde 2 fincan içmeye çalışın. Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, özellikle ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem magnezyum içermektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri